Γιατί σε πολλές χώρες οδηγούν ανάποδα; -Η άγνωστη ιστορία

δεξιοτίμονο αυτοκίνητο

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, τα οχήματα κυκλοφορούν στη δεξιά πλευρά του δρόμου, αλλά υπάρχουν και κάποια κράτη που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο αριστερό κυκλοφοριακό σύστημα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, τα αυτοκίνητα κινούνται στη δεξιά πλευρά του δρόμου. Το τιμόνι βρίσκεται στα αριστερό μέρος ώστε ο οδηγός να κάθεται στην πλευρά που βρίσκεται πιο κοντά στο κέντρο της οδού και να βλέπει με επάρκεια την απόσταση που τον χωρίζουν από τα αντίθετα διερχόμενα οχήματα.

Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποιες χώρες, με πιο χαρακτηριστική τη Μ. Βρετανία, όπου τα αυτοκίνητα κυκλοφορούν στα αριστερά του δρόμου και το τιμόνι εδρεύει στο δεξί άκρο της καμπίνας. Για ποιο λόγο, όμως, συμβαίνει αυτό;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
δεξιοτίμονο αυτοκίνητο

Στην εποχή του Μεσαίωνα οι καβαλάρηδες κινούνταν στην αριστερή πλευρά του δρόμου, ώστε να έχουν ελεύθερο το δεξί τους χέρι (σ.σ. μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δεξιόχειρες), ώστε να τραβήξουν το ξίφος σε περίπτωση που έπεφταν πάνω σε κάποιον ληστή.

Ακόμα, με δεδομένο ότι η θήκη του ξίφους βρισκόταν στην αριστερή πλευρά της ζώνης, αν κινούνταν από τα δεξιά υπήρχε ο κίνδυνος να συγκρουστεί η θήκη τους με αυτή των αντίθετα ερχόμενων καβαλάρηδων (δείτε τη φωτογραφία που ακολουθεί).

γιατί το τιμόνι βρίσκεται στα αριστερά
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συγκεκριμένη πρακτική έλαβε τη μορφή «νόμου» το 1.300 μ.Χ. με απόφαση του Πάπα Βονιφάτιου Η', ο οποίος διακήρυξε ότι όλοι οι προσκυνητές που ταξιδεύουν στη Ρώμη πρέπει ταξιδεύουν στα αριστερά.

Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα, αλλά άλλαξε όταν τα μεγάλα κάρα έγιναν δημοφιλή για τη μεταφορά εμπορευμάτων. Αυτές οι άμαξες σύρονταν από πολλά ζευγάρια αλόγων, με τους οδηγούς να κάθονται στο άλογο που βρισκόταν αριστερά ώστε να έχουν το δεξί του χέρι ελεύθερο προκειμένου να μαστιγώνουν τα ζώα.

Η κίνηση, ωστόσο, των αμαξών στην αριστερή μεριά του δρόμου κατέστησε δύσκολο τον υπολογισμό της απόστασης μεταξύ των αμαξών που έρχονται από την άλλη κατεύθυνση. Επομένως, καθιερώθηκε το δεξιό κυκλοφοριακό σύστημα (κίνηση στα δεξιά, θέση του οδηγού στα αριστερά) που ισχύει μέχρι σήμερα στις περισσότερες χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

γιατί το τιμόνι βρίσκεται στα αριστερά
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα τέλη του 18ου αιώνα η Πενσυλβάνια νομοθέτησε το δεξιό κυκλοφοριακό σύστημα, για να ακολουθήσουν και άλλες πολιτείες των ΗΠΑ όπως και ο Καναδάς.

Στη Γαλλία, ένα διάταγμα του 1792 όριζε κυκλοφορία να διεξάγεται στα δεξιά, και ο Ναπολέων αργότερα επέβαλε τον συγκεκριμένο κανόνα σε όλα τα γαλλικά εδάφη.

Στον αντίποδα, η Βρετανία - ένθερμος αντίπαλος του Ναπολέοντα Βοναπάρτη - αρνήθηκε, από πείσμα, να υιοθετήσει τις αλλαγές, ενώ επέβαλε το κυκλοφοριακό της σύστημα και στις αποικίες της.

Σημειώνεται, τέλος, ότι τον 20ο αιώνα υπήρξε μια πρωτοβουλία για την εναρμόνιση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας στην Ευρώπη, με πολλές χώρες να εγκαταλείπουν το αριστερό κυκλοφοριακό σύστημα, υιοθετώντας το δεξιό.

Η Σουηδία, στις 3 Σεπτεμβρίου του 1967 προχώρησε στη γενναία αλλαγή, ενώ αντίστοιχες σκέψεις έχουν γίνει και στη Βρετανία, χωρίς, ωστόσο, να υλοποιούνται.

δεξιά πλευρά δρόμου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ