Έτσι θα μεταμορφωθούν οι εθνικές οδοί - Το πείραμα που θα φέρει την επανάσταση στους δρόμους

Η νέα εφαρμογή που αλλάζει τους δρόμους

Τις υπηρεσίες τους με έναν διαφορετικό τρόπο μπορούν να προσφέρουν οι αυτοκινητόδρομοι συμβάλλοντας από την πλευρά τους στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι τεράστιες εκτάσεις που καταλαμβάνουν οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομο σε όλο τον κόσμο έχουν έρθει στο επίκεντρο των συζητήσεων καθώς παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτες.

Αυτές οι εκτάσεις, ειδικά όπου υπάρχουν διασταυρώσεις, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν έξυπνα και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ακόμη και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ανεκμετάλλευτα πρανή και άλλα «γυμνά» τμήματα τους που βρίσκονται μεταξύ των οδοστρωμάτων και λοιπών εγκαταστάσεών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα και συγκεκριμένα στην πολιτεία της Καλιφόρνια έχει πραγματοποιηθεί σχετική μελέτη που δείχνει ότι η αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτων τμήμάτων στους αυτοκινητόδρομούς της για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων θα μπορούσε να προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια αρκετή για να τροφοδοτούνται ετησίως κοντά στα 270.000 νοικοκυριά.

Άλλη μελέτη δείχνει επίσης ότι συνολικά σε 48 αμερικάνικες πολιτείες υπάρχουν πάνω από 210 εκατ. τετραγωνικά μέτρα ανεκμετάλλευτων εκτάσεων στους αυτοκινητόδρομούς της που θα μπορούσαν να προσφέρουν έως και 36 TWh ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο και να γεμίζουν τις μπαταρίες περίπου 12 εκατ. ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Αυτά τα τμήματα, εκτός του ότι μπορούν να «φιλοξενήσουν» φωτοβολταϊκά συστήματα χωρίς να απαιτείται κάποιο μεγάλο επιπλέον κόστος, μπορούν να συνδεθούν εύκολα με το ηλεκτρικό δίκτυο στην περιοχή που βρίσκονται και να προσφέρουν άμεσα έξτρα ηλεκτρική ενέργεια στις τοπικές κοινότητες, ενώ μπορούν φυσικά να τροφοδοτούν με ρεύμα και τις εγκαταστάσεις του ίδιου του αυτοκινητόδρομου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάλογα πρότζεκτ έχουν ξεκινήσει και στην Ευρώπη, ενώ τα πράγματα την Ελλάδα βρίσκονται σε ακόμη πιο εμβρυικό στάδιο και προς το παρόν τουλάχιστον δεν υπάρχουν αντίστοιχες μελέτες.

Στην ελληνική επικράτεια υπάρχει μόνο ένα μικρό πιλοτικό φωτοβολταϊκό πάρκο σε ανεκμετάλλευτα πρανή από την Ιόνια Οδό, στον ανισόπεδο κόμβο Μεσολογγίου, το οποίο αποτελείται από τέσσερις εγκαταστάσεις, συνολικής δυναμικότητας 102kWp. Οι εν λόγω εγκαταστάσεις καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες 245 σωμάτων οδοφωτισμού του αυτοκινητόδρομου.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ