Γιατί είναι κίτρινα και άσπρα τα γράμματα στις πινακίδες των δρόμων της Ελλάδας;

πράσινες πινακίδες

Μολονότι η περιφρόνησή τους δεν επισύρει ποινές, οι πληροφοριακές πινακίδες είναι ιδιαίτερα υποβοηθητικές για όσους κινούνται σε άγνωστους δρόμους.

Τον προσήκοντα σεβασμό πρέπει να δείχνουν οι οδηγοί στις πινακίδες οδικής σήμανσης, μιας και η περιφρόνησή τους μπορεί να οδηγήσει στην πρόκληση δυσάρεστων οδικών συμβάντων.

Αυτές που κανείς δεν πρέπει να αγνοεί είναι οι ρυθμιστικές, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται αυτή του STOP, αλλά και το σήμα υποχρεωτικής παραχώρησης προτεραιότητας.

Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποιες πινακίδες που το μήνυμα που μεταφέρουν δεν είναι υποχρεωτικό και ως εκ τούτου η μη συμμόρφωση προς αυτό δεν είναι επικίνδυνο και δεν επισύρει ποινές.

Πράσινες πινακίδες στον αυτοκινητόδρομο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την άλλη, οι συγκεκριμένες πινακίδες είναι ιδιαίτερα βοηθητικές για τους οδηγούς, και ειδικά για όσους κινούνται σε δρόμους που δεν γνωρίζουν καλά, και ως εκ τούτου ενέχει ο κίνδυνος να χαθούν.

Πρόκειται για τις πληροφοριακές πινακίδες που -μεταξύ άλλων- καθοδηγούν τους οδηγούς προς τις επιθυμητές από αυτούς κατευθύνσεις στις διασταυρώσεις των οδών, επιβεβαιώνουν την ορθότητα της πορείας και ενημερώνουν για τις αποστάσεις προς κάποιο προορισμό.

Στους αυτοκινητοδρόμους οι πινακίδες έχουν πράσινο υπόβαθρο (φόντο), ενώ στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας προ των διασταυρώσεων μπλε. Σε αμφότερες, ωστόσο, τις πινακίδες οι αναγραφές στα ελληνικά έχουν κίτρινο χρώμα και αυτές στα λατινικά λευκό.

Όπως είναι προφανές, ο συγκεκριμένος χρωματικός διαχωρισμός γίνεται προκειμένου να αποφεύγεται η σύγχυση των οδηγών. Όσον αφορά την επιλογή των συγκεκριμένων χρωμάτων, αμφότερα αφενός δημιουργούν αντίθεση με το πράσινο και μπλε υπόβαθρο των πινακίδων και αφετέρου πρόκειται για τα χρώματα που είναι τα πιο ορατά στο σκοτάδι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά, τέλος, στον λόγο που έχει επιλεχθεί το πράσινο χρώμα για τις πληροφοριακές πινακίδες των αυτοκινητοδρόμων, αυτός έγκειται στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο χρώμα είναι εύκολα αναγνωρίσιμο από μεγάλη απόσταση, ενώ αποτρέπει τη σύγχυση με το φυσικό περιβάλλον που θα προκαλούταν εφόσον επιλεγόταν το μπλε χρώμα (τέτοιες πινακίδες τοποθετούνται στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας προ των διασταυρώσεων).

Ειδικότερα, το μπλε αντεδείκνυται μιας και συγχέεται με το γαλάζιο του ουρανού, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που οι πινακίδες είναι τοποθετημένες σε μεγάλο ύψος και τα οχήματα στους αυτοκινητοδρόμους αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ