Η νέα άσφαλτος που φέρνει την επανάσταση -Πώς θα αλλάξει τους δρόμους των πόλεων

νέα άσφαλτος ελλάδα ανακυκλωμένο πλαστικό

Καθοριστική συμβολή στην προστασία μας από τα επιβλαβή καυσαέρια των ΙΧ μπορεί να έχει μια νέα άσφαλτος που στρώθηκε σε δρόμο.

Μια νέα «πράσινη» άσφαλτος η οποία υπόσχεται ότι μειώνει τα καυσαέρια των ΙΧ αναπτύχθηκε στην Πολωνία, από την πολωνική κρατική εταιρεία διύλισης πετρελαίου και πρατηρίων καυσίμων Orlen σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Γκντανσκ.

Όπως ανακοινώθηκε, για την παραγωγή του ασφάλτου χρησιμοποιήθηκε φωτοκαταλυτικό υλικό το οποίο προκαλεί την αποσύνθεση των ρύπων υπό την επίδραση του ηλιακού φωτός. Σημειώνεται ότι πέρα από τους ρύπους που εκπέμπουν τα ΙΧ, η άσφαλτος μειώνει και τις επικίνδυνες ουσίες από τα οικιακά συστήματα θέρμανσης με ξυλόσομπες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι η άσφαλτος μπορεί να μειώσει τα οξείδια του αζώτου (NΟx) και τις πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) κατά 40% και το το καρκινογόνο βενζο(α)πυρένιο σε επίπεδο κατά 25%. Πρόκειται για αποτελέσματα που είναι καλύτερα συγκριτικά με άλλα, προϊόντα, σύμφωνα με την Anna Zielińska-Jurek, καθηγήτρια στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Γκντανσκ.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν πραγματικές δοκιμές, με την άσφαλτο να στρώνεται σε ένα τμήμα μήκους 1 χλμ. στο Kajkowo, ένα χωριό στην κομητεία Ostroda που γειτνιάζει με τον αυτοκινητόδρομο S7 και περιβάλλεται από σπίτια που εκπέμπουν ρύπους από συστήματα θέρμανσης με ξυλόσομπες.

Οι δοκιμές θα διαρκέσουν 12 μήνες και τα στοιχεία θα συλλεχθούν μέσω αισθητήρων, τοποθετημένων στον δρόμο, που θα μετρούν τα επίπεδα ρύπανσης και θα στέλνουν δεδομένα κατευθείαν στο εργαστήριο. Αυτά τα στοιχεία θα είναι που θα καθορίσουν αν αυτή η οικολογική άσφαλτος περάσει στην παραγωγή. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
νέα άσφαλτος

«Το υλικό μας είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από άλλα προϊόντα στην αγορά που μειώνουν μόνο τη συγκέντρωση οξειδίων του αζώτου», πρόσθεσε η Anna Zielińska-Jurek.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση, στην οποία συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό τα οξείδια του αζώτου είναι ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός κίνδυνος για την υγεία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ