Κακιά Σκάλα: Η άγνωστη ιστορία ενός δρόμου που όλοι ήθελαν να αποφύγουν

κακιά σκάλα

Ένα σκοτεινό παρελθόν κρύβει η Κακιά Σκάλα, το απόκρημνο πέρασμα που αποτελούσε έναν ζωντανό εφιάλτη για κάθε οδηγό που ταξίδευε από την Αθήνα στην Πάτρα και το αντίστροφο.

Σε έναν ατελείωτο «Γολγοθά» επιβάλλονταν επί πολλά χρόνια, και μέχρι το καλοκαίρι του 2006, οι οδηγοί που περνούσαν από την Κακιά Σκάλα, λόγω των απότομων στροφών, των τεράστιων ουρών που σχηματίζονταν, αλλά και των βράχων που συχνά καταπλάκωναν την άσφαλτο, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των διερχόμενων.

Σήμερα, οι μαρτυρικές στροφές αποτελούν μια «κακή» ανάμνηση χάρη στις 5 σήραγγες στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας. Στο ρεύμα προς Πάτρα βρίσκονται οι σήραγγες «Γεράνεια», μήκους 850 μέτρων, «Ευπαλίνος», μήκους 1.700 μ., και «Αίθρα», μήκους 1.200 μέτρων, και στο ρεύμα προς Αθήνα οι σήραγγες «Σκίρων», μήκους 370 μέτρων, και «Θησέας», μήκους 350 μέτρων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κακιά Σκάλα

Η διατομή των σηράγγων είναι 15 μέτρα και έχουν τρεις λωρίδες κυκλοφορίες και λωρίδα έκτακτης ανάγκης.

Κατά το παρελθόν, η ονομασία Κακιά Σκάλα δινόταν σε δρόμους δυσπρόσιτους, δύσβατους, κακόβατους και δίπλα σε γκρεμούς, χαρακτηριστικά που απαντώνται σύσσωμα σε αυτή την απόκρημνη παράκτια περιοχή της Δυτικής Αττικής, στη βορειοδυτική ακτή του Σαρωνικού Κόλπου.

Ο μύθος

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, στην Κακιά Σκάλα έμενε ο Σκίρωνας, ένας περιβόητος Κορίνθιος ληστής. Παραμόνευε στον δρόμο Αθηνών-Πελοποννήσου και όταν περνούσε από εκεί κάποιος μοναχικός ταξιδιώτης, τον λήστευε, τον αιχμαλώτιζε και τον βασάζινε. Παράλληλα, ο Σκίρων υποχρέωνε τον αιχμάλωτό του να του πλύνει τα πόδια στην άκρη του γκρεμού και την ώρα που ο τελευταίος ήταν απασχολημένος του έδινε μια βίαιη κλωτσιά και τον έριχνε από την άκρη του γκρεμού στη θάλασσα. Εκεί περιμενε μια τεράστια χελώνα που τον καταβρόχθιζε. Ήταν τέτοια η φήμη του Σκίρωνα, που η περιοχή ονομάστηκε «Σκιρωνίδες Πέτρες». 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος στον εφιάλτη των ταξιδιωτών έδωσε ο ήρωας Θησέας, ο οποίος κατά το ταξίδι του από την Τροιζήνα προς την Αθήνα σκότωσε τον Σκίρωνα ρίχνοντάς τον στον γκρεμό. Έπειτα, σκότωσε τη χελώνα και μετέτρεψε το κέλυφός της σε ασπίδα.

σκίρωνας κακιά σκάλα

Σύμφωνα με μία παράδοση, ο Σκίρωνας ήταν γιος του Κανήθου και της Ηνιόχης, κόρης του Πιτθέα και αδελφής της Αίθρας, της μητέρας του Θησέα. Επομένως ο Σκίρων και ο Θησέας ήταν πρώτα εξαδέλφια από τις μητέρες τους.

Τόσο ο Σκίρωνας όσο και ο Θησέας είναι δύο πρόσωπα που έχουν συνδεθεί άρρηκτα με την περιοχή και επομένως δύο από τις σήραγγες της Κακιάς Σκάλας φέρουν τα ονόματά τους.

Ο Προκρούστης

Πέρα από τον Σκίρωνα, ο Θησέας έδωσε τέλος και σε έναν ακόμα μυθικό ληστή, τον Προσκρούστη. Το λημέρι του τελευταίου ήταν στην περιοχή Δαφνί, στο Χαϊδάρι, όπου προσκαλούσε κάθε διαβάτη να ξαπλώσει σε ένα σιδερένιο κρεβάτι, γνωστό ως Προκρούστειος κλίνη. Αν το θύμα ήταν ψηλό κι εξείχε από το κρεβάτι, τότε Προκρούστης έκοβε το περίσσιο τμήμα του σώματός του. Από την άλλη, αν το θύμα ήταν πιο κοντό, τότε τραβούσε τα άκρα του μέχρι να φτάσουν στο μήκος του κρεβατιού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Προκρούστης συνέχιζε την αιματηρή δράση του, μέχρι που τον συνάντησε ο Θησέας στο δρόμο του από την Τροιζήνα για την Αθήνα. O Θησέας κατάφερε να εξουδετερώσει τον Προκρούστη και να τον τοποθετήσει στο ίδιο του το κρεβάτι. Επειδή αποδείχθηκε μεγαλύτερος, ο Θησέας του έκοψε το κεφάλι και τα πόδια, που περίσσευαν.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ