Γιατί υπάρχει αυτό το μικρό παράξενο καπάκι στον πίσω προφυλακτήρα

Rear bumber hook cover

Σε άλλο ένα επεισόδιο της σειράς “περίεργα πράγματα άγνωστης χρησιμότητας στο αυτοκίνητό μου”, εξηγούμε ποια είναι η λειτουργία αυτής της μικρής τάπας στον πίσω προφυλακτήρα του αυτοκινήτου μας.

Η τάπα αυτή, που έχει μέγεθος περίπου σαν μιας πιστωτικής κάρτας και συνήθως τετράγωνο ή στρογγυλό σχήμα, κρύβει την υποδοχή για τον γάντζο που συνήθως μπορούμε να τον βρούμε στο χώρο της ρεζέρβας, κάτω από το πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο γάντζος βιδώνεται στην υποδοχή αυτή του σασί και χρησιμεύει στην έλξη του οχήματος με ιμάντα, σε περίπτωση ανάγκης. Πρόκειται για μια προδιαγραφή ασφάλειας που επιβάλλεται από την νομοθεσία (και) της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διέπει τα αυτοκίνητα.

Παλιότερα η υποδοχή για τον γάντζο των αυτοκινήτων ήταν ορατή, συνήθως στις άκρες κάτω από τον προφυλακτήρα, αλλά εδώ και δεκαετίες κρύβεται από αυτή την τάπα για αισθητικούς λόγους. Με την σύνδεση του γάντζου σε εκείνο το σημείο αποφεύγεται η πιθανή ζημιά όταν απαιτείται η ρυμούλκηση του αυτοκινήτου.

Η τάπα ανοίγει εύκολα, με μια απλή πίεση στη δεξιά της πλευρά. Όπως προβλέπεται, βάσει Νόμου, η ανθεκτικότητα του σημείου στήριξης του γάντζου πρέπει να ισοδυναμεί τουλάχιστον με το μισό της μέγιστης τεχνικά αποδεκτής μάζας φορτίου του οχήματος.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ