Κλιματιζόμενες στάσεις λεωφορείων: Αυτή είναι η λύση για τον καύσωνα

klimatizomenes staseis leoforeiwn

Η Μέκκα της χλιδής «πλημμυρίζει» από κλιματιζόμενες στάσεις λεωφορείων που δροσίζουν το επιβατικό κοινό και παρέχουν όλα τα κομφόρ.

Προ των πυλών βρίσκεται το πρώτο κύμα καύσωνα στη χώρα μας, με την ΕΜΥ να προειδοποιεί για ραγδαία άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία αναμένεται να φτάσει τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, τις επόμενες ημέρες.

Ο υδράργυρος θα χτυπήσει «κόκκινο», γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τις μετακινήσεις όσων χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, και δη τα αστικά λεωφορεία όπου οι στάσεις τους είναι εκτεθειμένες στον καυτό ήλιο.

Από «αβίωτους» καύσωνες ταλαιπωρούνται και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες καθιστούν μαρτυρικές τις μετακινήσεις των πολιτών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως Μέκκα, όμως, της χλιδής, της πολυτέλειας και του τουρισμού, το Ντουμπάι έχει επινοήσει τρόπους για την καταπολέμηση των καιρικών φαινομένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστούν κάποιες πρωτοποριακές κλειστές στάσεις λεωφορείων με κλιματισμό που καθιστούν ιδιαίτερα δροσερή και ευχάριστη την αναμονή των πολιτών.

Οι εν λόγω στάσεις εισήχθησαν το 2007 και πλέον δεσπόζουν σε μια πληθώρα στρατηγικών τοποθεσιών του εμιράτου. Έχουν τη μορφή κλειστού κουτιού – με 8 έως 10 θέσεις – που ψύχονται κατά τους θερμότερους μήνες του χρόνου μέσω τερματικών μονάδων κλιματισμού fan coils. Ο συνολικός αριθμός στάσεων με κλιματισμό στο Ντουμπάι αγγίζει τις 700.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ορισμένα σημεία, μάλιστα, όπου συνηθίζεται να επιβιβάζεται μεγάλος αριθμός επιβατών υπάρχουν περισσότερες από μία στάσεις ώστε να διασφαλιστεί η εξυπηρέτηση όλων όσων περιμένουν το λεωφορείο.

Σημειώνεται ότι από το 2016 βρίσκεται σε ισχύ το καινοτόμο πρόγραμμα Smart Bus Shelter, που αφορά στην αναβάθμιση των κλιματιζόμενων στάσεων σε μίνι «έξυπνα» περίπτερα με μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων και σνακ. Παράλληλα, προσφέρουν δωρεάν wi-fi (για 20 λεπτά), δυνατότητα φόρτισης κινητού τηλεφώνου, αλλά και υπηρεσίες μετατροπής συναλλάγματος, οι οποίες παρέχουν σημαντική διευκόλυνση στους επισκέπτες του Ντουμπάι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα από το Ντουμπάι, κλιματιζόμενες στάσεις απαντώνται και σε άλλα μέρη του κόσμου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Νότια Κορέα, όπου οι στάσεις πέρα από ψυχόμενες παρέχουν και προστασία κατά της Covid-19 με θερμικές κάμερες που ανιχνεύουν άμεσα τη θερμοκρασία του σώματος, ενώ υπάρχουν και αποστειρωτές UV για αντικείμενα.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ