Γιατί πρέπει να γεμίσεις σήμερα το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σου -Οι ειδικοί προειδοποιούν

Αξίζει να βάζω κατοστάρα βενζίνη στο αυτοκίνητό μου;

Με την αβεβαιότητα στις τιμές των καυσίμων να θεωρείται δεδομένη αυτή την περίοδο, ίσως η καλύτερη στιγμή για να γεμίσει ένας οδηγός το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του είναι τώρα.

Αν και παραμένουν ψηλά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι τιμές των καυσίμων στην ελληνική επικράτεια βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών δίνοντας μια μικρή ανάσα στο πορτοφόλι των οδηγών που κινούνται καθημερινά με το προσωπικό τους αυτοκίνητο.

Έπειτα από τη λήξη της πανδημίας και την κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για βενζίνη και diesel σε όλο τον κόσμο οι τιμές των καυσίμων άρχισαν να παίρνουν ξανά την ανιούσα και εκτοξεύτηκαν έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αβεβαιότητα που επικρατεί παγκοσμίως σχετικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη σύρραξη μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ είναι το επόμενο γεγονός που ενδέχεται να πιέσει τις τιμές των καυσίμων και να τις στείλει ψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα.

Την περασμένη εβδομάδα και έπειτα από την επίθεση της Χαμάς, η τιμή του αργού πετρελαίου ανέβηκε από τα περίπου 82 δολάρια Αμερικής το βαρέλι σχεδόν στα 90 τι στιγμή που ούτε το Ισραήλ αλλά ούτε και η Λωρίδα της Γάζας παράγουν ποσότητες πετρελαίου που μπορούν να επηρεάσουν τις παγκόσμιες ισορροπίες.

Ωστόσο οι αγορές φοβούνται μια γενικότερη κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή όπου υπάρχουν μερικές από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής πετρελαίου όπως είναι η Σαουδική Αραβία και το Ιράν. Εκεί βρίσκεται και μια από τις σημαντικότερες «διαδρομές» για την παγκόσμια διακίνηση του πετρελαίου, τα Στενά του Ορμούζ που ελέγχονται από το Ιράν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία έχουν ήδη ανακοινώσει σημαντική μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου έως και το τέλος της χρονιάς (1,3 εκατ. βαρέλια/ημέρα) με στόχο να κρατηθούν οι τιμές σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ αυτό που θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές των καυσίμων είναι μια ενδεχόμενη εμπλοκή του Ιράν στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μια ενδεχόμενη εμπλοκή του Ιράν, που έχει αυξήσει τις εξαγωγές τους τελευταίους μήνες, θα μπορούσε να ανεβάσει την τιμή του αργού κατά 5-10 δολάρια το βαρέλι σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που θα έστελνε παράλληλα την τιμή της βενζίνης πάνω από τα δύο ευρώ το λίτρο.

Προς το παρόν ο αντίκτυπος από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή θεωρείται περιορισμένος στην αγορά πετρελαίου και προσωρινός. Ωστόσο χωρίς να γνωρίζει κανείς πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τις επόμενες ημέρες, το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι οδηγοί είναι να γεμίσουν σήμερα τα ρεζερβουάρ τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ