Η McLaren «μήλον της έριδος» μεταξύ της BMW και της Audi

McLaren Audi render

Την ώρα που πληθαίνουν οι φήμες για αγορά μεγάλου μεριδίου της McLaren από την Audi, η αγγλική εταιρεία φέρεται να συμφώνησε με τη BMW την από κοινού εξέλιξη μιας νέας πλατφόρμας ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Οι τρεις αυτοί εκ των κορυφαίων κατασκευαστών αυτοκινήτων επιδόσεων στην Ευρώπη έχουν διαμορφώσει ένα νεφελώδες επιχειρηματικό τοπίο, το οποίο αναμένεται να αρχίσει να ξεκαθαρίζει τις προσεχείς ημέρες, με τις όποιες ανακοινώσεις προκύψουν μετά το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου Volkswagen αυτής της εβδομάδας.

Ένα από τα θέματα προς ψήφιση από τη διοίκηση της γερμανικής εταιρείας είναι η -φημολογούμενη εδώ και μήνες- είσοδός της στη Formula 1 το 2026. Όπως αναφέρουν τελευταία δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, η είσοδος θα είναι διπλή: η Porsche θα κατασκευάζει κινητήρες για τη Red Bull Racing, ενώ η Audi θα αγοράσει μεγάλο μερίδιο της McLaren, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Automobilwoche.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προς το παρόν, όμως, όλα αυτά μένουν στη θεωρία, καθώς η πλευρά του ομίλου VW τηρεί σιγή ιχθύος. Και τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, καθώς στο δημοσίευμά του γερμανικού εντύπου υποστηρίζει επίσης ότι η McLaren και η BMW βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για την εξέλιξη μιας νέας πλατφόρμας που θα χρησιμοποιούν απο κοινού στα μελλοντικά τους αυτοκίνητα επιδόσεων.

Η πλατφόρμα και το σύστημα ηλεκτροκίνησης της BMW i4 M50
Η πλατφόρμα και το σύστημα ηλεκτροκίνησης της BMW i4 M50

Μάλιστα, οι δύο εταιρείες φέρεται να έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας από τις 24 Μαρτίου - το οποίο, ωστόσο, μπορεί να σπάσει σε περίπτωση που θα τελεσφορήσει η συμφωνία με την Audi. Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει την αγορά μεγάλου (αδιευκρίνιστου) μεριδίου της McLaren από την εταιρεία του Ingosladt, για την οποία η Audi φέρεται πρόσφατα να αύξησε την προσφορά της από τα 450 στα 650 εκατομμύρια ευρώ.

Οι Daniel Ricciardo (εμπρός) και Lando Norris με τις δύο McLaren MCL36 στο GP Σαουδικής Αραβίας 2022
Οι Daniel Ricciardo (εμπρός) και Lando Norris με τις δύο McLaren MCL36 στο GP Σαουδικής Αραβίας 2022
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γερμανική εταιρεία επιθυμεί αρχικά να επενδύσει στην ομάδα της McLaren στη Formula 1, που έχει ξεκινήσει τη σεζόν του 2022 με πολύ πιο φτωχή απόδοση από αυτήν που ήλπιζε το χειμώνα, και στη συνέχεια να προχωρήσει σε νέα επένδυση για τα αυτοκίνητα παραγωγής της εταιρείας του Woking.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ πριν από τις φήμες για την Audi, υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν το ενδιαφέρον και της BMW να αγοράσει μερίδιο της McLaren. Αυτά κυκλοφόρησαν τον περασμένο Νοέμβριο, και εκπρόσωποι της εταιρείας του Μονάχου αρνήθηκαν αυτό το ενδεχόμενο χαρακτηρίζοντας «λανθασμένες» τις φήμες.

Οι προηγμένες εγκαταστάσεις της McLaren στο Woking της Βρετανίας
Οι προηγμένες εγκαταστάσεις της McLaren στο Woking της Βρετανίας

Αντιστοίχως, στο μεσοδιάστημα, τις ανάλογες φήμες αρνήθηκε και ένας εκπρόσωπος του Ingolstadt, ενώ η McLaren τοποθετήθηκε λέγοντας πως όλα αυτά είναι «εντελώς ανακριβή» - αναφέροντας μάλιστα ότι θα κινηθεί για την αφαίρεση των εν λόγω δημοσιευμάτων από το διαδίκτυο. Ωστόσο τώρα, πέντε μήνες μετά, επίκεινται επίσημες ανακοινώσεις από τον όμιλο Volkswagen.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ