Άλλαξαν όλα στα Google Maps - Τι πρέπει να γνωρίζετε

google maps street view tholoma

Με νέες λειτουργίες εμπλουτίζονται συνεχώς τα Google Maps, καθιστώντας τη ζωή μας σημαντικά ευκολότερη.

Σε διαρκείς αναβαθμίσεις υποβάλλονται οι Χάρτες της Google, με στόχο την ολοένα και μεγαλύτερη διευκόλυνση των χρηστών, οι οποίοι έχουν βρει στο «πρόσωπο» της συγκεκριμένης εφαρμογή πλοήγησης έναν πολύτιμο… σύμμαχο κατά τις καθημερινές τους μετακινήσεις.

Οι Χάρτες της Google αναβαθμίστηκαν σε εκτενή βαθμό και κατά το έτος 2022, με την προσθήκη υπηρεσιών που κάνουν τη ζωή των χρηστών ευκολότερη. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

Google Maps αναβαθμίσεις
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαδρομές με χαμηλή κατανάλωση καυσίμου

Πρόκειται για την υπηρεσία eco-friendly διαδρομών που ανακοινώθηκε το 2021, αλλά έγινε διαθέσιμη στις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, το 2022.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία επιτρέπει στους οδηγούς να επιλέξουν τη διαδρομή με τη χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου, και τις μικρότερες εκπομπές ρύπων.

διαδρομές με χαμηλή κατανάλωση καυσίμου Google Maps

Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να «ανοίξει» το Google Maps και να επιλέξει τον προορισμό του. Εν συνεχεία, πρέπει να πατήσει στις τρεις οριζόντιες τελείες στη δεξιά πάνω γωνία της οθόνης και να επιλέξει «Επιλογές Διαδρομής».

Ακολούθως, πατάει «Διαδρομές με αποδοτικότερη κατανάλωση καυσίμου», αλλά και «Τύπος κινητήρα», επιλέγοντας ανάμεσα σε βενζίνη, diesel, ηλεκτρικό και υβριδικό. Στη συνέχεια θα εμφανιστεί στον χάρτη η διαδρομή με τη χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι προεπιλεγμένη (by default) επιλογή είναι η βενζίνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο τύπος κινητήρα αποτελεί βασική παράμετρο προκειμένου να χαραχθεί η αποδοτικότερη διαδρομή. Επί παραδείγματι, αν το αυτοκίνητο του χρήστη είναι πετρελαιοκίνητο τότε η υπηρεσία ενδέχεται να εμφανίσει μία διαδρομή που περιλαμβάνει κίνηση σε αυτοκινητόδρομο. Από την άλλη, αν το αυτοκίνητο είναι ηλεκτρικό, η προτεινόμενη διαδρομή θα αφορά κίνηση σε αστικό περιβάλλον.

Immersive View

Χείρα βοηθείας στο χρήστη παρέχει και η λειτουργία "Immersive View" που προσφέρει τη δυνατότητα τρισδιάστατης ψηφιοποίησης ενός χώρου για τη δημιουργία κινούμενης εικόνας που δεν μένει μόνο στην εξωτερική όψη των κτιρίων.

Για να το πετύχει αυτό η Google, έχει χρησιμοποιήσει εκατομμύρια εικόνες που έχουν συλλέξει τα drones και τα αυτοκίνητά της. Οι εν λόγω εικόνες συγχωνεύονται σε μία τρισδιάστατη εικόνα με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Με το Immersive View ο χρήστης μπορεί να κάνει ένα «εικονικό» tour σε μια περιοχή και να ενημερωθεί - μεταξύ άλλων - για τον κυκλοφοριακό φόρτο στους γύρω δρόμους όπως και για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τιμές διοδίων

Ως γνωστόν, η Google προσφέρει τη δυνατότητα στο χρήστη να επιλέξει μια διαδρομή στην οποία δεν υπάρχουν σταθμοί διοδίων. Πρόσφατα, ωστόσο, αποφάσισε να παρέχει ακόμα μεγαλύτερη διευκόλυνση στους χρήστες, ενημερώνοντάς τους για το κόστος των διοδίων.

Η νέα υπηρεσία αφορούσε σε πρώτο στάδιο 2.000 διόδια σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία και Ινδονησία και σύμφωνα με την Google θα επεκταθεί σε πολλές χώρες.

Sygic: Αυτοκίνητα που κινούνται ανάποδα σε αυτοκινητόδρομο

Η Sygic είναι μια εφαρμογή (app) πλοήγησης που δεν σχετίζεται με τα Google Maps (σ.σ. ουσιαστικά είναι ανταγωνιστική), αλλά γνωρίζει πολύ μεγάλη δημοφιλία σε πολλές περιοχές του κόσμου, προσφέροντας παρόμοιες υπηρεσίες με αυτές των Χαρτών της Google.

εφαρμογή Sygic

Παρ' όλο, λοιπόν, που δεν σχετίζεται με τα Google Maps, εμείς τη συμπεριλάβαμε στο παρόν κείμενο, λόγω μιας ιδιαίτερα χρήσιμης υπηρεσίας.

Στην προσπάθεια της να αποτρέψει την τέλεση ατυχημάτων που οφείλονται στην αντίθετη κίνηση ενός οχήματος σε έναν αυτοκινητόδρομο, η Sygic επιτρέπει στους χρήστες της εφαρμογής της να αναφέρουν τους οδηγούς που κινούνται ανάποδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, οι οδηγοί που έχουν εισέλθει ανάποδα σε έναν αυτοκινητόδρομο και χρησιμοποιούν την υπηρεσία της Sygic, θα λαμβάνουν οδηγίες για το πού και πώς θα πρέπει να ακινητοποιήσουν το αυτοκίνητό τους.

Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες πλοήγησης της Sygic δεν προσφέρονται δωρεάν, αλλά κατόπιν συνδρομής.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ