Η Audi Sport GmbH γιορτάζει τα 40 της χρόνια

audi sport

Σχεδόν πριν από 40 χρόνια – στις 10 Οκτωβρίου 1983 – ιδρύθηκε η Audi Sport GmbH, όπως είναι γνωστή σήμερα, με το όνομα quattro GmbH, η οποία σήμερα διαμορφώνει τη σπορ και ξεχωριστή εικόνα της μάρκας με τα τέσσερα δαχτυλίδια.

Βασικά στοιχεία που αντιπροσωπεύουν την Audi Sport GmbH όπως 40 χρόνια ζωής, περισσότερα από 250.000 οχήματα κατασκευασμένα μόνο την τελευταία δεκαετία και περισσότεροι από 400 τίτλοι στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, συνάντησαν τα 20.832 χιλιόμετρα, τις 73 στροφές και τις υψομετρικές εναλλαγές άνω των 300 μέτρων του θρυλικού Nordschleife – γνωστού και ως «Πράσινη Κόλαση» – του Nürburgring. Αυτή η πίστα αγώνων έχει διαμορφώσει την Audi Sport GmbH όσο καμία άλλη. Η πίστα στην περιοχή του Eifel και η πλήρως ιδιόκτητη θυγατρική της AUDI AG μοιράζονται μια στενή σχέση – τόσο στους αγώνες όσο και στα οχήματα υψηλών επιδόσεων της γκάμας. Η Audi Sport είναι επίσημος συνεργάτης του 24ωρου αγώνα από το 2002 και παρέχει τα «επίσημα αυτοκίνητα» στους διοργανωτές του αγώνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
audi qauttro

Από το 2009, το Audi R8 LMS αγωνίζεται στον μαραθώνιο του Eifel, που είναι ένα από τα ετήσια highlights των αγώνων πελατών της Audi Sport. Το τμήμα αγώνων πελατών είναι μέρος της πρώην quattro GmbH από το 2011. Με έξι νίκες γενικής και τρεις επιπλέον στην κατηγορία GT3 μέχρι σήμερα, η Audi είναι ο πιο επιτυχημένος κατασκευαστής στην GT3 εποχή του κλασικού αγώνα αντοχής στο "Green Hell". Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Audi Sport GmbH ξεκίνησε τις δράσεις της για να τιμήσει τα γενέθλιά της στο Nürburgring: Στην εφετινή έκδοση του 24ωρου αγώνα, τα τέσσερα Audi R8 LMS των Audi Sport Teams διαγωνίστηκαν με ρετρό σχέδια για τον εορτασμό της 40ης επετείου της Audi Sport GmbH, με διάσημα γραφικά από την ιστορία της Audi στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Σύμφωνα με το πνεύμα των γενεθλίων, οι πρώην πρωταθλητές του DTM Mike Rockenfeller, Timo Scheider και Martin Tomczyk έφεραν το 40 ως αριθμό συμμετοχής. Το Audi R8 LMS τους από την Audi Sport Team Scherer PHX βασίστηκε οπτικά στο Audi V8 quattro DTM του 1992.

Λόγω των απαιτητικών χαρακτηριστικών της πίστας, το Nordschleife δεν αποτελεί μόνο μια πρόκληση του μηχανοκίνητου αθλητισμού, αλλά και ένα κριτήριο για τα οχήματα παραγωγής της Audi Sport GmbH. Κάθε νέο μοντέλο R και RS συμπληρώνει αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα στην ποικιλόμορφη πίστα στο Eifel κατά τη φάση ανάπτυξής του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Audi Sport GmbH δραστηριοποιείται επί του παρόντος σε τέσσερις επιχειρηματικούς τομείς: Εκτός από την ανάπτυξη και την παραγωγή μοντέλων υψηλών επιδόσεων, είναι υπεύθυνη τόσο για το αγωνιστικό τμήμα της μάρκας όσο και αυτό των πελατών. Επιπλέον, η εξατομίκευση του οχήματος μέσω του προγράμματος Audi exclusive και η πώληση υψηλής ποιότητας συλλογών lifestyle από την Audi collection είναι ανάμεσα στους βασικούς τομείς της. Η Audi Sport GmbH αυτή τη στιγμή απασχολεί περίπου 1.500 άτομα.

Το 2022, η εξ ολοκλήρου θυγατρική της AUDI AG σημείωσε και πάλι ρεκόρ πωλήσεων με 45.515 αυτοκίνητα. Με 16 μοντέλα, το χαρτοφυλάκιο οχημάτων είναι μεγαλύτερο από ποτέ, από το compact Audi RS 3 Sportback και το SUV υψηλών επιδόσεων RS Q8 μέχρι το σούπερ σπορ αυτοκίνητο R8 Coupé και το κορυφαίο ηλεκτρικό μοντέλο, το RS e-tron GT. Με το πλήρως ηλεκτρικό τετράθυρο κουπέ, η σπορ θυγατρική της Audi επιδεικνύει ένα πρωτοποριακό πνεύμα στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Πέρυσι, 10.042, ή περίπου το ένα τέταρτο των οχημάτων που παραδόθηκαν από την Audi Sport GmbH, ήταν ήδη μοντέλα της οικογένειας e-tron GT, με περίπου ένα στα τρία από αυτά να είναι μοντέλο RS.

audi quattro
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Audi Sport GmbH είναι επίσης βασικός μοχλός ηλεκτροκίνησης για την Audi στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Υπό την ηγεσία της, δημιουργήθηκε το πρωτοποριακό πρωτότυπο Audi RS Q e-tron το 2021 για την πρώτη του συμμετοχή στο θρυλικό Ράλι Ντακάρ. Το concept του συστήματος κίνησης του οχήματος συνδυάζει ένα ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης με μια μπαταρία υψηλής τάσης και έναν μετατροπέα ενέργειας υψηλού βαθμού απόδοσης που φορτίζει την μπαταρία υψηλής τάσης κατά την οδήγηση. Ο μετατροπέας ενέργειας αποτελείται από έναν κινητήρα TFSI από το DTM συνδεδεμένο με μια μονάδα μετάδοσης κίνησης από τη Formula E ως γεννήτρια. Από το 2026, τα τέσσερα δαχτυλίδια θα αγωνίζονται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1 της FIA.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ