Η Ford φέρνει την τεχνολογία hands-free οδήγησης στους αυτοκινητόδρομους (video)

Ford Mustang Mach-E

Οι οδηγοί των οχημάτων Ford Mustang Mach-E μπορούν να ενεργοποιήσουν τη συνδρομή για το κορυφαίο σύστημα που έχει ήδη επιτρέψει την οδήγηση 102 εκατομμυρίων χιλιομέτρων «χωρίς χέρια» σε ΗΠΑ και Καναδά.

Με την κανονιστική έγκριση για χρήση στο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων στη Μεγάλη Βρετανία, η Ford σηματοδότησε πριν λίγες ημέρες ένα σημαντικό γεγονός με την εισαγωγή ενός προηγμένου συστήματος υποβοήθησης hands-free οδήγησης επιπέδου 2 1, 2 - το πρώτο του είδους που εγκρίνεται στην Ευρώπη.

Οι οδηγοί 193.000 οχημάτων Ford και Lincoln εξοπλισμένων με το σύστημα BlueCruise έχουν ήδη διανύσει περισσότερα από 102 εκατομμύρια χιλιόμετρα «χωρίς χέρια» σε Καναδά και ΗΠΑ, όπου το BlueCruise απέσπασε τη διάκριση Consumer Reports Top Rated Active Driving Assistance System.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα, το πράσινο φως που δόθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου για την τεχνολογία Ford BlueCruise 2, 3 σημαίνει ότι οι οδηγοί συμβατών μοντέλων Mustang Mach-E μπορούν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία οδήγησης «hands-off, eyes-on» σε 3.700 χλμ. προ-χαρτογραφημένων αυτοκινητοδρόμων στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, 4 που έχουν χαρακτηριστεί ως Μπλε Ζώνες (Blue Zones).

Το BlueCruise προάγει τα πλεονεκτήματα άνεσης και ευκολίας της προηγμένης υποβοήθησης οδηγού στο επόμενο επίπεδο. Το σύστημα παρακολουθεί την οδική σήμανση, τις πινακίδες ορίων ταχύτητας και τις εξελισσόμενες συνθήκες κυκλοφορίας για να ελέγχει το τιμόνι, την επιτάχυνση, την πέδηση και τη θέση του οχήματος στη λωρίδα κυκλοφορίας, καθώς και για να διατηρεί ασφαλείς και σταθερές αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα - μέχρι και την πλήρη ακινητοποίηση σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης.

ford mustang mach-e
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων Ford Mustang Mach-E στη Μεγάλη Βρετανία είναι οι πρώτοι που θα μπορούν να ενεργοποιήσουν το BlueCruise μέσω συνδρομής. Οι πρώτες 90 ημέρες περιλαμβάνονται με την αγορά του οχήματος και, στη συνέχεια, μια μηνιαία συνδρομή αξίας 17,99 λιρών παρέχει την ευελιξία για κάλυψη σε εκτεταμένα ταξίδια και διακοπές και ενεργοποίηση του προηγμένου συστήματος υποστήριξης οδηγού σύμφωνα με την προβλεπόμενη χρήση του οχήματος.

Προσαρμοσμένο κατά τη διάρκεια δοκιμών σε όλο τον κόσμο για πάνω από 1,1 εκατομμύρια χιλιόμετρα ώστε να προσφέρει μια διαισθητική εμπειρία που εμπνέει αυτοπεποίθηση, το BlueCruise αποτελεί ορόσημο στην πορεία της Ford προς την εδραίωσή της σε μία ηγετική θέση στις λύσεις κινητικότητας.

Η Ford αναμένει ότι το BlueCruise θα ενεργοποιηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όταν το επιτρέψουν οι κανονιστικές συνθήκες, ενώ αναμένεται η επέκτασή του και σε άλλα οχήματα Ford τα επόμενα χρόνια.

«Hands-off, eyes-on» οδήγηση

Το BlueCruise βασίζεται στις δυνατότητες του Intelligent Adaptive Cruise Control (IACC) της Ford, το οποίο παρέχει στο όχημα τη δυνατότητα να ακολουθεί αυτόματα τη ροή της κυκλοφορίας εντός των νόμιμων ορίων ταχύτητας, μέχρι την πλήρη ακινητοποίησή του. Η λειτουργία hands-free επιτρέπει στους οδηγούς σε εγκεκριμένα τμήματα (Blue Zones) του αυτοκινητόδρομου να οδηγούν χωρίς να έχουν τα χέρια στο τιμόνι, εφόσον συνεχίζουν να προσέχουν το δρόμο μπροστά τους – βελτιώνοντας έτσι τα επίπεδα άνεσης κατά τη διάρκεια μακρινών διαδρομών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν από τη μετάβαση στην hands-free οδήγηση, τα οχήματα με BlueCruise επιβεβαιώνουν ότι οι διαγραμμίσεις της λωρίδας είναι ορατές, ότι ο οδηγός έχει τα μάτια του στο δρόμο και ότι οι λοιπές συνθήκες είναι κατάλληλες. Το σύστημα χρησιμοποιεί κινούμενες ενδείξεις με κείμενο και μπλε φωτεινά σήματα για να επικοινωνήσει ότι το σύστημα βρίσκεται σε λειτουργία hands-free, κάτι που αποδεικνύεται αποτελεσματικό ακόμη και για όσους έχουν αχρωματοψία.

ford mustang mach-e

Λειτουργώντας με μέγιστη ταχύτητα 130 χλμ./ώρα, το BlueCruise χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό ραντάρ και καμερών για να ανιχνεύει και να παρακολουθεί τη θέση και την ταχύτητα άλλων οχημάτων στο δρόμο. Μια κάμερα στραμμένη προς τα εμπρός ανιχνεύει τις διαγραμμίσεις των λωρίδων και τις πινακίδες ορίου ταχύτητας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι το σύστημα χρησιμοποιεί επίσης μία κάμερα υπερύθρων που είναι στραμμένη προς τον οδηγό και βρίσκεται κάτω από τον πίνακα οργάνων για να ελέγχει το βλέμμα και τη θέση του κεφαλιού του οδηγού - ακόμη και όταν φοράει γυαλιά ηλίου – ώστε να διασφαλίζει ότι η προσοχή του παραμένει εστιασμένη στο δρόμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εάν το σύστημα ανιχνεύσει απροσεξία του οδηγού, εμφανίζονται πρώτα προειδοποιητικά μηνύματα στον πίνακα οργάνων, ακολουθούμενα από ηχητικές ειδοποιήσεις, ενεργοποίηση των φρένων και, τέλος, επιβράδυνση του οχήματος διατηρώντας τον έλεγχο διεύθυνσης. Παρόμοιες ενέργειες πραγματοποιούνται εάν ο οδηγός δεν επανατοποθετήσει τα χέρια του στο τιμόνι όταν του ζητηθεί κατά την έξοδο από μια Μπλε Ζώνη (Blue Zone).

Η Ford συνεργάζεται επίσης με ρυθμιστικές αρχές και διερευνά ευκαιρίες για την παροχή του BlueCruise μέσω μιας μελλοντικής ενημέρωσης λογισμικού Ford Power-Up σε μοντέλα Mustang Mach-E που είναι εξοπλισμένα με το προαιρετικό Tech Pack ή Tech Pack + και έχουν κατασκευαστεί πριν από το 2023.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ