
Ο σπορ βραχίονας της Fiat, η Abarth, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επιστροφής στους θερμικούς κινητήρες, όπως επιβεβαίωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος Olivier Francois.
Η Abarth έχει ήδη στραφεί στην ηλεκτροκίνηση με μοντέλα όπως το Abarth 500e και το πρόσφατο 600e των 240 ίππων (το ισχυρότερο Abarth όλων των εποχών), όμως οι προβληματικές πωλήσεις των EV υποχρεώνουν τη Stellantis να επανεξετάσει τη στρατηγική της εταιρείας.

Τα τελευταία -μέχρι σήμερα- βενζινοκίνητα Abarth ήταν οι συλλεκτικές εκδόσεις 695 Club Italia (σε μόλις 8 μονάδες) του Abarth 500, όμως όλα δείχνουν πως αυτά μάλλον δεν ήταν και τα τελευταία γενικώς.
BUY NOW
Στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου Fiat Grande Panda hybrid, ο διευθύνων σύμβουλος των Fiat και Abarth, Oliver Francois άφησε ξεκάθαρα ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής κινητήρων βενζίνης στα μελλοντικά Abarth - χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες. Όμως το μήνυμα ήταν σαφές.

Εξετάζοντας τις επιλογές της εταιρείας, η πιο ρεαλιστική επιλογή φαίνεται να είναι ο τρικύλινδρος κινητήρας (PureTech) 1.2 Turbo που χρησιμοποιείται ήδη από τις Fiat, Peugeot, Opel και Citroen σε ήπια υβριδικές (mild hybrid) και θερμικές διαμορφώσεις. Είναι συμβατός με τα πλαίσια των 500 και 600, άρα αποτελεί μια εύκολη και άμεση λύση.
Βεβαίως, θα χρειαστεί μια αλλαγή στη χαρτογράφηση και ίσως και ενισχυμένη ηλεκτρική υποβοήθηση, διότι οι 145 ίπποι που παράγει στη mild hybrid μορφή του είναι μάλλον λίγοι για τα δεδομένα της Abarth. Με τις αλλαγές αυτές θα μπορούσε να πλησιάσει ή και να ξεπεράσει τους 180 ίππους, φτάνοντας κοντά στο Abarth 695.

Ο παλιός 1.4 T-JET turbo των Abarth 500 και 695 έχει πλέον καταργηθεί και, σύμφωνα με τον Francois, δεν μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στη νέα γκάμα (500, 600).

Η πιθανότητα επιστροφής της Abarth στους κινητήρες εσωτερικής καύσης δεν είναι η εξαίρεση. Η τάση επανεξέτασης της στρατηγικής προς την πλήρη ηλεκτροκίνηση παρατηρείται και από άλλες σπορ εταιρείες μαζικής παραγωγής, όπως οι Alpine, Cupra και Mini.