Η Alpina στα χέρια της BMW

Alpina XB7

Η BMW εξαγοράζει τον γνωστό βελτιωτικό οίκο Alpina, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του στην εποχή της ηλεκτρικής κινητικότητας.

Εξήντα χρόνια μετά την παραγωγή του πρώτου αναβαθμισμένου μοντέλου BMW που έφερε την υπογραφή της Alpina, η βαυαρική αυτοκινητοβιομηχανία προχωρά στην απόκτηση του βελτιωτικού οίκου.

Η Alpina θα περάσει στα χέρια της ΒΜW το 2026, αφού εκπνεύσει η τρέχουσα συνεργασία των δύο εταίρων, 31 Δεκεμβρίου του 2025. Μέχρι τότε, η εταιρεία θα συνεχίζει να διατελεί ως βελτιωτής, παραλαμβάνοντας τα αυτοκίνητα της BMW από το εργοστάσιο της τελευταίας, για να πάρουν σειρά οι αισθητικές και μηχανολογικές αναβαθμίσεις τους, στις εγκαταστάσεις της Alpina στην πόλη Buchloe.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Alpina XB7

Η εξαγορά -που προσώρας υπόκειται σε αρκετούς ανασταλτικούς όρους, όπως είναι η τελική έγκριση από την αρμόδια επιτροπή ανταγωνισμού – λέγεται ότι θα απαλλάξει την Alpina από την ανάγκη υλοποίησης κοστοβόρων επενδύσεων, απόρροια των εκ βάθρων τεχνολογικών αλλαγών που πραγματοποιεί η BMW για τη μετάβασή της στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Επιπροσθέτως, η BMW έχει επισημάνει ότι ο εξηλεκτρισμός της αυτοκίνησης, σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τις εκπομπές ρύπων, αλλά και τα συστήματα υποβοήθησης εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους για τους μικρούς κατασκευαστές όπως η Alpina. Η εξαγορά, λοιπόν, του βελτιωτικού οίκου θα αποτελέσει εχέγγυο για την μακροημέρευση της εταιρείας από το Buchloe.

Οι δύο εταίροι δεν ανακοινώνουν τις οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας, αλλά διευκρινίζεται ότι η BMW δεν θα αποκτήσει μετοχές της Alpina.

Παράλληλα, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αφουγκράζεται τις ανησυχίες των 300 εργαζομένων της Alpina σχετικά με αυτή την εξαγορά, αλλά δεσμεύεται ότι θα τους τοποθετήσει σε πόστα εντός του ομίλου BMW, πριν το 2025. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Alpina XB7

«Η αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται εν μέσω ενός εκτεταμένου μετασχηματισμού προς τη βιώσιμη κινητικότητα. Για το λόγο αυτό, τα υφιστάμενα επιχειρηματικά μοντέλα πρέπει να επανεξετάζονται σε τακτική βάση. Για περισσότερα από 50 χρόνια, η εταιρεία από το Buchloe έχει αποδείξει ότι προσφέρει κορυφαίας ποιότητας αναβαθμίσεις, με σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια», ανέφερε ο επικεφαλής πωλήσεων της BMW, Pieter Nota.

«Το ίδιο πάθος για τα αυτοκίνητα χαρακτηρίζει και τον όμιλο BMW. Αυτός είναι ο λόγος που εγκαινιάζουμε ένα νέο κεφάλαιο στην πολυετή συνεργασία μας.Η απόκτηση της Alpina θα μας επιτρέψει να αναδιαμορφώσουμε τη μακροπρόθεσμη πορεία αυτής της μάρκας που είναι “βουτηγμένη” στην παράδοση».

Σημειώνεται ότι, παραδοσιακά, τα μοντέλα της Alpina έπαιρναν θέση μεταξύ των απλών αυτοκινήτων της BMW και των κορυφαίων δημιουργημάτων του τμήματος “M”. Το 2021, η Alpina κατέγραψε τις κορυφαίες πωλήσεις της, παράγοντας 2.000 αυτοκίνητα για πελάτες της στην Ευρώπη, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ