Επίσημο: Πότε θα μπουν οι κάμερες στα λεωφορεία της Αθήνας -Πρόστιμο 200 ευρώ σε χιλιάδες οδηγούς

Αυστηρότερη θα γίνει σύντομα η επιτήρηση των λεωφορειολωρίδων στην Αθήνα, μέσω καμερών επί των αστικών λεωφορείων.
Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για να μπουν σε λειτουργία τα «ψηφιακά μάτια» στο παρμπρίζ των αστικών λεωφορείων της Αθήνας, με στόχο να μειωθεί το φαινόμενο της παράνομης κίνησης οχημάτων στις λεωφορειολωρίδες.
Το έργο περιλαμβάνει την τοποθέτηση συνολικά 500 καμερών, και όπως δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργό Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σε τηλεοπτικό σταθμό, οι πρώτες 10 εξ αυτών θα μπουν στα λεωφορεία τον προσεχή Ιούλιο.
BUY NOW
Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΑΣΑ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επιτήρηση των λεωφορειολωρίδων, ήδη τρέχει πιλοτικό πρόγραμμα σε δύο αστικά λεωφορεία, μέσω συνεργασίας με την εταιρεία Hayden AI Technologies Ireland Limited.

Με δεδομένο ότι προσώρας η δράση βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο, οι παραβάσεις που καταγράφονται δεν οδηγούν στη βεβαίωση κλήσεων. Στόχος είναι η διερεύνηση με στοιχεία του βαθμού συμβολής των καμερών επί των λεωφορείων στο έργο της επιτήρησης των Αποκλειστικών Λωρίδων Λεωφορείων. Αυτό, βέβαια, αναμένεται να αλλάξει από τον Ιούλιο, όταν και η δράση τεθεί σε κανονική εφαρμογή.
Η εταιρεία Hayden AI Technologies Ireland Limited πραγματοποιεί αντίστοιχα έργα και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, με τη Βαρκελώνη να αποτελεί μία από τις τελευταίες προσθήκες στο πελατολόγιό της.
Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, το σύστημά της συλλέγει στατιστικά δεδομένα κατά τη διάρκεια της διαδρομής του λεωφορείου: τραβάει φωτογραφίες και καταγράφει βίντεο αυτόματα, συγκεντρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία που σχετίζονται με την παράβαση.

Σύμφωνα με την εταιρεία, στη Νέα Υόρκη, όπου η αυτόματη επιτήρηση των λωρίδων λεωφορείων με κάμερες τοποθετημένες πάνω σε λεωφορεία εφαρμόζεται από το 2019, οι ταχύτητες κίνησης των λεωφορείων έχουν αυξηθεί κατά 5%, την ίδια ώρα που τα τροχαία ατυχήματα στις υπό επιτήρηση λεωφορειολωρίδες έχουν μειωθεί κατά 20%.
Θυμίζουμε ότι με βάση τον υφιστάμενο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, το πρόστιμο για είσοδο σε λεωφορειολωρίδα είναι 200 ευρώ, ενώ σε περίπτωση στάθμευσης σε ΑΛΛ, επιπλέον του προστίμου εισόδου, αφαιρούνται οι πινακίδες και απομακρύνονται τα οχήματα. Τα έσοδα από τα πρόστιμα εισπράττονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι από τον ΟΑΣΑ.