Γιατί τα πυροσβεστικά οχήματα έχουν κόκκινο χρώμα;

Πυροσβεστικό όχημα

Οι δασικές πυρκαγιές που σάρωσαν τη χώρα μας όλο το μήνα, έφεραν στο προσκήνιο τη σημασία των πυροσβεστικών οχημάτων. Γνωρίζετε όμως για ποιο λόγο φέρουν το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα τους;

Η πρακτική του να βάφονται κόκκινα τα πυροσβεστικά οχήματα είναι πολύ παλιά, από τη Βιομηχανική Εποχή κιόλας, όταν τα πρώτα ιππήλατα οχήματα του είδους βρέθηκαν στους δρόμους.

Παρότι λοιπόν δεν υπάρχει κάποια επίσημη εκδοχή του γιατί επιλέχτηκε το κόκκινο χρώμα και πως στη συνέχεια διατηρήθηκε κατά το πέρασμα των ετών, δύο κύριες θεωρίες δικαιολογούν απόλυτα αυτή την επιλογή.

Fire horse carriage
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη θεωρία αναφέρεται στα ιππήλατα πυροσβεστικά οχήματα της Βιομηχανικής Εποχής. Την περίοδο εκείνη, η πυροσβεστική αντλία που έσερναν τα κάρα βάφονταν σε κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα ώστε να είναι ευκολότερα ορατή από απόσταση και επιπλέον, επειδή αυτά τα χρώματα δεν καλύπτονταν εύκολα από τη βρωμιά που κατακάθονταν μετά την καθημερινή χρήση, ενώ έκρυβαν και τυχόν σκουριές στην επιφάνεια της αντλίας. Η πολύ χαμηλή τιμή επίσης του κόκκινου χρώματος (ήταν η πιο φθηνή επιλογή) σίγουρα έπαιξε το ρόλο της στο να προτιμηθεί για χρήση σε αυτά τα οχήματα.

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και με την ραγδαία ανάπτυξη του αυτοκινήτου, τα πυροσβεστικά οχήματα έγιναν μηχανοκίνητα, διατήρησαν όμως και πάλι το κόκκινο χρώμα τους. Ο λόγος για αυτή την επιλογή σύμφωνα με τη δεύτερη θεωρία που επικρατεί, έχει να κάνει με την απόφαση του Henry Ford, του ιδιοκτήτη της Ford και του πρώτου που κατασκεύασε αυτοκίνητο σε μαζική παραγωγή τη δεκαετία του ’20 (το Ford Model T), να παράγει σχεδόν όλα τα Model T σε μαύρο χρώμα.

Με τους δρόμους να γεμίζουν λοιπόν με μαύρα αυτοκίνητα, τα κατακόκκινα πυροσβεστικά ξεχώριζαν στο μάτι και βοηθούσαν τους οδηγούς τους να ξεπεράσουν τα προβλήματα της κυκλοφορίας στο δρόμο για το πολύτιμο έργο τους.

Fire truck
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειώσουμε πάντως, ότι παρότι το κόκκινο χρώμα είναι σχεδόν συνώνυμο με ένα πυροσβεστικό όχημα, δεν είναι το μοναδικό χρώμα στο οποίο έχουν βαφτεί κατά καιρούς πυροσβεστικά διαφόρων χωρών. Μάλιστα, μελέτες του δεύτερου μισού του προηγούμενου αιώνα, απέδειξαν ότι τη νύχτα το κόκκινο είναι ένα από τα πρώτα χρώματα που «εξαφανίζεται». Χρώματα πιο φωτεινά και οπτικά σωστά είναι το κίτρινο και το ανοιχτό πράσινο, τα οποία έχουν ήδη υιοθετηθεί από πυροσβεστικά τμήματα διαφόρων περιοχών και χωρών. Παρόλα αυτά πάντως, το κόκκινο συνεχίζει και παραμένει το πιο δημοφιλές χρώμα στα πυροσβεστικά οχήματα της εποχής μας.

Fire truck

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ