Η Opel γιορτάζει 160 χρόνια καινοτομίας

160 Years Opel 1

Εδώ και 160 χρόνια η Opel κάνει τις τεχνολογικές καινοτομίες ευρέως προσιτές με προϊόντα για όλους, από ραπτομηχανές και ποδήλατα μέχρι τα σημερινά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η Opel γιορτάζει φέτος μία πολύ ξεχωριστή επέτειο. Για 160 χρόνια, η μάρκα με σήμα τον κεραυνό καθιστά τις καινοτομίες προσιτές στο ευρύ κοινό. Αυτό ήταν κάτι που ήθελε και διασφάλισε ο ίδιος ο Adam Opel όταν ίδρυσε την εταιρεία τον Αύγουστο του 1862.

160 Years Opel 3
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προσφέροντας στους πελάτες καινοτομίες σε συνδυασμό με συναίσθημα και παράδοση, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία παραμένει πιστή σε αυτή τη δέσμευση μέχρι σήμερα. Πολυάριθμα μοντέλα το επιβεβαιώνουν, από το θρυλικό 4/12 PS “Laubfrosch”, το Kadett και το Kapitän μέχρι τα best sellers της εποχής μας, το Astra, το Mokka και το Corsa, που φέτος γιορτάζει τα 40ά του γενέθλια.

Όπως τη δεκαετία του 1920 υπήρξε πρωτοπόρος εισάγοντας τη γραμμή συναρμολόγησης στην παραγωγή, έτσι και τώρα η Opel πρόκειται να γίνει μία μάρκα βιώσιμης κινητικότητας, που θα προσφέρει αποκλειστικά ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη από το 2028.

160 Years Opel 4

“Η Opel κινεί τον κόσμο επί 160 χρόνια. Σήμερα εμπνεόμαστε ακόμα από το πνεύμα του ιδρυτή της εταιρείας μας, Adam Opel: τεχνολογία και καινοτομίες για όλους – είτε πρόκειται για ραπτομηχανές, είτε για ποδήλατα ή αυτοκίνητα. Όλα αυτά με ένα σαφές όραμα για το μέλλον και πάντα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις. Πολλά best sellers από την πλούσια ιστορία της Opel το επιβεβαιώνουν, όπως τα τρέχοντα μοντέλα μας, τα περισσότερα από τα οποία είναι ήδη ηλεκτροκίνητα. Από το 2028, η Opel θα είναι μία πλήρως ηλεκτρική μάρκα στην Ευρώπη. Επομένως, είμαστε άριστα προετοιμασμένοι και για τα επόμενα 160 χρόνια” δήλωσε ο CEO της Opel, Uwe Hochschurtz.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ξεκίνημα: Από τις ραπτομηχανές μέχρι τον μεγαλύτερο κατασκευαστή ποδηλάτων στον κόσμο

Το success story ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1862. Ο Adam Opel συναρμολόγησε την πρώτη του ραπτομηχανή στο Rüsselsheim, θέτοντας τα θεμέλια για τη “νεαρή” τότε ομώνυμη εταιρεία. Οι αριθμοί παραγωγής αυξήθηκαν γρήγορα, κυρίως επειδή η Opel ικανοποιούσε τις προσωπικές επιθυμίες των πελατών και σχεδίαζε ραπτομηχανές για ειδικές προδιαγραφές. Ήδη από το 1868, ο Adam Opel μαζί με τους εργαζόμενους μεταφέρθηκαν σε νέο εργοστάσιο. Η εταιρεία πολύ σύντομα εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ραπτομηχανών στη Γερμανία με εξαγωγές προϊόντων σε όλη την Ευρώπη.

Opel-Nähmaschine

Μετά τις ραπτομηχανές, η Opel δημιούργησε τον επόμενο επιτυχημένο πυλώνα της με τα ποδήλατα. Το 1886, το πρώτο ποδήλατο με μεγάλο εμπρός τροχό (penny-farthing) κατασκευάστηκε στο Rüsselsheim καθιστώντας την Opel έναν από τους πρώτους κατασκευαστές ποδηλάτων στη Γερμανία. Σύντομα, η γκάμα μοντέλων επεκτάθηκε με τρίκυκλα και ποδήλατα με μικρούς τροχούς, τα λεγόμενα ποδήλατα ασφαλείας (Sicherheits-Niederräder), και το 1888 ξεκίνησε η ανέγερση του πρώτου εργοστασίου, το οποίο θα κατασκεύαζε αποκλειστικά και μόνο ποδήλατα. Η Opel γρήγορα υιοθέτησε σύγχρονες τεχνολογίες όπως ελαστικά, ρουλεμάν και πλήμνες τροχών για τα ποδήλατά της. Από το 1894 και μετά, η Opel λανσάρισε ποδήλατα σχεδιασμένα ειδικά για γυναίκες. Το success story συνεχίστηκε στο πέρασμα των δεκαετιών. Τη δεκαετία του 1920, η Opel εξελίχθηκε και έγινε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ποδηλάτων στον κόσμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1899: Προσιτή αυτοκίνηση με προηγμένη τεχνολογία και παραγωγή

Το αποφασιστικό βήμα εξέλιξης στην ιστορία της εταιρείας – στην υλοποίηση του οποίου συνετέλεσαν οι πέντε γιοι του Adam Opel μετά το θάνατό του – ήταν η έναρξη παραγωγής αυτοκινήτων το 1899. Επομένως, η Opel είναι από τους πρωτοπόρους αυτής της βιομηχανίας και από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων με τη μεγαλύτερη παράδοση παγκοσμίως. Η παραγωγή αυτοκινήτων στο Rüsselsheim ξεκίνησε με το Opel “Patent-Motorwagen System Lutzmann”. Το 1906 κατασκευάστηκε το 1.000ό όχημα. Η πραγματική επανάσταση ήρθε το 1909 με το θρυλικό 4/8 PS “Doktorwagen”. Διαθέσιμο στην τιμή των 3.950 μάρκων, κόστιζε τα μισά από ό,τι τα πολυτελή ανταγωνιστικά μοντέλα και άνοιξε το δρόμο για να αποκτήσει το ευρύ κοινό το δικό του αυτοκίνητο.

Opel-Patent-Motorwagen-System-Lutzmann

Η Opel ήταν ο πρώτος Γερμανός κατασκευαστής που υιοθέτησε την παραγωγή μεγάλης κλίμακας με ολοκληρωμένη γραμμής συναρμολόγησης. Το πρώτο αυτοκίνητο που βγήκε από τη γραμμή συναρμολόγησης στη Γερμανία το 1924 ήταν το 4/12 PS “Laubfrosch”, βαμμένο σε πράσινο χρώμα. Μόλις τρία χρόνια αργότερα, το Opel 4 PS, με βασική τιμή μόλις 2.980 μάρκα, δεν ήταν ένα ακριβό είδος πολυτελείας για εύπορους πελάτες, αλλά εξελίχθηκε σε ένα αξιόπιστο μέσο μεταφοράς για το ευρύ κοινό. Την ίδια στιγμή, χάρη στην βελτίωση της παραγωγής, το αυτοκίνητο γινόταν πιο προσιτό και αποδοτικό κάθε χρόνο. Η ζήτηση για το Opel συνέχισε να αυξάνεται και το 1931 το 1.2L έγινε το πρώτο πραγματικό “people's car”.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Opel-4-12-PS-Laubfrosch

Πολύ σύντομα, ακολούθησε η επόμενη επανάσταση στην παραγωγή. Το 1935, το νέο μοντέλο Olympia έγινε το πρώτο Γερμανικό όχημα μαζικής παραγωγής με ενιαίο αμάξωμα από χάλυβα, το οποίο, χάρη στο χαμηλό βάρος του, προσέφερε βελτιωμένα οδικά χαρακτηριστικά και χαμηλή κατανάλωση καυσίμου. Για πρώτη φορά, η νέα σχεδίαση επέτρεψε το λεγόμενο “πάντρεμα” μεταξύ του αμαξώματος και του κινητήρα. Αποτέλεσμα, ολόκληρη η διαδικασία παραγωγής ήταν ταχύτερη και πιο αποδοτική, ανοίγοντας το δρόμο για τη μέθοδο που θα εφαρμοζόταν στην παραγωγή μεγάλης κλίμακας.

Με καρδιά και μυαλό: Πρωτοποριακά best-sellers και νέες κατηγορίες αυτοκινήτων

Στο πέρασμα των δεκαετιών, η Opel υπήρξε κατ’ επανάληψη πρωτοπόρος δημιουργώντας τάσεις με νέα μοντέλα και εκδόσεις, λανσάροντας πραγματικά best sellers. Η μακροβιότερη σειρά μοντέλου ήταν το Kadett, η πρώτη έκδοση του οποίου είδε το φως της δημοσιότητας το 1936. Το 1962, το Kadett έγινε "million-seller" με ένα εκατομμύριο πωλήσεις: ως compact μοντέλο, ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από το Γερμανικό “οικονομικό θαύμα” και στη 12η γενιά του – με το όνομα Astra πλέον από το 1991 – συνεχίζει να εξασφαλίζει ότι οι σύγχρονες καινοτομίες φτάνουν στην compact κατηγορία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Opel-Kadett-A

Αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως Astra και Insignia Sports Tourer βγήκε από τη γραμμή παραγωγής πριν από μερικές δεκαετίες ως Caravan. Και εδώ, η Opel διαδραμάτισε έναν πρωτοποριακό ρόλο. Το 1953, η γερμανική εταιρεία λανσάρισε το Olympia Rekord Caravan, ένα συνδυασμό “αυτοκινήτου και van”, το πρώτο μεγάλο station wagon από Γερμανό κατασκευαστή. Η Opel ήταν επίσης από τους πρώτους παίκτες στην κατηγορία μοντέλων επαγγελματικών οχημάτων. Το πρώτο μεταπολεμικό Opel, το 1.5 tonne Blitz truck, βγήκε από το εργοστάσιο το 1946. Σήμερα, τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα Combo, Vivaro και Movano, τα οποία έχουν ήδη γίνει ηλεκτροκίνητα, είναι πρακτικά, έχουν μεγάλη χωρητικότητα φορτίου και ακολουθούν τις ανάγκες της εποχής. Μάλιστα, το τελευταίο διατίθεται σε δύο εκδόσεις με μηδενικές εκπομπές CO2: το ηλεκτρικό Vivaro-e με μπαταρία και το Vivaro-e HYDROGEN με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου.

Opel-Olympia-Rekord-Caravan
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Opel έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία και με τα μικρότερα μοντέλα της γκάμας της επί σειρά δεκαετιών. Πρώτο και κύριο, το μικρό Corsa, που φέτος γιορτάζει τα 40στά γενέθλια του. Από την πρώτη στιγμή έγινε αμέσως best seller μοντέλο στην κατηγορία του και συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία και με την τρέχουσα γενιά του, ενώ διατίθεται για πρώτη φορά και σε ηλεκτροκίνητη έκδοση.

Opel-Corsa-A

Η Opel ίδρυσε επίσης μία νέα κατηγορία οχημάτων το 1991. Το Frontera, ένα “τετρακίνητο όχημα αναψυχής”, έκανε το ντεμπούτο του στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης. Το compact Opel Frontera Sport ήταν ο προάγγελος των σημερινών, ευρέως γνωστών SUV, ενώ το πεντάθυρο Frontera με μακρύ μεταξόνιο έγινε ο πρόδρομος των σύγχρονων off-roaders. Πριν από 30 χρόνια περίπου, αναρριχήθηκε άμεσα στην κορυφή της αγοράς και πυροδότησε την τάση για τετρακίνηση σε όλη την Ευρώπη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Opel-Zafira-A

Το 1999, η Opel για μία φορά ακόμα έδειξε πώς μπορεί να συνδυάσει το συναίσθημα και τη λογική, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις. Με το Zafira και το εξαιρετικά ευέλικτο σύστημα καθισμάτων Flex7, η Opel προσδιόρισε τη νέα κατηγορία επταθέσιων compact οχημάτων. Για πρώτο φορά, ένα επταθέσιο όχημα μπορούσε να διαμορφωθεί σε διθέσιο με μεγάλο χώρο φόρτωσης μέσα σε δευτερόλεπτα, χωρίς την αφαίρεση των καθισμάτων.

Ασφάλεια και άνεση για όλους: Αερόσακοι, Intelli-LuxLED®PixelLight και εργονομικά καθίσματα AGR

Η ασφάλεια και η άνεση σε όλες τις κατηγορίες οχημάτων ήταν ανέκαθεν κορυφαίες προτεραιότητες για την Opel. Από τη δεκαετία του 1930 και μετά, το ενιαίο αμάξωμα κατέστησε τα μοντέλα Olympia, Kadett και Kapitän πιο στιβαρά και ελαφρά. Το Rekord C ήταν ένα ακόμα πρωτοποριακό μοντέλο για τη μάρκα. Όταν λανσαρίστηκε το 1967, ήταν το πρώτο Opel με ελατήρια στον πίσω άξονα. Επίσης, έθεσε πρότυπα στην κατηγορία του με εμπρός διασκόφρενα και υποβοήθηση (σερβό). Επιπλέον, η τηλεσκοπική κολόνα τιμονιού αποτέλεσε στάνταρ εξοπλισμό των μοντέλων Opel ήδη από το 1968.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Opel-Astra-F

Το 1991, το Astra απέκτησε το Opel Safety System με δοκούς προστασίας από πλευρική σύγκρουση, πλαίσια αντιβύθισης ενσωματωμένα στα καθίσματα και προεντατήρες εμπρός ζωνών ασφαλείας. Το 1995, η Opel ήταν ο πρώτος Γερμανός κατασκευαστής αυτοκινήτων που ενσωμάτωσε στον στάνταρ εξοπλισμό αερόσακους πλήρους μεγέθους για τον οδηγό και το συνοδηγό σε όλα της τα νέα οχήματα.

Η Opel καθιστά επίσης προσιτές τεχνολογίες φωτισμού που μέχρι πρότινος ήταν διαθέσιμες μόνο σε πολύ ακριβότερα οχήματα. Το 2003, η Opel ήταν ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων που εισήγαγε το σύστημα προσαρμοζόμενου εμπρόσθιου φωτισμού AFL (Adaptive Forward Lighting), με δυναμικό φωτισμό στροφής και φωτισμό διασταυρώσεων στη μεσαία κατηγορία. Το 2008, η επόμενη γενιά τεχνολογίας φωτισμού, AFL+, έκανε το ντεμπούτο της με το λανσάρισμα του πρώτου Insignia. Το 2015, το Opel Astra ήταν το πρώτο μοντέλο που διέθετε σύστημα προσαρμοζόμενου φωτισμού Intelli-Lux LED® Matrix Lights, η τελευταία γενιά του οποίου, με την ονομασία Pixel Light και συνολικά 168 στοιχεία LED, παρέχει τώρα άριστες συνθήκες φωτισμού στο Insignia, το Grandland και το νέο Astra.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
160 Years Opel 2

Πλέον της ασφάλειας, οι οδηγοί Opel μπορούν επίσης να απολαμβάνουν υψηλά επίπεδα άνεσης. Τα εργονομικά καθίσματα που διατίθενται με πολλά νέα μοντέλα, εκτός από τις πολλαπλές δυνατότητες ρύθμισης και τις ανέσεις που προσφέρουν, όπως εξαερισμό και λειτουργία μασάζ, φέρουν επίσης πιστοποίηση Aktion Gesunder Rückene.V. (Καμπάνια για Υγιέστερη Σπονδυλική Στήλη).

“Μόνο το να πετάς είναι καλύτερο”: Σπορ αυτοκίνητα που δημιουργούν συναισθήματα

Πρόσφατα πήραμε μία γεύση από τα συναισθήματα που μπορούν να δημιουργήσουν κάποια εξαιρετικά αυτοκίνητα, με το Opel Manta GSe ElektroMOD – το ηλεκτρικό όχημα που αποτίει φόρο τιμής στο Manta sports coupé, ένα cult αυτοκίνητο των 70's και 80's. Ακόμα και τότε, το Manta A ενέπνευσε χάρη στη σχεδίαση και το χαρακτηριστικό εμπρός τμήμα "visor", το οποίο σήμερα κοσμεί όλα τα νέα μοντέλα Opel ως το νέο πρόσωπο της μάρκας, Opel Vizor.

Opel-Manta-GSe-ElektroMOD
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, η εταιρεία είχε ήδη συνδέσει το όνομά της με κάποια ιδιαίτερα δυναμικά μοντέλα παραγωγής. Το 1965, η Opel παρουσίασε το Experimental GT, το πρώτο concept car Ευρωπαίου κατασκευαστή αυτοκινήτων, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης (IAA). Το διθέσιο όχημα κατέρριψε τα τότε ευρωπαϊκά σχεδιαστικά πρότυπα και μόλις τρία χρόνια αργότερα, το πρώτο Opel GT βγήκε από τη γραμμή παραγωγής. Οι επιδόσεις, η μοναδική σχεδίαση και η ελκυστική τιμή εκτόξευσαν στα ύψη τη δημοτικότητα του GT, το οποίο παραμένει ακόμα και σήμερα ένα αληθινό dream car.

Opel Experimental GT

Το 1990, το Opel Calibra πλαισίωσε απρόσκοπτα αυτή την γκάμα. Το αεροδυναμικό σφηνοειδές σχήμα του κατέκτησε τις καρδιές των πελατών και συνετέλεσε σε έναν εντυπωσιακό συντελεστή οπισθέλκουσας 0.26, τιμή ρεκόρ για την εποχή εκείνη. Με άριστη αεροδυναμική και πολύ ισχυρούς κινητήρες που απέδιδαν έως 204 ίππους, το αυτοκίνητο μπορούσε να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 245 χλμ./ώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Opel Calibra

Τα σπορ αυτοκίνητα που γράφουν ιστορία ήταν ανέκαθεν μέρος του DNA της Opel. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τα πρώτα χρόνια της εταιρείας ήταν το ρεκόρ ταχύτητας που κατέρριψε τις 23 Μαΐου 1928 ο Fritz von Opel, ο μεγαλύτερος εγγονός του Adam Opel. Με το RAK 2 rocket car, ανέπτυξε μέγιστη ταχύτητα 238 χλμ./ώρα στο Berlin Avus.

Opel-RAK-2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχεδόν πριν από πέντε δεκαετίες, ο Walter Röhrl έφερε την Opel στο επίκεντρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Το 1974, αυτός και ο συνοδηγός του, Jochen Berger, κατέκτησαν τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι με ένα Ascona SR, και το 1982, μαζί με τον Christian Geistdörfer, κέρδισε το Ράλι Monte Carlo με ένα Ascona 400 έχοντας απέναντί του σκληρό ανταγωνισμό από τετρακίνητα μοντέλα και στο τέλος της σεζόν διεκδίκησε τον τίτλο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι (WRC).

Το Opel Corsa-e Rally αποδεικνύει σήμερα ότι οι κορυφαίες επιδόσεις και η περιβαλλοντική συμβατότητα δεν αποκλείουν το ένα το άλλο. Με το μικρό αυτοκίνητο μηδενικών εκπομπών ρύπων η Opel είναι ο πρώτος κατασκευαστής που εξέλιξε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με μπαταρία το οποίο συμμετέχει στο ADAC Opel e-Rally Cup, το πρώτο ηλεκτρικό κύπελλο αγώνων ράλι ενιαίου τύπου παγκοσμίως, από το 2021 και το οποίο “δείχνει” το μέλλον των αγώνων ράλι.

Περιβαλλοντική συμβατότητα: Από καταλύτες στον στάνταρ εξοπλισμό μέχρι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η Opel έχει πλήρη επίγνωση της ευθύνης της απέναντι στο περιβάλλον και οι πρωτοβουλίες της, από το παρελθόν μέχρι σήμερα, το επιβεβαιώνουν. Ήδη από το 1985, η Opel παρουσίασε το Corsa 1.3i, το πρώτο Ευρωπαϊκό μικρό αυτοκίνητο με τριοδικό καταλύτη. Και την άνοιξη του 1989, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος κατασκευαστής που εφοδίασε όλα τα μοντέλα του, από μικρά αυτοκίνητα μέχρι μεγάλες λιμουζίνες με σύστημα επεξεργασίας καυσαερίων. Θέλοντας να αυξήσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα των οχημάτων και των υλικών που χρησιμοποιούνται, η Opel είναι ο πρώτος κατασκευαστής που εφάρμοσε ένα κύκλο ανακύκλωσης για συνθετικά υλικά, μόλις ένα χρόνο αργότερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Opel-Katalysator

Η Opel είχε μπει από νωρίς στον δρόμο της ηλεκτροκίνησης και μάλιστα σε “χρόνο ρεκόρ”. Ήδη το 1971, το Elektro GT πέτυχε έξι εντυπωσιακά ρεκόρ για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην πίστα του Hockenheim. Η Opel παρέμεινε πρωτοπόρος της ηλεκτροκίνησης και στα οχήματα μαζικής παραγωγής. Με το ηλεκτρικό Opel Ampera, Ευρωπαϊκό “Car of the Year 2012", η μάρκα ίδρυσε μια νέα κατηγορία στην Ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου. Με τη λειτουργία range extender (επέκταση της αυτονομίας), το τετραθέσιο coupé ήταν το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο κατάλληλο για καθημερινή χρήση, με αυτονομία περίπου 500 χλμ.

Opel Ampera
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Opel Ampera-e, ένα αμιγώς ηλεκτρικό compact αυτοκίνητο με μπαταρία, ακολούθησε το 2016. Μία φόρτιση της μπαταρίας ιόντων λιθίου 60-kWh προσέφερε αυτονομία έως 520 km (σύμφωνα με το πρότυπο NEDC). Και το 2019, η Opel λανσάρισε το Corsa-e, καθιστώντας την ηλεκτροκίνηση προσιτή σε πολλούς πελάτες σε όλη την Ευρώπη. Η γκάμα ηλεκτροκίνητων μοντέλων – με plug-in υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία – εξακολουθεί να εμπλουτίζεται από τότε, με στόχο, μέχρι το 2024 όλα τα μοντέλα Opel να διατίθενται και σε ηλεκτροκίνητες εκδόσεις.

Opel Corsa-e

Η τελευταία προσθήκη στη σειρά μοντέλων μηδενικών εκπομπών ρύπων είναι το νέο van κυψελών καυσίμου υδρογόνου Vivaro-e HYDROGEN. Δεν είναι τυχαίο που ένα Opel Vivaro-e λειτουργεί σαν “φορέας” τεχνολογίας για αυτή την καινοτόμα φιλοσοφία κίνησης. Η Stellantis και η Opel έχουν αποκτήσει πλούσια εμπειρία από την ενασχόλησή τους με την τεχνολογία κυψελών καυσίμου υδρογόνου επί δύο και πλέον δεκαετίες – από τη μελέτη βιωσιμότητας HydroGen1 μέχρι το στόλο δοκιμών HydroGen4 με πιλοτική χρήση από πελάτες – και διαθέτουν τεχνογνωσία στο πεδίο αυτό που καλύπτει όλους τους τομείς του συστήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Opel-Vivaro-e-HYDROGEN-Uwe-Hochgeschurtz

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ