Σε ποια χώρα της Ευρώπης δεν μπορείς να κινηθείς με πάνω από 80 χλμ./ώρα;

Όρια ταχύτητας Ευρώπη

Τη δική της ξεχωριστή πολιτική υιοθετεί κάθε χώρα της Ευρώπης, όσον αφορά τα όρια ταχύτητας. Ποιες είναι οι χώρες με τα υψηλότερα όρια και σε ποια δεν μπορείς να κινηθείς με πάνω από 80 χλμ./ώρα;

Πλήρως απαίρητα για τη διασφάλιση της οδικής ασφάλειας κρίνονται τα ορία ταχύτητας στους δρόμους, μιας και σε διαφορετική περίπτωση θα επικρατούσε αναρχία και τα τροχαία ατυχήματα δεν θα είχαν τέλος.

Στην Ελλάδα είναι - λίγο έως πολύ - γνωστό ότι για τα Ι.Χ. το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές είναι 50 χλμ./ώρα, εκτός αν ορίζεται κάποιο άλλο με ειδική σήμανση.

Σε οδό ταχείας κυκλοφορίας/Εθνικό οδό (δρόμος δύο λωρίδων κυκλοφορίας με ή χωρίς Λ.Ε.Α) το όριο ταχύτητας φτάνει τα 120 χλμ./ώρα, στους αυτοκινητοδρόμους (π.χ. Εγνατία Οδός) ανέρχεται σε 130 χλμ./ώρα, ενώ στο δευτερεύον οδικό δίκτυο φτάνει τα 90 χλμ./ώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποια είναι, όμως, τα όρια ταχύτητας στις υπόλοιπες 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Στη συντριπτική πλειόνοτητα των ευρωπαϊκών δρόμων, το ανώτατο επιτρπόμενο όριο ταχύτητας σε αυτοκινητοδρόμους κυμαίνεται μεταξύ 120 και 130 χλμ./ώρα. Λίγο υψηλότερα όρια έχουν οι Βουλγαρία και Πολωνία όπου σε ορισμένα τμήματα οι οδηγοί επιτρέπεται να κινηθούν με έως και 140 χλμ./ώρα.

Στον αντίποδα, υπάρχουν και κάποιες χώρες της ΕΕ οι οποίες υιοθετούν μια εμφανώς πιο αυστηρή πολιτική στο πεδίο της οδικής ασφάλειας, και ως εκ τούτου επιβάλλουν στους οδηγούς να κινούνται με αρκετά χαμηλότερες ταχύτητες.

Όρια ταχύτητας Ευρώπη

Το «βραβείο» αυστηρότητας πηγαίνει στην Μάλτα, όπου οι οδηγοί δεν μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητες άνω των 80 χλμ./ώρα, για να ακολουθήσουν η Κύπρος και Σουηδία με ανώταρα όρια ταχύτητας στα 100 και 110 χλμ./ώρα αντίστοιχα.

Ακολουθούν τα ανώτατα όρια ταχύτητας ανά χώρα

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυστρία – 130 χλμ./ώρα
Βέλγιο – 120 χλμ./ώρα
Βουλγαρία – 140 χλμ./ώρα
Κροατία – 130 χλμ./ώρα
Κύπρος – 100 χλμ./ώρα
Τσεχία – 130 χλμ./ώρα
Δανία – 130 χλμ./ώρα
Εσθονία – 120 χλμ./ώρα
Φινλανδία – 120 χλμ./ώρα
Γαλλία – 130 χλμ./ώρα
Ελλάδα - 130 χλμ./ώρα
Ισπανία - 120 χλμ./ώρα
Ολλανδία - 130 χλμ./ώρα
Ιρλανδία - 120 χλμ./ώρα
Λιθουανία - 130 χλμ./ώρα
Λετονία – δεν υπάρχουν στοιχεία
Μάλτα – 80 χλμ./ώρα
Γερμανία – Τμήματα χωρίς όρια ταχύτητας
Πολωνία - 140 χλμ./ώρα
Πορτογαλία - 120 χλμ./ώρα
Ρουμανία - 120 χλμ./ώρα
Σλοβακία - 130 χλμ./ώρα
Σλοβενία - 130 χλμ./ώρα
Σουηδία - 110 χλμ./ώρα
Ουγγαρία - 130 χλμ./ώρα
Ιταλία – 130 χλμ./ώρα

Ιδιάζουσα περίπτωση, φυσικά, αποτελεί η Γερμανία, στην οποία υπάρχουν τμήματα των αυτοκινητοδρόμων (σ.σ. γνωστές Autobahnen) όπου τα όρια ταχύτητας λάμπουν δια της απουσίας τους.

Όρια ταχύτητας Ευρώπη

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ