Γιατί στην Ουκρανία ξεπουλάνε τα πολυτελή αυτοκίνητα -Τι φοβούνται

Ουκρανία πολυτελή αυτοκίνητα

Η θεαματική αύξηση των πωλήσεων πολυτελών αυτοκινήτων στην αγορά της Ουκρανίας προκαλεί αν μη τι άλλο εντύπωση, μετά και τη συμπλήρωση δύο ετών από την ημέρα που τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν σε ουκρανικό έδαφος.

Παρά το γεγονός ότι οι εχθροπραξίες ανάμεσα στα ρωσικά και τα ουκρανικά στρατεύματα συνεχίζονται, δύο χρόνια μετά την έναρξη του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου, η αγορά αυτοκινήτου της Ουκρανίας γνωρίζει μια απρόσμενη και πέρα από κάθε αμφιβολία εντυπωσιακή άνθιση.

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τα παραπάνω και ειδικότερο την εκρηκτική αύξηση που παρουσιάζουν οι πωλήσεις πολυτελών οχημάτων στην Ουκρανία τα τελευταία δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, οι πωλήσεις της Tesla έχουν δεκαπλασιαστεί σε σχέση με εκείνες του 2021, ενώ στην πέμπτη θέση των πωλήσεων κατάφερε να αναρριχηθεί και η BMW, αυξάνοντας τις πωλήσεις της από τις 2.962 του 2021 στις 4.263 το 2023.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
πολυτελή αυτοκίνητα Ουκρανία

Στην έβδομη θέση τερμάτισε η Mercedes, φτάνοντας το 2023 τις 2.601 πωλήσεις, μια ανεπαίσθητη αύξηση στις πωλήσεις σημείωσε και η Lexus, διαθέτοντας το 2023 1.892 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά στην Tesla, το 2021 είχαν καταγραφεί 8.500 ταξινομήσεις, το 2022 ο αριθμός αυτός έφτασε τις 46.800, ενώ από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Νοέμβριο του 2023 είχαν πωληθεί 83.100 μοντέλα της Tesla.

Η στροφή των Ουκρανών πολιτών σε ακριβότερα μοντέλα της τοπικής αγοράς επιβεβαιώνεται και από το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας, σύμφωνα με το οποίο η μέση τιμή των νέων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν το 2023 αυξήθηκε κατά 20% σε σχέση με το 2021.

πολυτελή αυτοκίνητα Ουκρανία
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι λόγοι πίσω από την έκρηξη στις πωλήσεις πολυτελών οχημάτων στην Ουκρανία είναι πολλοί. Ο πρώτος σχετίζεται με μια φήμη που ήθελε να σταματά η διάθεση premium προτάσεων στην ουκρανική αγορά ώστε να μην καταλήγουν, μέσω αυτής, στη Ρωσία.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι Ουκρανοί επιλέγουν να μην κρατούν τα χρήματά τους σε τραπεζικά ιδρύματα υπό το φόβο μιας οικονομικής κατάρρευσης της τοπικής οικονομίας.

Συνεπώς επιλέγουν να προχωρούν σε αγορές αντικειμένων υψηλής αξίας, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουν ως έναν βαθμό τις αποταμιεύσεις τους.

πολυτελή αυτοκίνητα Ουκρανία

Ο τρίτος λόγος αφορά εκείνους που θέλουν να έχουν στα χέρια τους ένα αξιόπιστο μέσο διαφυγής σε περίπτωση που οι εχθροπραξίες πάρουν μια άσχημη τροπή, προκαλώντας την εκκένωση ουκρανικών πόλεων.

Τέλος, θεωρείστε δεδομένο ότι οι πολεμικές συγκρούσεις οι οποίες συνεχίζονται για τρίτη χρονιά, αποδεικνύονται ιδιαίτερα επικερδείς για πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, οι οποίοι στη συνέχεια φροντίζουν να επενδύουν τα υπερκέρδη τους σε αντικείμενα υψηλής αξίας, όπως τα πολυτελή αυτοκίνητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ