Καύσιμα: Έτσι μηδενίζεις την κατανάλωση με μια απλή κίνηση

κατανάλωση καυσίμου

Μία από τις πλέον άγνωστες ιδιότητες του κινητήρα ενός αυτοκινήτου είναι εκείνη του cut off, η αξιοποίηση της οποίας μπορεί να περιορίσει και μάλιστα σημαντικά την κατανάλωση του καυσίμου.

Η κατανάλωση καυσίμου ενός αυτοκινήτου επηρεάζεται από πολλούς και διάφορους παράγοντες. Οι βασικότεροι από αυτούς είναι οι συνθήκες κίνησης και οι οδηγικές μας συνήθειες, καθώς επηρεάζουν στον μέγιστο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα και τον… λογαριασμό.

Εστιάζοντας, λοιπόν, στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση καυσίμου, μεγιστοποιώντας την αποδοτικότητα του αυτοκινήτου μας, αξίζει κανείς να επενδύσει στην άγνωστη -στους περισσότερους- ιδιότητα του κινητήρα να μηδενίζει υπό συγκεκριμένες συνθήκες την κατανάλωση καυσίμου.

κατέβασμα ταχύτητας
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό συμβαίνει όταν απομακρύνουμε το πόδι μας από το γκάζι διατηρώντας μια σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων και το αυτοκίνητο συνεχίζει να «ρολάρει». Τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο κινητήρας περνά σε μια κατάσταση στην οποία οι θάλαμοι καύσης δεν τροφοδοτούνται με καύσιμο ή αέρα, καθώς σφραγίζει η πεταλούδα του γκαζιού. Όσο διαρκεί η κατάσταση αυτή, το αυτοκίνητο κινείται χωρίς να καταναλώνει καυσίμο ενώ ταυτόχρονα επιβραδύνει εξαιτίας του κενού αέρος που δημιουργείται στο εσωτερικό των κυλίνδρων και της αντίστασης που προκαλεί αυτό στην κίνηση των εμβόλων.

λειτουργία κινητήρα

Το κέρδος, λοιπόν, στην προκειμένη περίπτωση είναι διπλό. Το πρώτο είναι ότι μπορούμε να διανύσουμε αρκετά μέτρα ή ακόμα και χιλιόμετρα με μηδενική κατανάλωση καυσίμου και να ελαχιστοποιήσουμε τη χρήση-φθορά του συστήματος πέδησης, καθώς η δύναμη της επιβράδυνση που αναπτύσσεται στην περίπτωση αυτή ίσως αποδειχθεί αρκετή ώστε να μειώσουμε την ταχύτητα κίνησης του αυτοκινήτου στα επιθυμητά επίπεδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φυσικά δεν πρέπει να το παρακάνουμε, επιτρέποντας τις στροφές λειτουργίας του κινητήρα να μειωθεί σε τέτοια επίπεδα που θα τον αναγκάσουν να σβήσει. Μία ακόμα προϋπόθεση είναι διατηρήσουμε μια σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων, καθώς σε αντίθεση περίπτωση ο κινητήρας θα βρεθεί να λειτουργεί στο ρελαντί και να καταναλώνει καύσιμο ώστε να διατηρηθεί εν ζωή.

αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα αναρωτηθείτε αν είναι προτιμότερο να διατηρήσετε μια σχέση στο κιβώτιο των ταχυτήτων ή να επιλέξετε τη «νεκρά» με σκοπό να εξοικονομήσετε περισσότερο καύσιμο, η απάντηση εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, είναι η προφανής.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ