Με αυτό το κόλπο μπορείς να γλιτώσεις 10 ευρώ σε κάθε γέμισμα στο βενζινάδικο -Ποιον διακόπτη πρέπει να πατήσεις

Πρατήριο καυσίμων

Απάντηση στο ερώτημα αν οι σύγχρονες εφαρμογές άνεσης και ασφάλειας μπορούν να μας βοηθήσουν στον περιορισμό της κατανάλωσης καυσίμου έρχεται να δώσει η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό φυσικών πόρων του Καναδά.

Αρκεί το πάτημα ενός διακόπτη ώστε η κατανάλωση καυσίμου να περιοριστεί και μάλιστα σε ποσοστό που αγγίζει το 20%;

Σύμφωνα με τον καναδικό οργανισμό φυσικών πόρων, η χρήση του cruise control στα σύγχρονα αυτοκίνητα μπορεί να οδηγήσει στον περιορισμό της κατανάλωσης καυσίμου, μάλιστα, σε τέτοιον βαθμό που τα οφέλη στο βενζινάδικο γίνονται άμεσα αντιληπτά.

Το cruise control, το οποίο τοποθετείται σε αυτοκίνητα τουλάχιστον την τελευταία 20ετία, έχει τη δυνατότητα να διατηρεί σταθερή την ταχύτητα κίνησης που ορίζουμε εμείς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Cruise Control

Αν και εφόσον μιλάμε για την πιο προηγμένη μορφή του, δηλαδή το ενεργό cruise control, τότε η ταχύτητα κίνησης προσαρμόζεται είτε στα όρια ταχύτητας είτε στις κυκλοφοριακές συνθήκες.

Για παράδειγμα, αν προσεγγίζουμε το προπορευόμενο όχημα, τότε η ταχύτητα κίνησης ελαττώνεται αυτόματα ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο σύγκρουσης.

Ως γνωστόν, η τακτική της διατήρησης της ταχύτητας κίνησης σε σταθερά επίπεδα έχει άμεσα οφέλη στην κατανάλωση καυσίμου, καθώς αποφεύγει κανείς τις βίαιες επιταχύνσεις ή τις άσκοπες επιβραδύνσεις.

Cruise Control
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προφανώς η χρήση του cruise control καθίσταται εφικτή σε διαδρομές που είναι εφικτή η διατήρηση μιας σταθερής ταχύτητας, κοινώς στο εθνικό δίκτυο. Εκεί δηλαδή όπου συνηθίζουμε να διανύουμε μεγαλύτερες αποστάσεις και η οικονομία καυσίμου διαδραματίζει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν και περιπτώσεις που το cruise control μπορεί να αυξήσει αντί να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου. Το πιο χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας ανηφορικής διαδρομής, όπου το cruise control θα επιχειρήσει να διατηρήσει σταθερή την ταχύτητα κίνησης του αυτοκινήτου, εξαντλώντας πολλές φορές τα αποθέματα ισχύος του κινητήρα.

Cruise Control

Αυτό θα οδηγήσει στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα και συνίσταται σε αυτές τις περιπτώσεις είτε να απενεργοποιήσουμε το cruise control είτε να μειώσουμε την προεπιλεγμένη ταχύτητα κίνησης του αυτοκινήτου, ώστε να περιορίσουμε το φορτίο με το οποίο επιβαρύνεται ο κινητήρας.

Επιστρέφοντας στο κέρδος που μπορούμε να αποκομίσουμε με χρήση του cruise control, αν επιτύχουμε μείωση της κατανάλωσης καυσίμου της τάξης του 20%, αυτομάτως σημαίνει ότι σε κάθε γέμισμα με 50 ευρώ καυσίμου, η αντίστοιχη εξοικονόμηση αγγίζει τα 10 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ