Αυτό είναι το κόλπο για να μην πληρώνουν διόδια στην Αττική Οδό -Δείτε πώς περνούν από τις μπάρες

διόδια Αττική Οδός

Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά άρνησης καταβολής τέλους διοδίων, με τους «τζαμπατζήδες» οδηγούς να επινοούν ολοένα και περισσότερους τρόπους προκειμένου να περνούν «αέρα» από τις μπάρες.

Καλά κρατεί το κίνημα «Δεν Πληρώνω» στους σταθμούς διοδίων της χώρας μας, με πολλούς οδηγούς να περνούν από τις μπάρες δίχως να βάζουν το χέρι τους στην τσέπη.

Πεδίο δράσης των «τζαμπατζήδων» οδηγών αποτελούν και τα διόδια της Αττικής Οδού, του σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου που που επιλέγεται καθημερινά από εκατοντάδες χιλιάδες οδηγούς προκειμένου να παρακάμψουν το κέντρο της πρωτεύουσας και να μετακινηθούν ταχύτερα.

Όπως έχουμε δει, οι αρνητές διοδίων κολλάνε πίσω από ένα προπορευόμενο όχημα και όταν ο οδηγός του τελευταίου ολοκληρώσει τη συναλλαγή με τον υπάλληλο του σταθμού, περνάνε σαν σίφουνες από τη σηκωμένη μπάρα. Το όλο εγχείρημα είναι ακόμα πιο εύκολο για τους μοτοσικλετιστές, οι οποίοι περιμένουν με υπομονή εκ των δεξιών των ΙΧ και μόλις οι μπάρες ανοίξουν γίνονται καπνός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τους τελευταίους μήνες, βέβαια, οι τζαμπατζήδες δείχνουν να… προτιμούν τις ηλεκτρονικές λωρίδες των σταθμών που λειτουργούν μέσω ανίχνευσης ηλεκτρονικού πομποδέκτη.

Οι «τζαμπατζήδες» οδηγοί, αφού εντοπίσουν ποιο όχημα κατευθύνεται προς τις ηλεκτρονικές λωρίδες, το ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής μέχρι αυτό να φτάσει στις αυτόματες μπάρες.

Όταν οι τελευταίες ανοίξουν, βυθίζουν το πόδι τους στο γκάζι, εκμεταλλευόμενοι το (επαρκές για αυτούς) χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το άνοιγμα και το κλείσιμο της μπάρας, γλιτώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την οικονομική επιβάρυνση.

Και σε αυτή την περίπτωση, οι μοτοσικλετιστές έχουν… προβάδισμα, έχοντας ως επιπλέον «όπλο» τους τις αναδιπλούμενες πινακίδες που τους επιτρέπουν να καμουφλάρουν τα ίχνη τους από τις κάμερες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν είναι λίγες, ωστόσο, οι φορές που οι αναβάτες δεν πρόλαβαν να περάσουν από την μπάρα, πριν αυτή κλείσει, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει σύγκρουση και σε πολλές περιπτώσεις σοβαρός τραυματισμός.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την παράγραφο 2 του Άρθρου 29 («Κίνηση οχημάτων σε αυτοκινητόδρομους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας και σήραγγες») του ΚΟΚ «Απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων σε αυτοκινητοδρόμους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας, σήραγγες και γέφυρες που διακρίνονται με ειδικές πινακίδες σήμανσης χωρίς την καταβολή διοδίου τέλους, όταν και όπου προβλέπεται η καταβολή αυτή. Για την καταβολή του διοδίου τέλους είναι υπόχρεοι εις ολόκληρον ο κύριος και ο οδηγός του οχήματος. Η βεβαίωση της παράβασης γίνεται από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα που τη διαπιστώνουν είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω τεχνικών ή ηλεκτρονικών μέσων».

Οι παραβάτες τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ, ενώ προβλέπεται και δυνητική επιβολή αφαίρεσης άδειας ικανότητας οδηγού, άδειας κυκλοφορίας και κρατικών πινακίδων οχήματος για 20 ημέρες.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ