Το χειρότερο crash test στην ιστορία (video)

Χειρότερο crash test στην ιστορία

Ό,τι και αν έχετε δει σε δοκιμή πρόσκρουσης αυτοκινήτου στο παρελθόν πραγματικά ωχριά μπροστά στο video που ακολουθεί. Χαρτοπόλεμος...

Στον τομέα της παθητικής ασφάλειας, τα σημερινά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους βρίσκονται πολύ μπροστά ακόμη και σε σχέση με νέα μοντέλα που κυκλοφορούσαν στους δρόμους μόλις πριν από μια δεκαετία.

Σκεφτείτε λοιπόν την ασφάλεια που προσέφεραν τα αυτοκίνητα, όταν ακόμη ο τομέας της παθητικής ασφάλειας ήταν ένα σχεδόν... παρθένο προς εξερεύνηση πεδίο, σχετικά άγνωστο για τη μεγαλύτερη μερίδα των κατασκευαστών.

Για να βρεθούμε σε μια εποχή που άνετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παλαιολιθική σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, πρέπει να μεταφερθούμε στη δεκαετία του '70, έχοντας ως παράδειγμα το Holden Commodore VB toy 1978.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το συγκεκριμένο μοντέλο, που βασίζεται στο Opel Rekord εκείνης της εποχής, με αρκετές μετατροπές στο εμπρός μέρος του για να φιλοξενήσει του μεγαλύτερους V6 και V8 κινητήρες της Holden, έμεινε στην παραγωγή για μόλις δύο χρόνια. Παρόλα αυτά κατάφερε να γίνει το best seller αυτοκίνητο της Αυστραλίας στη δεύτερη και τελευταία χρονιά της παραγωγής του, φτάνοντας σχεδόν στις 100.000 πωλήσεις.

Βέβαια, αν οι κάτοχοί του έβλεπαν τη δοκιμή πρόσκρουσης που ακολουθεί, η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '90, λογικά δεν θα το επέλεγαν. Να πούμε ότι η δοκιμή πρόσκρουσης πραγματοποιήθηκε με το μεγάλο sedan να είναι φορτωμένο με έρμα 375 κιλών άμμου -λογικά στο πορτμπαγκάζ του όπως καταλαβαίνουμε- με την ταχύτητα πρόσκρουσης στα 100 χλμ./ώρα.

Από τις λιγοστές πληροφορίες που είναι διαθέσιμες και προς την όποια... υπεράσπιση για το sedan της Holden, η συγκεκριμένη δοκιμή δεν πραγματοποιήθηκε για να αξιολογηθούν τα επίπεδα παθητικής ασφάλειας που προσέφερε το Commodore στους επιβάτες του, αλλά για να δοκιμαστεί το σύστημα μετάδοσης-κίνησης του ή σύμφωνα με άλλες πηγές, οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δοκιμών.

Όπως και να έχει αυτό που ακολουθεί μας δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πως οι ζώνες ελεγχόμενης παραμόρφωσης αποτελούσαν ακόμη άγνωστη λέξη για τους ανθρώπους που σχεδίασαν αυτό το αυτοκίνητο, κάτι που έγινε λογικά περίπου μια 10ετία νωρίτερα από την ημερομηνία παραγωγής του. Ευτυχώς σήμερα κανείς δεν θα βρει τέτοια... βάθη στην προσφερόμενη παθητική ασφάλεια σε κανένα σύγχρονο αυτοκίνητο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ