Χωρίς διόδια οι αυτοκινητόδρομοι στην Ελλάδα –Πώς οι σταθμοί θα αποτελέσουν παρελθόν

διόδια αλβανία μόλις ένας σταθμός

Τα νέα ηλεκτρονικά διόδια, που θα λειτουργούν με χιλιομετρική χρέωση, θα επεκταθούν τα επόμενα χρόνια στη χώρα, σε ένα σαφώς πιο δίκαιο σύστημα χρέωσης από το σημερινό.

Τα διόδια με χιλιομετρική χρέωση αποτελούν μιας από τις προτεραιότητες της ηγεσίας του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, με στόχο την πιο δίκαια χρέωση των οδηγών και ακολουθώντας την ίδια πρακτική που ακολουθούν στους αυτοκινητοδρόμους τους οι περισσότερες χώρες της Ευρώπη.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ήδη η χιλιομετρική αποζημίωση έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή στην Ολυμπία Οδό, ενώ ένας από τους πρώτους αυτοκινητόδρομους που θα τη λάβουν θα είναι και ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη που θα είναι έτοιμος στο σύνολό του μέσα στην επόμενη 5ετία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διόδια

Η χιλιομετρική χρέωση θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας, εξαιρουμένης μόνο της Αττικής Οδού.

Πώς θα λειτουργούν τα ηλεκτρονικά διόδια

Το νέο σύστημα που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα ουσιαστικά θα βάλει τέλος στα διόδια – τουλάχιστον υπό τη μορφή που έχουν σήμερα – δεδομένου ότι οι οδηγοί θα χρεώνονται ανάλογα με την απόσταση που έχουν διανύσει.

Αυτό θα εξασφαλίσει μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης πολλών συμπολιτών μας, οι οποίοι βάσει του υφιστάμενου συστήματος καταβάλλουν ένα προκαθορισμένο (και σε πολλές περιπτώσεις υψηλό) αντίτιμο, παρόλο που, σε πολλές περιπτώσεις, διανύουν μόλις λίγα χιλιόμετρα.

Το νέο σύστημα αφορά στην εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για τη σταδιακή μετάβαση στο σύστημα «ελεύθερης ροής» (free flow) στους αυτοκινητοδρόμους, όπου δεν θα υπάρχουν σταθμοί διοδίων.

Αυτό θα διασφαλίσει ότι στα ταξίδια δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις, μιας και τα οχήματα δεν θα χρειάζεται να σταματήσουν για τη συναλλαγή διοδίων, ενώ τέλος δεν θα σχηματίζονται ουρές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
διόδια

Το παράδειγμα της Ολυμπίας Οδού

Σήμερα, η χιλιομετρική χρέωση λειτουργεί αποκλειστικά στην Ολυμπία Οδό, και τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρέωση των οδηγών είναι έως και 76% χαμηλότερη.

Οι οδηγοί το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να προμηθευτούν τον πομποδέκτη της εταιρείας, ο οποίος διαβάζεται από ηλεκτρονικές πύλες με αισθητήρες που έχουν εγκατασταθεί στις εισόδους και εξόδους του αυτοκινητοδρόμου. Το όχημα πληρώνει το αντίτιμο της ζώνης χρέωσης.

Σε περίπτωση που το όχημα εξέλθει από τον αυτοκινητόδρομο πριν από το τέλος της συγκεκριμένης ζώνης, τότε πιστώνεται αυτόματα στον πομποδέκτη του το ποσό που αντιστοιχεί στην απόσταση που δεν διανύθηκε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ