Κι όμως, ο Χίτλερ ζει στις πινακίδες ενός αυτοκινήτου - Η κίνηση που προκαλεί αντιδράσεις

H πινακίδα του Χίτλερ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε ευρωπαϊκή χώρα, η έκδοση πινακίδων από δημόσια υπηρεσία η οποίες παραπέμπουν άμεσα στον Αδόλφο Χίτλερ και δεν μπορούν να αλλάξουν.

Το Βέλγιο είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που δίνει την ευκαιρία στους κατοίκους της χώρας να παραγγείλουν νόμιμα εξατομικευμένες πινακίδες κυκλοφορίας για τα οχήματά τους, κάτι που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν έναντι του ποσού των 1.000 ευρώ.

Τις τελευταίες μέρες ωστόσο στην μικρή σε έκταση χώρα της Κεντρικής Ευρώπης έχει ξεσπάσει ένα σκάνδαλο λόγω της έκδοσης μιας πινακίδας κυκλοφορίας που παραπέμπει άμεσα στον ναζισμό και ακόμη περισσότερο στον ίδιο τον Αδόλφο Χίτλερ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, στην πρωτεύουσα της χώρας τις Βρυξέλλες κυκλοφορεί πλέον μία Mercedes G-Class, η οποία φέρει τον αριθμό κυκλοφορίας «HH-88». Και ενώ αρχικά η εν λόγω πινακίδα μπορεί να παρουσιάζεται αρκετά «αθώα», τα επιλεγμένα γράμματα και αριθμοί κρύβουν… σε κοινή θέα τον Γερμανό ηγέτη των Ναζί.

Ειδικότερα, στους νεοναζιστικούς κύκλους ο αριθμός 88 χρησιμοποιείται ως κωδικός στη θέση των γραμμάτων HH. Τα εν λόγω γράμματα με την σειρά τους παραπέμπουν στην φράση «Heil Hitler». Ο αριθμός «8» χρησιμοποιείται σαν κωδικός για το γράμμα «H» γιατί είναι το όγδοο γράμμα του γερμανικού αλφάβητου.

Όπως μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό, έπειτα και από την σχετική επεξήγηση, τα γράμματα και οι αριθμοί μόνο τυχαία δεν επιλέχθηκαν στην συγκεκριμένη πινακίδα, η οποία και ήταν άλλωστε παραγγελία στην αρμόδια υπηρεσία του Βελγίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το θέμα με την πινακίδα «ΗΗ-88» έχει φυσικά πάρει πολιτικές διαστάσεις στο Βέλγιο καθώς ο υπάλληλος που έδωσε την έγκριση για την έκδοση της θα έπρεπε να έχει κάνει πριν ενδελεχή έρευνα ούτως ώστε να διασφαλίσει ότι ένας συνδυασμός γραμμάτων και αριθμών δεν θα μπορούσε να υμνεί τον ναζισμό.

Ο Georges Gilkinet, αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Κινητικότητας και Εθνικής Εταιρείας Σιδηροδρόμων της Ολλανδίας, δήλωσε σοκαρισμένος για την έκδοση της πινακίδας, η οποία, αφότου εκδοθεί από το βελγικό σύστημα, δεν μπορεί έπειτα να αποσυρθεί από την κυκλοφορία, λόγω σχετικού νόμου που υπάρχει στην χώρα και άσχετα από τη σημασία που μπορεί να έχει.

Τώρα μέλη του κοινοβουλίου του Βέλγιο, όπως ο βουλευτής Michael Freilich ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές στον σχετικό νόμο, ώστε η απόσυρση πινακίδων με ρατσιστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο να μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Προς το παρόν και έπειτα από παρότρυνση του Gilkinet η αρμόδια για την έκδοση πινακίδων κυκλοφορίας υπηρεσία του Βελγίου έχει επικοινωνήσει με τον κάτοχο της πινακίδας σε μια προσπάθεια να αποσυρθεί πριν ακόμη εξεταστεί και αλλάξει ο νόμος. Να σημειωθεί ότι στο Βέλγιο υπάρχει άλλος νόμος που απαγορεύει ρητά την δημόσια επίδειξη ναζιστικών συμβόλων, τη στιγμή που η συγκεκριμένη πινακίδα δεν θεωρείται ότι είναι κάτι τέτοιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ