Αυτός είναι o μεγαλύτερος κίνδυνος στο αυτοκίνητο για τον οποίο δεν μιλάει κανείς

Υπνηλία στην οδήγηση

Η κόπωση και η υπνηλία κατά τη διάρκεια της οδήγησης αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες ατυχημάτων για την οποία σπανίως γίνεται λόγος.

Σε ένα από τους μεγαλύτερους εχθρούς του οδηγού εξελίσσεται η κόπωση σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη στη Μ. Βρετανία. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της Nuffield Health, στην οποία συμμετείχαν 8.000 ενήλικες, οι οδηγοί ηλικίας 35-44 ετών κοιμούνται λιγότερο από το κανονικό, με σχεδόν το 50% να κοιμάται μόνο 5-6 ώρες τη νύχτα.

Μόνο το 33% κοιμάται τις συνιστώμενες 7-8 ώρες, γεγονός που επηρεάζει την ασφάλεια στην οδήγηση. Επίσης, η ποιότητα του ύπνου έχει χειροτερεύσει, με αποτέλεσμα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα κατά τη διάρκεια της οδήγησης, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι τους τελευταίους 12 μήνες στο 74% των συμμετεχόντων παρατηρήθηκε η επιδείνωση της ποιότητας του ύπνου, ενώ 1 στους 10 κοιμάται μόλις 2 έως 4 ώρες τη νύχτα και 1 στους 4 υποφέρει από αϋπνία.

Υπνηλία στην οδήγηση

Εκτιμάται πως η υπνηλία και η κόπωση κατά τη διάρκεια της οδήγησης προκάλεσε τον θάνατο περίπου 300 ανθρώπων μέσα σε έναν χρόνο μόνο στην Μ. Βρετανία, φαινόμενο που ενισχύεται τον χειμώνα και σε μακρινά ταξίδια τις βραδινές ώρες.

Η Λέσχη Αυτοκινήτου AA (Automobile Association), σε άλλη έρευνα που πραγματοποίησε σε 20.000 οδηγούς κατέγραψε ότι το 13% αυτών παραδέχτηκαν ότι κάποια στιγμή αποκοιμήθηκαν στο τιμόνι ενώ οδηγούσαν.

Σχεδόν το 40% των οδηγών ανέφεραν ότι ένιωθαν τόσο κουρασμένοι κατά την οδήγηση που δεν θα μπορούσαν να μείνουν ξύπνιοι για όλο το ταξίδι, ενώ το 57% είπαν ότι σταμάτησαν τη στιγμή που συνειδητοποίησαν ότι ήταν πολύ κουρασμένοι για να συνεχίσουν να οδηγούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υπνηλία στην οδήγηση

Οι νέοι οδηγοί (18-24 ετών) είναι πιο πιθανό να κοιμηθούν στο τιμόνι, όχι λόγω έλλειψης εμπειρίας, αλλά λόγω του τρόπου ζωής τους. Από την άλλη ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι πως το 18% των νεαρών οδηγών δήλωσαν ότι θα συνέχιζαν να οδηγούν ακόμα και όταν ήταν κουρασμένοι.

Οι αιτίες της κόπωσης κατά την οδήγηση δεν είναι μόνο τα ξενύχτια και ο τρόπος διασκέδασης, αλλά και διάφορα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, η κατάθλιψη και το αυξημένο άγχος, που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο.

Από την άλλη, επιλογές τρόπου ζωής, όπως η κακή διατροφή, η έλλειψη ύπνου, η χρήση ναρκωτικών και οινοπνεύματος και η άσκηση αργά το βράδυ μπορεί να επιφέρουν κόπωση. Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν πως η αύξηση του άγχους και της κατάθλιψης, λόγω της πανδημίας, επηρέασαν αρνητικά την ποιότητα του ύπνου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ