
Η κρίση που πλήττει την αυτοκινητοβιομηχανία δεν επηρεάζει μόνο τους κατασκευαστές, αλλά και τους προμηθευτές, οι οποίοι βλέπουν τις παραγγελίες να μειώνονται και το μέλλον τους να γίνεται ολοένα και πιο αβέβαιο.
Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια σε φάση ανακατάταξης. Η πτώση των πωλήσεων και η αργή διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων έχουν προκαλέσει σοβαρούς "κραδασμούς" στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Δεν πλήττονται μόνο οι αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά και οι μεγάλοι προμηθευτές εξαρτημάτων που παράγουν προϊόντα, απαραίτητα για κάθε όχημα, ανεξαρτήτως κινητήρα. Αυτή η πίεση οδηγεί τους βιομηχανικούς κολοσσούς να αναζητήσουν διέξοδο σε άλλες αγορές, όπως η αεροναυπηγική και η άμυνα.
BUY NOW

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σουηδική SKF, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ρουλεμάν παγκοσμίως, η οποία μπορεί να εγκαινίασε πέρυσι νέο εργοστάσιο στη Γαλλία, αλλά ο κύριος πελάτης της δεν είναι πλέον οι αυτοκινητοβιομηχανίες.
Σήμερα, το 80% των παραγγελιών της προέρχεται από τη στρατιωτική βιομηχανία. Το μειωμένο ενδιαφέρον για καινούρια αυτοκίνητα, που θεωρούνται υπερβολικά ακριβά για πολλούς Ευρωπαίους, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους προμηθευτές και η SKF δεν αποτελεί εξαίρεση.
«Για να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, η αναδιοργάνωση της βιομηχανικής μας δραστηριότητας, με τον διαχωρισμό του κλάδου αυτοκινήτου, περιλαμβάνει μείωση περίπου 1.700 θέσεων, κυρίως στην Ευρώπη», ανακοίνωσε η εταιρεία. Στην πράξη, οι καθαρές απώλειες θα είναι 1.200 θέσεις, καθώς προβλέπεται η πρόσληψη 500 ατόμων σε άλλους τομείς. Παρ’ όλα αυτά, οι απολύσεις παραμένουν δεδομένες.

Η SKF, που απασχολεί περίπου 40.000 εργαζόμενους παγκοσμίως, παραδέχεται ότι η δραστηριότητα στον τομέα του αυτοκινήτου έχει βυθίσει τα αποτελέσματά της. Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε σχεδόν 10% το τελευταίο διάστημα, ενώ τα καθαρά κέρδη στο δεύτερο εξάμηνο του 2025 υποδιπλασιάστηκαν.
Η εταιρεία σκοπεύει να διαχωρίσει τον κλάδο αυτοκινήτου και να τον εισαγάγει στο χρηματιστήριο το 2026, ενώ στοχεύει σε εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2027, περιορίζοντας την παρουσία της στο αυτοκίνητο και ενισχύοντας την αεροναυπηγική.
Παρά τα σχέδια, παραμένει το ερώτημα αν υπάρχει αρκετός χώρος για όλους. Πολλοί προμηθευτές στρέφονται τώρα σε αυτούς τους «ανερχόμενους» κλάδους, χωρίς να είναι βέβαιο ότι η αγορά μπορεί να τους χωρέσει. Παρ’ όλα αυτά, κράτη όπως η Γαλλία στηρίζουν οικονομικά αυτή τη μετάβαση, ώστε οι ιστορικοί προμηθευτές να βρουν νέα θέση στην αλυσίδα αξίας της άμυνας και της αεροπορίας.
Διαβάστε επίσης
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ