Κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας -Είναι παντού, μπορούν να με «γράψουν»;

κάμερα διαχείρισης κυκλοφορίας

Περισσότερες από 200 κάμερες βρίσκονται τοποθετημένες σε καίρια σημεία σε δρόμους και λεωφόρους της Αττικής, καταγράφοντας τις κυκλοφοριακές συνθήκες και όχι μόνον αυτές.

Το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας αποτελεί ένα σύστημα παρακολούθησης των κυκλοφοριακών συνθηκών το οποίο απέκτησε η χώρα μας το καλοκαίρι του 2004 με αφορμή τη φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Έκτοτε η λειτουργία του είναι συνεχής -24ώρες την ημέρα και 365 ημέρες τον χρόνο- με κύριους στόχους τη βελτιστοποίηση των κυκλοφοριακών συνθηκών και την ταχύτερη απόκριση σε συμβάντα.

Το ερώτημα που προκύπτει στην προκειμένη περίπτωση, λοιπόν, είναι αν από τη συνεχή παρακολούθηση των βασικών οδικών αξόνων της Αττικής υπάρχει η δυνατότητα βεβαίωσης τροχαίων παραβάσεων ή έστω η χρήση του υλικού για τη διαλεύκανση των συνθηκών ενός τροχαίου ατυχήματος ή δυστυχήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κάμερα διαχείρισης κυκλοφορίας

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, η οποία είναι υπεύθυνη τόσο για τη λειτουργία όσο και για τη διαχείριση-αξιοποίηση του οπτικού υλικού, οι Κάμερες Διαχείρισης Κυκλοφορίας ακολουθούν το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που ορίζεται από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και για τον λόγο αυτόν δεν τηρείται κανένα αρχείο οπτικοακουστικού υλικού, ενώ το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας δεν διαθέτει τη δυνατότητα βεβαίωσης κάποιας τροχαίας παράβασης και δεν νομιμοποιείται να συγκεντρώνει εξατομικευμένα στοιχεία κυκλοφορίας.

Φυσικά οι 217 κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας τις οποίες διαχειρίζεται η Περιφέρειας Αττικής δεν είναι οι μοναδικές που μπορεί να συναντήσει κανείς στους ελληνικούς δρόμους. Αντίστοιχα συστήματα παρακολούθησης διαθέτουν όλοι οι κεντρικοί οδική άξονες της χώρας, όπως η Αττική Οδός, η Ολυμπία Οδός, η Νέα Οδός και ούτω καθεξής.

Κάμερα διαχείρισης κυκλοφορίας
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεωρητικά όλες οι κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας, ανεξαρτήτως είδος και φορέα διαχείρισης, ακολουθούν το ίδιο πλαίσιο λειτουργίας και δεν θα πρέπει να συγχέονται με εκείνους που τοποθετούνται για τη βεβαίωση τροχαίων παραβάσεων.

Ο συνολικός αριθμός των καμερών διαχείρισης κυκλοφορίας στους ελληνικούς δρόμους είναι άγνωστος αλλά σε κάθε περίπτωση υπερβαίνουν τις 1.000, από τη στιγμή που μόνον η Αττική φιλοξενεί περισσότερες από 600, μολονότι το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας ανακοινώνει την ύπαρξη-λειτουργία 217.

Ένα ακόμα στοιχείο το οποίο οφείλουμε να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας είναι ότι κατά καιρούς έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας υλικό το οποίο προέρχεται από κάμερες παρακολούθησης-διαχείρισης της κυκλοφορίας των οχημάτων, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά τόσο για το αν τελικά τηρείται αρχείο και αν αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί βάσει των όσων ορίζει η νομοθεσία σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ