Δείτε την πρώτη πτήση του ιπτάμενου hypercar eVTOL (Video)

Bellwether eVTOL

Ένα ηλεκτρικό hypercar για τις εναέριες διαδρομές, το eVTOL που εξέλιξε η βρετανική Bellwether Industries, ικανό να αγγίζει ταχύτητα 220 km/h, πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση στο Ντουμπάι.

Προς το παρόν το eVTOL είναι διθέσιο, αλλά σκοπός της λονδρέζικης εταιρείας είναι να το μετατρέψει σε πενταθέσιο για να καλύπτει τις οικογενειακές ανάγκες της αστικής μετακίνησης. Πρόκειται για το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο χωρίς εκτεταμένα φτερά ή εκτεθειμένους έλικες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά από δύο χρόνια τροποποιήσεων, οι δοκιμές του αρχικού -μικρότερης κλίμακας- πρωτοτύπου ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, και τώρα η Bellwether δημοσίευσε το video της πρώτης της πτήσης (βλ. παρακάτω). Το πρώτο πλήρους κλίμακας πρωτότυπο αναμένεται να ξεκινήσει δοκιμές μέσα στο 2023.

Το eVTOL πραγματοποιεί κάθετα την απογείωση και προσγείωσή του, και στην πρώτη του δοκιμή έφτασε σε ύψος λίγο μεγαλύτερο των 4 μέτρων με ταχύτητα μέχρι 40 km/h. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι δοκιμές είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα σχετικά με την σταθερότητα και την ακρίβεια ελέγχου του πρωτοτύπου - και αυτό «θα αποτελέσει το ξεκίνημα του προγράμματος εξέλιξής του».

Καθως η βρετανική εταιρεία έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως «το μέλλον της ιπτάμενης αστικής μετακίνησης ξεκίνησε», το video δείχνει το eVTOL να απογειώνεται από ένα μεγάλο χώρο στάθμευσης στο Εμιράτο του Ντουμπάι, να ίπταται και έπειτα να προσγειώνεται με ασφάλεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ιστοσελίδα της, η εταιρεία αναφέρει πως «πιστεύουμε πως η μετακίνηση των ανθρώπων στους αιθέρες είναι αναπόφευκτη, την προσεχή δεκαετία. Έτσι, δημιουργήσαμε ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο που θα μπορεί να το πετάει ο καθένας, οποιαδήποτε στιγμή και από οποιοδήποτε σημείο προς κάθε προορισμό».

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Bellwether, Kai-Tse Lin, το eVTOL «ίπταται ομαλά και αποδεικνύει τις προσπάθειές μας στην καινοτομία και την τεχνολογία. Είμαστε αισιόδοξοι για αυτό και θα επιδιώκουμε την τελειότητα και τη διαρκή βελτίωση».

Η πτήση του eVTOL στο Ντουμπάι έγινε μία μέρα μετά το πρώτο επίσημο forum της αρχής οδικών μεταφορών του Εμιράτου (RTA) με αντικείμενο το νομικό πλαίσιο των ιπτάμενων ταξί. Η χώρα κάνει πιλοτικές δοκιμές της τεχνολογίας των αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων από τον περασμένο Νοέμβριο, σε συνέχεια της ανακοίνωσης του προγράμματος Sky Dome τον Ιούλιο του 2020.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόγραμμα Sky Dome προβλέπει τις πτήσεις ιπτάμενων αυτοκινήτων στους ουρανούς του Ντουμπάι, που θα συνδέουν κτήρια και περιοχές από και προς ειδικές πλατφόρμες απογείωσης και προσγείωσης και μικρά αεροδρόμια.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ