Έρχεται ισχυρός χιονιάς και στην Αθήνα -Σε ποιους δρόμους και περιοχές θα είναι υποχρεωτικές οι αλυσίδες

antiolisthitikes alisides

Έντονες χιονοπτώσεις προβλέπεται να σημειωθούν τις επόμενες ημέρες στην Αττική, κάτι που αναμένεται να καταστήσει υποχρεωτικές τις αντιολισθητικές αλυσίδες στα ΙΧ.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ με αφορμή την επερχόμενη κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» που θα χτυπήσει τη χώρα μας από την Κυριακή 05/02/2023.

Πρόκειται για ψυχρές αέρες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη που θα έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τους τις χαμηλές θερμοκρασίες, τον ισχυρό παγετό και τις πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδίνες περιοχές της Ελλάδας.

Από την Κυριακή στο στόχαστρο των χιονοπτώσεων θα βρεθεί και η Αττική, αρχικά στα ανατολικά και τα βόρεια οι οποίες από τις προμεσημβρινές ώρες θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος του νομού ενώ από το απόγευμα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο από τη Δευτέρα το πρωί οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν εκ νέου σε όλο το νομό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
υποχρεωτικές αντιολισθητικές αλυσίδες

Υποχρεωτικές οι αλυσίδες στα αυτοκίνητα

Με τον χιονιά να καταφτάνει στην Αττική, τις επόμενες ώρες οι αρμόδιες αρχές (αστυνομικές διευθύνσεις, τις Διευθύνσεις Τροχαίας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) αναμένεται να εκδώσουν σχετικές ανακοινώσεις όπου θα αναφέρονται αναλυτικά τα επιμέρους οδικά τμήματα στα οποία οι οδηγοί θα υποχρεούνται να φέρουν αντιολισθητικά μέσα (αντιολισθητικές αλυσίδες, χιονολάστιχα, χιονοκουβέρτες) στα οχήματά τους.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις διευκρινίσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών οι οδηγοί πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά στα οχήματά τους αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα αντιολισθητικά μέσα (όπως χιονοκουβέρτες) μόνο εφόσον υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από τις προαναφερθείσες αρχές.

Σύμφωνα πάντως με τον μετεωρολόγο, Γιάννη Καλλιάνο, οι δρόμοι της Αττικής που θα χτυπηθούν από τον χιονιά είναι οι εξής:

- Κατεχάκη
- Περιφερειακή Υμηττού
- Αττική οδός
- Μεσογείων
- Μαραθώνος
- Κηφισίας
- Πεντέλης
- Εθνικής Οδός (πιθανόν μετά το ύψος της Λυκόβρυσης)

Ασφαλώς χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας στα ύψη των παρακάτω περιοχών :

- Καπανδρίτι
- Μαλακάσα
- Αφίδνες
- Άγιος Στέφανος
- Δροσιά
- Σχηματάρι

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
υποχρεωτικές αντιολισθητικές αλυσίδες

Tα αντιολισθητικά μέσα που προβέπει η νομοθεσία

Αντί για αλυσίδες, οι οδηγοί επιτρέπεται να έχουν στο όχημά τους χιονοκουβέρτες ελαστικών ή χιονολάστιχα, δηλαδή ελαστικά που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S.

Πώς τοποθετούνται τα αντιολισθητικά μέσα;

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι οδηγοί οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας αυτών των μέσων, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ορθή τους χρήση. Ειδικότερα:

  • Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται και στα δύο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος.
  • Εάν το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από ένα άξονα τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος.
  • Εάν δεν υπάρχουν οδηγίες και ο οδηγός έχει μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών τότε αυτά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα
  • Εάν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα.
  • Εάν το όχημα διαθέτει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (δηλαδή 4 ελαστικά στον άξονα) τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του οχήματος ή εάν δεν υφίστανται τέτοιες τοποθετούνται στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς.
  • Η τοποθέτηση των αντιολισθητικών μέσων πρέπει να γίνεται σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο επί του οδοστρώματος και να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον ΚΟΚ (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο, απόσταση) για την ασφάλεια του οδηγού και για να μη δημιουργούνται προβλήματα στην κίνηση των λοιπών οχημάτων.
    

Το πρόστιμο για όσους δεν φέρουν αντιολισθητικά μέσα όταν έχει εκδοθεί σχετική απόφαση από τις αρμόδιες αρχές ανέρχεται 80 ευρώ (δείτε εδώ τι αποφάσισε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας).

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ