Αυτό είναι το κοίτασμα που αλλάζει τα δεδομένα -Τι ανακάλυψαν ερευνητές κάτω από το έδαφος της Ευρώπης

koitasma lithuou europi

Καθοριστική συμβολή στη μάχη της Ευρώπης για απεξάρτηση από την Κίνα στον τομέα της κατασκευής μπαταριών μπορεί να έχουν δύο ορυκτά σπάνιων γαιών που ανακαλύφθηκαν σε έδαφος της Γηραιάς Ηπείρου.

Δύο ορυκτά σπάνιων γαιών που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στη βελτίωση της αυτάρκειας της Ευρώπης στον τομέα των κρίσιμων μετάλλων των μπαταριών, ανακάλυψε μια εξορυκτική εταιρεία από τη Φινλανδία, στο κοίτασμα Sokli, στην περιοχή Savukoski της Ανατολικής Λαπωνίας.

Πρόκειται για τα ορυκτά kukharenkoite και cordylite τα οποία εντοπίστηκαν από τη Finnish Minerals Group, στο πλαίσιο ερευνών. Αμφότερα ήταν γνωστά στους επιστήμονες, αλλά ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν εντοπιστεί στη Σκανδιναβική χώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Φινλανδία πλεον αναδύεται ως βασικός κόμβος εξόρυξης και επεξεργασίας μετάλλων μπαταριών, μια εξέλιξη ιδιαίτερα θετική για την ΕΕ που μάχεται για την απεξαρτοποίησή της από την ηγέτιδα δύναμη Κίνα.

κοίτασμα στη Φινλανδία

Όπως ανέφερε η εταιρεία, το Sokli είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα καρβονατίτη (carbonatite) στον κόσμο και θα μπορούσε να παράγει τουλάχιστον το 10% των σπάνιων γαιών που απαιτούνται ετησίως στην Ευρώπη για την κατασκευή μόνιμων μαγνητών. Αυτοί χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ανεμογενήτριες και ηλιακά πάνελ.

«Αυτά τα ευρήματα είναι ένα ακόμη βήμα προς την επίτευξη του στόχου μας για αξιοποίηση αυτού του μοναδικού κοιτάσματος ορυκτών, ώστε να διασφαλιστεί η αυτάρκεια πρώτων υλών στην Ευρώπη», δήλωσε ο επικεφαλής του πρότζεκτ, Pasi Heino.

«Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες του δυτικού κόσμου που συνδέονται με τις σπάνιες γαίες αυξάνονται και η παραγωγή μαγνητών είναι ένας από τους βασικούς τρόπους προώθησης της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ηλεκτροδότησης των μεταφορών», πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

O ορυκτολογικός χαρακτηρισμός και οι δοκιμές πάνω στην επεξεργασία των μετάλλων θα συνεχιστούν τόσο εντός του χειμώνα, όσο και κατά τη διάρκεια του 2024.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ