Με μία κίνηση κερδίζεις δεκάδες λίτρα βενζίνης - Τι έδειξε νέα έρευνα

Δείκτης καυσίμου

Ακόμη και εκατοντάδες ευρώ σε καύσιμα μπορεί να γλιτώσει ένας οδηγός κάθε χρόνο εφαρμόζοντας με συνέπεια το «κόλπο» της καθαριότητας.

«Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά» σύμφωνα με τη γνωστή παροιμία, ωστόσο όταν έχει να κάνει με το αυτοκίνητο μπορεί να αποδειχθεί και μία πηγή… ανακούφισης για την τσέπη του οδηγού.

Οι τρόποι για να εξοικονομήσει ένας οδηγός καύσιμο είναι πολλοί ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση ο καθοριστικός παράγοντας είναι το πόσο καθαρό είναι το αμάξωμα ενός αυτοκινήτου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η βρετανική ATS Euromaster ένα αυτοκίνητο με καθαρό αμάξωμα είναι πιο αποδοτικό αεροδυναμικά και αυτό συμβάλλει αποφασιστικά στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, ειδικά στις περιπτώσεις που ο οδηγός περνά το μεγαλύτερος της διαδρομής του κινούμενος με ταχύτητες αυτοκινητόδρομου.

Η συμβουλή της βρετανικής εταιρείας έρχεται παράλληλα να καταρρίψει και έναν σχετικό μύθο που ήθελε τα βρώμικα αυτοκίνητα να είναι πιο οικονομικά σε κατανάλωση.

Ο σχετικός μύθος υποστηρίζει ότι η ανομοιομορφία που δημιουργείται στις επιφάνειές του αμαξώματος εξαιτίας των ρύπων λειτουργεί όπως και τα ομοιόμορφα μικρά βαθουλώματα που έχει ένα μπαλάκι του γκολφ. Τα εν λόγω βαθουλώματα όντως αυξάνουν την απόσταση που μπορεί να ταξιδέψει στον αέρα το μπαλάκι του γκολ σε σχέση με ένα μπαλάκι που είναι απολύτως λείο.

Ένα αυτοκίνητο που καθαρίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μπορεί να εξοικονομήσει έως και 10% καύσιμο έναντι ενός αυτοκινήτου που δεν καθαρίζεται ποτέ, σύμφωνα με τους Βρετανούς, προφανώς αν διανύει τη συντριπτική πλειοψηφία των χιλιομέτρων στον αυτοκινητόδρομο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα καθαρό εξωτερικά αυτοκίνητο εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο το αεροδυναμικά σχεδιασμένο αμάξωμά του, ενώ αντίθετα οι ρύποι που συγκεντρώνονται πάνω στο αμάξωμα αυξάνουν την αεροδυναμική αντίσταση και κατά συνέπεια την κατανάλωση καυσίμου.

Για βέλτιστα αποτελέσματα φροντίζουμε να καθαρίσουμε σωστά και το κάτω μέρος του αυτοκινήτου αλλά και τους θόλους των τροχών γιατί εκεί συσσωρεύεται λάσπη και λοιποί ρύποι που εντείνουν την περιδίνηση του αέρα στο συγκεκριμένο σημείο.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ