Κορωνοϊός και αυτοκίνητο: Πως μπορείς να μείνεις ασφαλής

κορωνοϊός και αυτοκίνητο

Τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται καθημερινά προβληματίζοντας τους ειδικούς. Ποιες κινήσεις πρέπει να κάνουμε στο αυτοκίνητό μας για να μείνουμε ασφαλείς;

Οι κινήσεις αυτές θα πρέπει να γίνονται από τον οδηγό και τους επιβάτες του αυτοκινήτου όσο το δυνατόν πιο συχνά, ιδίως εάν το αυτοκίνητο χρησιμοποιείται για το καθημερινό «πήγαινε-έλα» στη δουλειά και για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ.

Το πρώτο πράγμα λοιπόν που θα πρέπει να κάνει κάποιος πριν μπει στο αυτοκίνητό του είναι να έχει πλύνει καλά τα χέρια του ή να τα έχει καθαρίσει με ένα αντισηπτικό μαντηλάκι. Το ίδιο ακριβώς θα πρέπει να κάνει και όταν βγει από το αυτοκίνητο. Είναι πολύ σημαντικό επίσης, το αυτοκίνητο να καθαρίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Με βάση μελέτες έχει διαπιστωθεί πως ο κορωνοϊός «ζει» σε πλαστικές ακόμη και για διάστημα 72 ωρών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά το καθάρισμα, δώστε ιδιαίτερη έμφαση στις χειρολαβές, τις ζώνες ασφαλείας, τον επιλογέα ταχυτήτων και την οθόνη αφής. Επίσης, στο κουμπί εκκίνησης του κινητήρα (εάν διαθέτει το αυτοκίνητο) και στο τιμόνι. Οι ειδικοί συμβουλεύουν επιπλέον να καθαρίζουμε καθημερινά και το ταμπλό, που ως επιφάνεια είναι αυτή που συγκεντρώνει τα περισσότερα βακτήρια.

Προσοχή θέλει και το air condition/κλιματισμός. Καλό θα είναι να μην επιλέξετε την ανακύκλωση αέρα αλλά τον εξαερισμό, για να αερίζεται το εσωτερικό.

Στο ΙΧ μαζί με άλλους επιβάτες

Σε περίπτωση τώρα που στο αυτοκίνητο επιβαίνουν και άλλα άτομα που δεν ανήκουν στην οικογένεια καλό θα είναι να φορούν όλοι μάσκα και εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, να κινήστε με ανοιχτά παράθυρα. Μελέτες που έχουν κατά καιρούς γίνει διαπιστώθηκε πως όταν ανοίγουμε εν κινήσει τα παράθυρα ενός αυτοκινήτου (ΙΧ ή ταξί), μειώνουμε κατά 97% το ιικό φορτίο στον αέρα.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ