Το καύσιμο που θα σώσει τους κινητήρες diesel -Πώς θα μάθεις αν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στο αυτοκίνητό σου

Diesel DPF EE

Ορισμένα ντίζελ αυτοκίνητα φέρουν την ένδειξη “XTL” δίπλα στην τάπα του ρεζερβουάρ, που σημαίνει ότι μπορούν να καταναλώνουν ένα διαφορετικό είδος diesel καυσίμου, πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά και με μεγαλύτερη απόδοση καύσης από το συμβατικό ντίζελ.

Σύμφωνα με τον Martin Řepka, εκπρόσωπο του τμήματος τεχνολογικής εξέλιξης της Skoda, τα αυτοκίνητα με ντίζελ κινητήρα που βγαίνουν από το εργοστάσιο της τσεχικής εταιρείας μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν ένα συνθετικό ντίζελ καύσιμο που ονομάζεται HVO, και το οποίο μπορεί να μειώσει τις εκπομπές CO₂ κατά τη διάρκεια ζωής του οχήματος έως και 90%.

Το συνθετικό αυτό καύσιμο παράγεται από απόβλητα και διαφέρει από το biodiesel, το οποίο προέρχεται από γεωργικές καλλιέργειες. Το καύσιμο HVO παρασκευάζεται από χρησιμοποιημένα λίπη και έλαια μέσω μιας χημικής διαδικασίας υδρογόνωσης και ως εκ τούτου δεν απαιτεί την εκμετάλλευση γεωργικών εκτάσεων, καθιστώντας το ακόμη πιο βιώσιμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
HVO diesel

Το καύσιμο HVO έχει διαυγή όψη, είναι σχεδόν άοσμο και έχει σημαντικά υψηλότερο αριθμό κετανίου σε σύγκριση με το συμβατικό diesel (70 έναντι 51). Αυτό βελτιώνει την απόδοση καύσης και συμβάλλει στη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων, ιδιαίτερα των σωματιδίων.

Όλα τα diesel μοντέλα της Skoda από το model year 2022 και μετά (παραγωγή από την 25η ημερολογιακή εβδομάδα του 2021) είναι εγκεκριμένα για χρήση HVO.

Τα οχήματα που υποστηρίζουν το καύσιμο HVO φέρουν το σύμβολο XTL (X-to-liquid) στην τάπα του ρεζερβουάρ, ενώ για παλαιότερα μοντέλα η συμβατότητα μπορεί να επιβεβαιωθεί μέσω των εξουσιοδοτημένων εμπόρων της Skoda. Το HVO και τα μείγματα HVO-diesel είναι πλέον διαθέσιμα σε αρκετές ευρωπαϊκές αγορές.

Skoda Kodiaq
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαρακτηριστικό της πίστης της Skoda στο εν λόγω καύσιμο είναι το γεγονός ότι από τον Απρίλιο του 2024 και μετά, όλα τα πετρελαιοκίνητα Skoda που κατασκευάζονται στα εργοστάσια της Τσεχίας φεύγουν από αυτά έχοντας στο ντεπόζιτο το καύσιμο HVO.

Τα αυτοκίνητα που μπορούν να χρησιμοποιούν HVO φέρουν ετικέτα στο καπάκι ή γύρω από την είσοδο του ρεζερβουάρ. Η ετικέτα αναγράφει “B7” (το στάνταρ ντίζελ) και “XTL”. Αν δείτε την ένδειξη XTL, μπορείτε να γεμίσετε το ντεπόζιτό σας με HVO χωρίς ανησυχία.

HVO diesel

Αν το όχημά σας δεν έχει την ένδειξη XTL αλλά θέλετε να δοκιμάσετε HVO, επικοινωνήστε με τον τοπικό αντιπρόσωπο της Skoda. Η εταιρεία δεν μπορεί να επιβεβαιώσει επίσημα τη συμβατότητα χωρίς να έχει προηγουμένως ελέγξει το συγκεκριμένο μοντέλο ώστε να βεβαιωθεί ότι πληροί τις κατασκευαστικές προδιαγραφές.

Στη χώρα μας προς το παρόν το καύσιμο HVO δεν πωλείται στα βενζινάδικα, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, όπου είναι διαθέσιμο. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι θα το δούμε και εδώ τα επόμενα χρόνια, ώστε και τα diesel αυτοκίνητα που είναι συμβατά με αυτό το καύσιμο και πωλούνται στη χώρα μας, να επωφεληθούν από τους χαμηλούς ρύπους που προσφέρει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ