Αυτό είναι το γρηγορότερο τρένο στον κόσμο -Ποια το ακολουθούν; (video)

Japanese Maglev Train

Από τα συμβατικά τρένα με τροχούς σε ράγες έχουμε φτάσει σε αυτά της μαγνητικής αιώρησης και εμείς σας παρουσιάζουμε τα 8 ταχύτερα του πλανήτη.

Τα τρένα βοηθούν την ανθρωπότητα σε καθημερινή βάση και για περισσότερα από 200 χρόνια αποτελούν μέρος της εξέλιξης της κοινωνίας μας. Η “καριέρα” τους ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα με την βιομηχανική επανάσταση, και βοηθήσε στην μεταφορά αγαθών και την διάδοση του σύγχρονου πολιτισμού και τρόπου ζωής σε μέρη όπου δεν υπήρχε θάλασσα.

Στον αγώνα όμως για ακόμα πιο γρήγορες μεταφορές, τα τρένα εξελίχθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό και πλέον έχουν φτάσει να κινούνται με απίστευτες ταχύτητες. Η αρχή έγινε το 1964 όταν οι Ιάπωνες παρουσίασαν το Tokaido Shinkansen ή αλλιώς “τρένο σφαίρα” που σήμανε και την γένεση των γρήγορων τρένων. Εκείνη την εποχή, το ιαπωνικό “bullet train” ξεπέρασε τα 200 χλμ./ώρα, ενώ μέχρι και σήμερα οι Ιάπωνες έχουν το πάνω χέρι όταν κάνουμε λόγο για το ταχύτερο τρένο στον κόσμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Chinese Maglev Trian

Παρά το γεγονός ότι τα ταχύτερα συμβατικά τρένα της Ιαπωνίας μπορούν να πιάσουν τελική ταχύτητα ελαφρώς πάνω από τα 300 χλμ./ώρα, η σύγχρονη τεχνολογίας της μαγνητικής αιώρησης είναι που τους επιτρέπει να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Χάρη στη χρήση μαγνητών, τα τρένα αιωρούνται και κινούνται χωρίς την αντίσταση από την τριβή στις ράγες (Maglev: Magnetic Levitation).

Το γρηγορότερο τρένο στον κόσμο μέχρι σήμερα είναι το ιαπωνικό L0 Series Maglev με μέγιστη ταχύτητα τα 602 χλμ./ωρά. Ο μεγαλύτερος αντίπαλός του έρχεται από την Δύση, και πιο συγκεκριμένα από την Κίνα. Η Κίνα έχει κατασκευάσει το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας και χρησιμοποιεί ήδη τρένα τεχνολογίας Maglev.

Το τελευταίο δείγμα γραφής στα Maglev τρένα της Κίνα είναι το πρωτότυπο Qingdao Sifang 2021 που σε λίγο καιρό θα μπει σε κανονική λειτουργία. Η ταχύτητα που έπιασε σε δοκιμές το συγκεκριμένο τρένο μαγνητικής αιώρησης είναι τα 600 χλμ./ώρα, με τους κινέζους μηχανικούς να αναφέρουν ότι θα ανέβει και άλλο με την πάροδο του χρόνου. Μέχρι όμως να γίνει πλήρως λειτουργικό και να ξεκινήσει τις καθημερινές διαδρομές, θα βρίσκεται για 2 χλμ./ωρα πίσω από το ιαπωνικό Maglev.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
fastest-trains-in-the-world-chart

Σε αυτό το σημείο όμως θα πρέπει να αναφέρουμε ότι από τα 8 ταχύτερα τρένα του κόσμου, τα μισά κινούνται στην επικράτεια της Κίνας. Συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας, η Ασία διαθέτει το μεγαλύτερο μέρος των σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας και κατέχει τα περισσότερα ρεκόρ ταχύτητας.

Η λίστα όμως δεν περιλαμβάνει μόνο ασιατικά τρένα, και δεν είναι όλα τα τρένα τεχνολογίας Maglev. Τα ηλεκτρικά τρένα της Ευρώπης καταφέρνουν να μπουν στην λίστα με ταχύτερα τρένα του κόσμου, με το γαλλικό TGV POS και το ιταλικό Frecciarossa 1000 που επιτυγχάνουν τελική ταχύτητα 575 χλμ./ώρα και 394 χλμ./ώρα αντίστοιχα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ