Οι γίγαντες του πετρελαίου στρέφονται στο «λευκό χρυσό» -Οι επενδύσεις που αλλάζουν τα πάντα

oil production

Το βλέμμα τους στο λίθιο στρέφουν οι μεγαλύτερες δυνάμεις πετρελαίου στον κόσμο, εν μέσω της σταδιακής απομάκρυνσης του πλανήτη από τα ορυκτά καύσιμα.

Ενεργειακή στροφή δείχνουν να πραγματοποιούν οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές δυνάμεις, με στόχο να καταφέρουν να επωφεληθούν από τη μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με το Reuters, οι Aramco και Adnoc σχεδιάζουν να εξάγουν λίθιου από άλμη στα κοιτάσματα πετρελαίου τους, ώστε να μπορέσουν να συμβαδίσουν με τις ενεργειακές εξελίξεις και τη σταδιακή απαγκίστρωση του πλανήτη από το ορυκτά καύσιμα.

aramco
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Σαουδική Αραβία, η οικονομία της οποίας έχει βασιστεί εδώ και πολλές δεκαετίες στο πετρέλαιο, έχει επενδύσει δισεκατομμύρια προσπαθώντας να μετατραπεί σε κόμβο ηλεκτρικών οχημάτων ως μέρος των προσπαθειών του Σαουδάραβα διαδόχου πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να βρει εναλλακτικές πηγές πλούτου.

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο αναφορές από τρία άτομα τα οποία θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, οι Aramco και Adnoc βρίσκονται στα πρώτα στάδια εξαγωγής λιθίου μέσω της τεχνικής DLE (άμεση εξαγωγή λιθίου). Όταν το Reuters προσπάθησε να επικοινωνήσει με τις εταιρείες προκειμένου να αποσαφηνιστεί η ακριβής μέθοδος εξαγωγής του μετάλλου, η Aramco δεν απάντησε, ενώ η Adnoc αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

εξόρυξη πετρελαίου

Η εξαγωγή λιθίου θα γίνει από άλμη, στα πετρελαιοφόρα πεδία των πετρελαϊκών κολοσσών, ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη για δαπανηρές επενδύσεις, περιβαλλοντικά απαιτητικά ανοιχτά ορυχεία ή μεγάλες λίμνες εξάτμισης, όπως αυτές που βλέπουμε στην Αυστραλία και τη Χιλή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη μάχη για το λίθιο έχουν εισέλθει και άλλες πετρελαίκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Exxon Mobil και Occidental Petroleum. 

φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες, εν μέσω μείωση της ζήτησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η τιμή του λιθίου έχει πέσει κατακόρυφα. Οι κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες, ωστόσο, δεν σταματούν να ψάχνουν για «λευκό χρυσό» (όπως ονομάζεται το λίθιο) μιας και εκτιμούν ότι η ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα επόμενα χρόνια θα εκτοξευθεί, παρότι αναπτύσσονται συνεχώς νέες τεχνολογίες μπαταριών όπου χρησιμοποιείται λιγότερο ή καθόλου λίθιο.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ