eko rally acropolis

«Καλπάζει» η βιομηχανία αυτοκινήτου στην Τουρκία -Ρεκόρ στις εξαγωγές το 2025

ergostasio-tourkia-2

Σύμφωνα με το Τουρκικό Συμβούλιο Εξαγωγέων (TIM), η τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία κατέγραψε ρεκόρ εξαγωγών την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, αγγίζοντας τα 16,58 δισ. δολάρια.

Τα επίσημα στοιχεία φανερώνουν μεγάλη άνοδο στις εξαγωγές αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στην Τουρκία, της τάξης του 10% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Μάλιστα τα εξαγόμενα αυτοκίνητα αποτελούν το 17,2% επί των συνολικών εξαγωγών.

Ίδια πορεία καταγράφεται και στις συνολικές εξαγωγές της χώρας, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 3,5% σε σύγκριση με το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου του 2024, φτάνοντας τα 110,9 δισ. δολάρια. Μάλιστα μόνο για τον Μάιο, οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 2,7%, αγγίζοντας σε συνολική αξία τα 24,83 δισ. δολάρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ergostasio-tourkia-3

Κορυφαίος προορισμός για τα made-in-Turkey αυτοκίνητα αποτέλεσε η Γερμανία, αφού η αξία των εξαγωγών προς τη χώρα ανήλθε στα 2,6 δισ. δολάρια, ενώ ακολουθεί η Γαλλία με 1,8 δισ., το Ηνωμένο Βασίλειο με 1,7, η Ισπανία με 1,5 και η Ιταλία με 1,3 δισ. δολάρια.

Πιο συγκεκριμένα, η επαρχία Κοτζαέλι ηγήθηκε στον τομέα των εξαγωγών αυτοκινήτων με 5,2 δισ. δολάρια για το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Κωνσταντινούπολη με 3,5 δισ. δολάρια.

ergostasio-tourkia-4
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά την αναμενόμενη πτώση με την έλευση της πανδημίας, από το 2023 και μετά οι εξαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών έχει ξεπεράσει τα αντίστοιχα ποσά του 2019.

Τα στοιχεία αναφέρουν ότι οι συνολικές εξαγωγές αυτοκινήτων στους παραπάνω τομείς για το 2019 απέφεραν έσοδα ύψους 13,1 δισ. δολάρια, ενώ το 2023, το αντίστοιχο ποσό ανήλθε στα 14,3 δισ. και το 2024 στα 15,1 δισ. Όλα δείχνουν πως το 2025 θα αποτελέσει χρονιά-ρεκόρ για τον κλάδο.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ