Καταρρέουν οι πωλήσεις γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας -Πού σημείωσε πτώση σχεδόν 90%

Tesla Model 3 1

Μία χώρα της Ευρώπης αποτελεί σταθερά τα τελευταία χρόνια παγκόσμιο πρωτοπόρο στην υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης, ωστόσο η εγχώρια κυριαρχία μίας συγκεκριμένης μάρκας δείχνει να ανατρέπεται.

Την περσινή χρονιά το 95,9% των νέων αυτοκινήτων που ταξινομήθηκαν στη Νορβηγία ήταν ηλεκτρικά, αυξάνοντας το μερίδιό τους από το 88,9% του 2024. Σε απόλυτους αριθμούς, στη Νορβηγία ταξινομήθηκαν συνολικά 179.549 νέα αυτοκίνητα μέσα στο 2025, αριθμός-ρεκόρ που αντιστοιχεί σε αύξηση 40% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Τη φετινή χρονιά αναμένεται πτώση στις πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκίνητων μιας και από την 1η Ιανουαρίου του 2026 σταμάτησαν να ισχύουν οι περισσότερες επιδοτήσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη χώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήδη τον Ιανουάριο υπήρξε πτώση των πωλήσεων των ηλεκτρικών αυτοκίνητων, ωστόσο η Tesla που κυριαρχούσε μέχρι πρότινος στις πωλήσεις της χώρας, ήταν αυτή που κατέγραψε ένα πολύ χαμηλό νούμερο ταξινομήσεων, δείχνοντας ότι έχει να αντιμετωπίσει μια πολύ δύσκολη χρονιά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία των πωλήσεων για τον Ιανουάριο του 2026, μόλις 62 μονάδες του Tesla Model Y παραδόθηκαν στη Νορβηγία τον περασμένο μήνα, νούμερο που αντιστοιχεί σε μόλις 2,8% επί των συνολικών ταξινομήσεων.

Συνολικά, η Tesla πούλησε μόλις 83 οχήματα, καταγράφοντας πτώση 88% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Πλέον, αρκετά ηλεκτρικά μοντέλα ξεπέρασαν το Model Y στις πωλήσεις στην εγχώρια αγορά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην κορυφή για τον Ιανουάριο βρέθηκε το Volkswagen ID.3 με 299 ταξινομήσεις. Ακολούθησε το Toyota bZ4X με 184 μονάδες, μπροστά από το Toyota Urban Cruiser με 98 και ακολούθησε το Skoda Elroq με 78.

Αντίστοιχη επίδοση είχε η Tesla και σε άλλες αγορές της Ευρώπης. Στην Ολλανδία για παράδειγμα, η εταιρεία πούλησε τον Ιανουάριο 307 αυτοκίνητα από 927 πέρυσι (-66,9%), ενώ στη Γαλλία πούλησε 661 αυτοκίνητα από 1.140 (-42%).

Σημαντική μείωση πωλήσεων είχε η εταιρεία και στη Μεγάλη Βρετανία, εκεί όπου τον Ιανουάριο πωλήθηκαν 647 καινούργια αυτοκίνητα έναντι 1.505 τον Ιανουάριο του 2025 (-57%).

Πτώση 48% σημείωσε η μάρκα και στη χώρα μας, αφού τον Ιανουάριο η Tesla ταξινόμησε 33 καινούργια αυτοκίνητα, έναντι 64 αυτοκινήτων τον Ιανουάριο της περυσινής χρονιάς.

Υπήρξαν βέβαια και κάποιες αγορές όπου τον Ιανουάριο η Tesla εμφάνισε άνοδο, όπως η Ισπανία, εκεί όπου η εταιρεία αύξησε τις πωλήσεις της κατά 70% σημειώνοντας 456 ταξινομήσεις. Στην Ιταλία οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 75% με 713 ταξινομήσεις, στη Σουηδία κατά 26% με 512 μονάδες, ενώ στη Δανία καταγράφηκε μικρή άνοδος 3% με 458 πωλήσεις.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ