Χρειάζεται προθέρμανση ο κινητήρας του αυτοκινήτου το πρωί;

Παγωμένος κινητήρας

Τελικά, πρέπει να προθερμαίνουμε τον κινητήρα του αυτοκίνητου μας τον χειμώνα ή μπορούμε να ξεκινήσουμε κανονικά την διαδρομή μας;

Τους χειμερινούς μήνες, οι οδηγοί “χωρίζονται” σε αυτούς που ζεσταίνουν τον κινητήρα του αυτοκινήτου τους πριν ξεκινήσουν την οδήγηση και σε αυτούς που θεωρούν περιττή και επιβλαβή για το περιβάλλον την συγκεκριμένη διαδικασία.

Cold engine 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και στις δύο όμως περιπτώσεις υπάρχουν αλήθειες και μύθοι, με τους υποστηρικτές της υποχρεωτικής μεθόδου προθέρμανσης του κινητήρα να αναφέρουν ότι ένας κρύος κινητήρας λειτουργείυποδεέστερα και καταπονεί περισσότερο τα σωθικά του μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία λειτουργίας.

Από την άλλη, όσοι ξεκινούν αμέσως την διαδρομή τους αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον κινητήρα του αυτοκίνητου τους. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι εάν χρειαζόταν προθέρμανση ο κινητήρας, θα το επέβαλε ο κατασκευαστής στις οδηγίες του εγχειρίδιου χρήσης. Και από την στιγμή που δεν επιβάλλεται κάτι, δεν χρειάζεται. Ακόμα, αναφέρουν ότι ο κινητήρας ζεσταίνεται πιο γρήγορα με μικρό φορτίο εν κινήσει, με αποτέλεσμα να συμπεριφέρεται και πιο “οικολογικά”.

Car exhaust smoke

Η αλήθεια βρίσκεται με το μέρος των οδηγών που ξεκινούν σχεδόν αμέσως την διαδρομή τους. Τα προηγμένα τεχνολογικά μηχανικά μέρη των σύγχρονων κινητήρων, τα εξελιγμένα συστήματα ψεκασμού και η εξέλιξη των λιπαντικών, επιτρέπουν στον κινητήρα να λειτουργεί στρωτά ακόμα και σε συνθήκες ακραίου ψύχους. Εάν απαιτείται μια μικρή προθέρμανση του κινητήρα σε αυτές τις συνθήκες, θα πρέπει να διαρκέσει όσο χρόνο θα σας πάρει για να βολευτείτε στην θέση οδήγησης, να βάλετε ζώνη ασφαλείας και να ελέγξετε τον περιβάλλοντα χώρο. Μερικά δευτερόλεπτα δηλαδή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, παρότι δεν χρειάζεται προθέρμανση του κινητήρα τους χειμερινούς μήνες, είναι καλό να οδηγεί κανείς ήπια, χωρίς εξάρσεις του δεξιού ποδιού, χαμηλές σ.α.λ. και όχι πάνω από τα 70 km/h, για τα πρώτα πέντε ως δέκα λεπτά αφότου ξεκινήσει. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, το λιπαντικό θα βρίσκεται στην ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας και ο οδηγός μπορεί να συνεχίσει τη διαδρομή του με το αυτοκίνητο σε όποιους ρυθμούς αυτός επιθυμεί.

Cold engine 3

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ