Τι ισχύει με την κίτρινη διαγράμμιση στους ελληνικούς δρόμους - Επιτρέπεται να παρκάρεις;

Κίτρινη διαγράμμιση στους δρόμους

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν συναντήσει το κίτρινο πλέγμα πάνω στην άσφαλτο, αλλά λίγοι γνωρίζουν πώς να συμπεριφερθούν.

Η ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας θα ήταν αδύνατη αν δεν υπήρχαν οι πινακίδες οδικής σήμανσης, οι οποίες υποδεικνύουν στους οδηγούς πώς πρέπει να κινηθούν στους δρόμους.

Για τη ρύθμιση, βέβαια, της κυκλοφορίας υπάρχει και η λεγόμενη οριζόντια σήμανση, δηλαδή, οι διαχωριστικές γραμμές και τα σύμβολα πάνω στην άσφαλτο που επίσης προειδοποιούν ή καθοδηγούν τους χρήστες του οδικού δικτύου.

κίτρινο πλέγμα στον δρόμο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μία από τις διαγραμμίσεις πάνω στο οδόστρωμα που οι περισσότεροι οδηγοί αγνοούν, είναι το πλέγμα κίτρινων γραμμών, οι οποίες σχηματίζουν παραλληλόγραμμα.

Μολονότι στην Ελλάδα τις συναντάμε σε σπάνιες περιπτώσεις, στις υπόλοιπες χώρες εφαρμόζονται σε μεγάλο βαθμό, μιας και θεωρούνται καθοριστικές για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της κυκλοφορίας.

Στην περίπτωση, ωστόσο, που τις συναντήσει κανείς, καλό είναι να ξέρει πώς θα πρέπει να συμπεριφερθεί, μιας και σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να λάβει διοικητικό πρόστιμο ύψους 80 ευρώ.

Στην παράγραφο 8 του άρθρου 5 («Οριζόντια σήμανση οδών») στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αναφέρεται ότι οι οδηγοί των οχημάτων απαγορεύεται να «εισέρχονται σε περιοχή οδοστρώματος η οποία έχει σημανθεί με πλέγμα κίτρινων γραμμών, οι οποίες σχηματίζουν παραλληλόγραμμα, αν η πυκνότητα της κυκλοφορίας είναι τέτοια ώστε, αν εισέλθουν, να υποχρεωθούν, πιθανώς, να παραμείνουν στη διασταύρωση».

Αυτό σημαίνει ότι οι οδηγοί μπορούν να κινηθούν πάνω στο κίτρινο πλέγμα, αλλά μόνο εφόσον βεβαιωθούν ότι δεν θα χρειαστεί να σταματήσουν πάνω σε αυτό, λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

κίτρινο πλέγμα στον δρόμο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα τέτοιο κίτρινο πλέγμα (αν και ξεθωριασμένο) βρίσκεται στην Αρδηττού (δείτε την παραπάνω φωτογραφία), στη συμβολή με τη Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας και κατευθύνει τους οδηγούς των οχημάτων, ώστε να μην εμποδίζουν το Τραμ.

Στη περίπτωση, λοιπόν, που υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση και ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούν σταματημένοι πάνω στο κίτρινο πλέγμα, οι οδηγοί πρέπει να περιμένουν στο φανάρι, ακόμα και να αυτό είναι πράσινο. Διαφορετικά, η τροχαία μπορεί να βεβαιώσει πρόστιμο 80 ευρώ.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι σε πολλές χώρες του εξωτερικού το κίτρινο πλέγμα βρίσκεται και στη μέση των διασταυρώσεων (δείτε την παρακάτω φωτογραφία). Και εκεί, η είσοδος εντός του κίτρινου πλέγματος απαγορεύεται εάν το όχημα πρόκειται να παραμείνει εκεί.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ