Στην Ιερά Οδό ένας από τους πιο σύγχρονους ποδηλατόδρομους -Τα έργα στον Βοτανικό αλλάζουν την Αθήνα

Ποδηλατόδρομος

Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με κάποια συνοδά έργα που θα σημάνουν τη δημιουργία ενός σύγχρονου ποδηλατόδρομου και ενός προηγμένου δικτύου δρόμων.

Σε ένα υπερσύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου θα αγωνίζεται από το 2026 ο Παναθηναϊκός, μιας και ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες για το έργο, το οποίο έχει συμβασιοποιηθεί.

Πέρα, όμως, από την κατασκευή ενός τελευταίων προδιαγραφών γηπέδου, η διπλή ανάπλαση θα σηματοδοτήσει -μεταξύ άλλων- και τη ριζική μεταμόρφωση της περιοχής του Βοτανικού, η οποία αυτή τη στιγμή παρακμάζει.

Καθοριστική συμβολή σε αυτό το… extreme makeover θα έχει και ένα συνοδό έργο, το οποίο οδεύει προς δημοπράτηση, με μεγάλο στόχο να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για το έργο «Αστική ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής Βοτανικού / Ελαιώνα - Έργα οδοποιίας, ποδηλατοδρόμου και κατασκευή δικτύων ομβρίων και αποχέτευσης στην περιοχή του Ελαιώνα», το οποίο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με προϋπολογισμό 38 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ενταχθεί και το ποσό των 7 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις.

Η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου θα σηματοδοτήσει εκτός των άλλων τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου ποδηλατοδρόμου στην Ιερά Οδό που θα προωθεί τις «πράσινες» μετακινήσεις αλλά και δρόμων και πεζοδρομίων που θα συνδράμουν καθοριστικά στο να γίνεται απρόσκοπτα η πρόσβαση στο νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού και στις εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη. Το έργο είναι αρμοδιότητας του Δήμου Αθηναίων, αφορά τις υποδομές της περιοχής του Ελαιώνα και περιλαμβάνει 3 υποέργα διαφορετικής φύσης και βαθμού ωριμότητας:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υποέργο 1: Έργα οδοποιίας και κατασκευή δικτύων ομβρίων και αποχέτευσης στην περιοχή του Ελαιώνα

1.1. Έργα Οδοποιίας

Στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα δεν έχουν διανοιχθεί οι δρόμοι που προβλέπονται από την πολεοδομική μελέτη της περιοχής και έχουν εγκριθεί μεμονωμένες πράξεις εφαρμογής. Η συνολική παρέμβαση περιλαμβάνει την κατασκευή οδών (υπόβαση και ασφαλτόστρωση), τη διαμόρφωση κρασπέδων και τον οδοφωτισμό. Το συγκεκριμένο υποέργο περιλαμβάνει τις εξής φάσεις ωριμότητας:

α) οδοί για άμεση διάνοιξη: αφορά οδούς που περιλαμβάνονται σε περιοχές με κυρωμένες πράξεις εφαρμογής.

β) Οδοί για διάνοιξη υπό προϋποθέσεις: αφορά οδούς που περιλαμβάνονται σε περιοχές όπου ναι μεν έχουν κυρωθεί οι πράξεις εφαρμογής αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί
οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις/αγορές των οφειλόμενων εκτάσεων.

Στο εν λόγω υποέργο περιλαμβάνεται επίσης και η «Ανάπλαση Ιεράς Οδού με ποδηλατόδρομο». Προβλέπονται γραμμικοί κοινόχρηστοι χώροι πλάτους 20μ εκατέρωθεν
του οδικού άξονα, ενώ προτείνεται και η υλοποίηση ποδηλατοδρόμου. Το τμήμα της Ιεράς Οδού εντός Δήμου είναι περίπου 2.150 μ. Ο χώρος παρέμβασης υπολογίζεται σε περίπου 43.000 τμ.

Ιερά Οδός
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1.2. Δίκτυα Ομβρίων και Αποχέτευσης: Η περιοχή παρέμβασης για τις υποδομές ομβρίων είναι βορείως της οδού Αγ. Πολυκάρπου, όπου δηλαδή έχουν ολοκληρωθεί οι πράξεις εφαρμογής. Τα απαιτούμενα υδραυλικά έργα του συγκεκριμένου υποέργου χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:

α. Δίκτυο όμβριων υδάτων: το οδικό δίκτυο του υποέργου 1 συνοδεύεται από έλλειψη δικτύου διαχείρισης όμβριων υδάτων. Για το σκοπό αυτό το υποέργο 1 συνδέεται άρρηκτα με την κατασκευή του δικτύου ομβρίων στην ίδια περιοχή παρέμβασης.

β. Αποχετευτικό δίκτυο ακαθάρτων: αντίστοιχα με την έλλειψη δικτύου ομβρίων, στην περιοχή μελέτης δεν υφίσταται ούτε δίκτυο αποχέτευσης. Για την ανάληψη της υλοποίησης του αποχετευτικού δικτύου της περιοχή έχει γίνει η απαραίτητη συνεννόηση με την ΕΥΔΑΠ.

γ. Καθαρισμός και αποκατάσταση ρέματος Προφ. Δανιήλ: το συγκεκριμένο τμήμα του ρέματος είναι οριοθετημένο σύμφωνα με το ΦΕΚ 48/ΑΑΠ/2009. Το συνολικό μήκος της παρέμβασης είναι 400μ, εντός του ακινήτου της Διπλής Ανάπλασης.

Υποέργο 2: Τεχνική Βοήθεια Για την ωρίμανση και ολοκλήρωση των μελετών και των τευχών δημοπράτησης είναι απαραίτητη η πρόβλεψη τεχνικής βοήθειας του υποέργου 1. Στις υπηρεσίες της Τεχνικής Βοήθειας θα περιλαμβάνεται και η υποστήριξη του Δικαιούχου κατά τη διαγωνιστική διαδικασία.

Υποέργο 3: Απαλλοτριώσεις για διάνοιξη οδών: Ο Δήμος είναι υπόχρεος για την αποζημίωση των απαλλοτριώσεων που εκκρεμούν για την περιοχή του Ελαιώνα σε συνολική έκταση 25 περίπου στρεμμάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται τέλος υπάρχει και δεύτερος διαγωνισμός που αφορά στην αστική ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής Βοτανικού / Ελαιώνα και τα έργα διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων. Το ύψος του διαγωνισμού φτάνει τα 37 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ