H θρυλική Mercedes του Ωνάση επιστρέφει στην Ελλάδα

Mercedes Onasis

Η θρυλική Mercedes του Αλέξανδρου Ωνάση είναι έτοιμη να επιστρέψει στην Ελλάδα, μετά και την ολοκλήρωση της ανακατασκευής της η οποία υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία ενός Έλληνα συλλέκτη.

Μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή απέκτησε η θρυλική Mercedes-Benz του Αλέξανδρου Ωνάση, η οποία πριν από μερικά χρόνια σάπιζε σε ένα σκοτεινό υπόστεγο, στο πρώην Ανατολικό Αεροδρόμιο στο Ελληνικό.

Όλα ξεκίνησαν το 1972, όταν ο γνωστός για την αγάπη του στην ταχύτητα Αλέξανδρος Ωνάσης υπέκυψε στην πίεση που του ασκούσε ο πατέρας του, Αριστοτέλης, ώστε να αποκτήσει ένα νέο, ασφαλέστερο αυτοκίνητο και ειδικότερα μια Mercedes-Benz.

Mercedes Onasis
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είχε προηγηθεί ένα τροχαίο ατύχημα στο οποίο είχε εμπλακεί ο Αλέξανδρος προκαλώντας την εύλογη ανησυχία του Έλληνα κρίσου.

Στις 29 Απριλίου του 1972, η μπλε Mercedes-Benz 220/8 πατούσε για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους, διαθέτοντας -μεταξύ άλλων- δερμάτινες επενδύσεις στο εσωτερικό της, ηλεκτρικά παράθυρα, κλιματισμό καθώς και αυτόματο κιβώτιο τεσσάρων σχέσεων.

Κάτω από το μακρύ καπό της, η μπλε W115 έκρυβε έναν τετρακύλινδρο κινητήρα χωρητικότητας 2,2 λίτρων, η απόδοση του οποίου άγγιζε τους 105ίππους.

Mercedes Onasis

Η μπλε Mercedes-Benz 220/8 ανήκε στην Ολυμπιακή Αεροπορία και ο Αλέξανδρος Ωνάσης τη χρησιμοποιούσε ώστε να μετακινείται σε καθημερινή βάση από το ξενοδοχείο του Χίλτον έως και τα γραφεία της εταιρείας.

Πρόσβαση στο αριστερό της κάθισμα είχε μόνον ο ίδιος και ο οδηγός του, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε εκείνες τις περιπτώσεις που η μπλε «κάθετος» περνούσε τις πύλες του συνεργείο, το αμάξωμά της ντυνόταν με κουβέρτες ώστε να μην προκληθεί η παραμικρή γρατζουνιά στο χρώμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ξαφνικός θάνατος του Αλέξανδρου Ωνάση σε αεροπορικό δυστύχημα καταδίκασε την λαμπερή Mercedes-Benz στην αφάνεια, καθώς ο πατέρας του -συγκλονισμένος από το γεγονός- θέλησε να αφήσει πίσω του όλα όσα του θύμιζαν τον άδικο χαμό του γιου του.

Η Mercedes-Benz του Αλέξανδρου Ωνάση παρέμεινε για αρκετές δεκαετίες μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς ακόμα και η προσπάθεια πρώην υπαλλήλων της Ολυμπιακής Αεροπορίας να δημιουργήσουν ένα μουσείο αξιοποιώντας αντικείμενα της εταιρίας -μεταξύ αυτών και τη γερμανική μπερλίνα- έπεσαν στο κενό.

Mercedes Onasis

Κάπως έτσι φτάσαμε στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, όταν και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε να εκποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν περιέλθει στα χέρια της μετά και τη χρεοκοπία της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που βγήκαν προς πλειστηριασμό ήταν και η Mercedes-Benz του Αλέξανδρου Ωνάση. Σύμφωνα με τον σημερινό ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, η διαδικασία προέβλεπε την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι υπήρξαν τέσσερις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη έφτανε στο ύψος των 25.000 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αυτοκίνητο πέρασε στα χέρια ενός γνωστού δικηγόρου και στη συνέχεια ταξίδεψε για τη Γερμανία ώστε να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασής του. Σήμερα, σχεδόν πέντε χρόνια μετά, η Mercedes-Benz 220/8 του 1971 έχει ανακτήσει τη χαμένη λάμψη της και σύμφωνα με δηλώσεις του ιδιοκτήτη της είναι έτοιμη να επιστρέψει στους δρόμους της χώρας μας, τιμώντας την «ελληνική» καταγωγή του.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ