Χρέωση διοδίων με βάση τα χιλιόμετρα: Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα

τιμές διοδίων

Χαμηλότερες χρεώσεις θα εξασφαλίσουν οι οδηγοί μόλις λειτουργήσει το νέο ηλεκτρονικό σύστημα των διοδίων που επίσης θα δώσει τέλος στην ταλαιπωρία.

Τέλος στις ουρές στα διόδια και δικαιότερη χρέωση των οδηγών θα φέρει το νέο, ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων που έως το 2025 αναμένεται να λειτουργήσει στη χώρα μας.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, το νέο σύστημα αφορά στην εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για τη σταδιακή μετάβαση στο σύστημα «ελεύθερης ροής» (free flow) στους αυτοκινητοδρόμους, όπου δεν θα υπάρχουν σταθμοί διοδίων.

Για τα ΙΧ οχήματα θα γίνεται καταγραφή της πινακίδας κατά την είσοδο και την έξοδό τους από τον αυτοκινητόδρομο και θα επιβάλλεται επί τόπου η αντίστοιχη χρέωση, πάντα με βάση τα χιλιόμετρα που έχουν διανύσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με βάση τον σχεδιασμό, τα υφιστάμενα μετωπικά διόδια θα μετατραπούν σε σταθμούς ελέγχου φορτίων και κυκλοφορίας.

Για τη λειτουργία του συστήματος θα δημιουργηθούν δύο κέντρα διαχείρισης κυκλοφορίας και ελέγχου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία θα συνδράμουν σημαντικά στην αναβάθμιση της ποιότητας των μετακινήσεων των οδηγών, οι οποίοι πλέον δεν θα πληρώνουν προκαταβολικά ένα αντίτιμο – ανεξαρτήτως της απόστασης που διανύουν - αλλά θα χρεώνονται βάσει των χιλιομέτρων που θα κάνουν.

«Πυξίδα» το σύστημα της Ολυμπίας Οδού

Στη χώρα μας ήδη εφαρμόζεται το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων, αλλά αποκλειστικά στην Ολυμπία Οδό, από την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Για να επωφεληθούν από το καινοτόμο σύστημα χρέωσης, οι οδηγοί το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να προμηθευτούν τον πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS της Ολυμπίας Οδού.

Ο πομποδέκτης διαβάζεται από ηλεκτρονικές πύλες με αισθητήρες που έχουν εγκατασταθεί στις εισόδους και εξόδους του αυτοκινητοδρόμου. Το όχημα πληρώνει το αντίτιμο της ζώνης χρέωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε περίπτωση που το όχημα εξέλθει από τον αυτοκινητόδρομο πριν από το τέλος της συγκεκριμένης ζώνης, τότε πιστώνεται αυτόματα στον πομποδέκτη του το ποσό που αντιστοιχεί στην απόσταση που δεν διένυσε.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ