Γιατί στην είσοδο κάθε τούνελ υπάρχει το όνομα και το μήκος του; -Τι πρέπει να γνωρίζω

σήραγγα ονόματα και μήκος

Παρόλο που όλοι έχουμε παρατηρήσει ότι πριν την είσοδο των οδικών τούνελ υπάρχουν πινακίδες που αναγράφουν το όνομα και το μήκος τους, ελάχιστοι γνωρίζουν πού χρησιμεύουν αυτές οι πληροφορίες.

Με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς πολλαπλασιάζονται τα οδικά τούνελ στη χώρα μας, διαδραματίζοντας σημαίνοντα ρόλο στη μείωση των αποστάσεων, την αποφυγή επικίνδυνων σημείων και την ενίσχυση των οικονομιών προοπτικών σε περιοχές που προηγουμένως ήταν δυσπρόσιτες.

Με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό οδικών τούνελ στην Ελλάδα, είναι πολλοί οι οδηγοί που έχουν παρατηρήσει ότι λίγο πριν την είσοδο των οδικών σηραγγών υπάρχουν πινακίδες οδικής σήμανσης οι οποίες αναγράφουν το μήκος και το όνομα τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παρουσία των εν λόγω πινακίδων ορίζεται στη σύμβαση η οποία υπογράφηκε στη Βιέννη το 1968 για την Οδική Κυκλοφορία.

σήραγγα τούνελ

Ειδικότερα, πέρα από αυτό καθ’ αυτό το σήμα «Σήραγγα» όπου γνωστοποιείται στους οδηγούς ότι ακολουθεί τούνελ, υπάρχει επισήμανση για την ενεργοποίηση των φωτών διασταύρωσης, ενώ μπορεί να περιλαμβάνεται και πρόσθετη πινακίδα που αναγράφεται τόσο το μήκος όσο και η ονομασία της σήραγγας, ιδίως για αυτές που έχουν μήκος άνω των 1.000 μέτρων.

Για ποιο λόγο, όμως, αποκτούν όνομα οι σήραγγες και γιατί πρέπει να γνωρίζουμε το μήκος τους; Η γνωστοποίηση των εν λόγω χαρακτηριστικών έγκειται σε λόγους ασφαλείας και ειδικότερα σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβουν άμεσα οι διασωστικές υπηρεσίες.

Όπως αναγράφεται σε κατά καιρούς αποφάσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η ονοματοδοσία των σηραγγών «είναι επιβεβλημένη για επιχειρησιακούς λόγους τόσο κατά την εκτέλεση των σχεδίων εκτάκτων αναγκών των ίδιων των σηράγγων όσο και για τον αντίστοιχο σχεδιασμό των υπολοίπων Κρατικών Υπηρεσιών (Τροχαία, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία), αφού με την επίσημη ενσωμάτωση των ονομασιών γίνεται σαφής προσδιορισμός της θέσης που πρέπει να ληφθούν τα μέτρα εκτάκτων αναγκών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
σήραγγα τούνελ

Επί παραδείγματι, σε περίπτωση που προκληθεί ένα ατύχημα στην Αττική Οδό, το κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας μπορεί να ενημερώσει άμεσα τα συνεργεία του αυτοκινητοδρόμου για το σημείο του συμβάντος, απλά αναφέροντας το όνομα της σήραγγας (π.χ. Βριλησσίων). Διαφορετικά, θα χανόταν πολύτιμος χρόνος, προκειμένου να γνωστοποιηθεί στα συνεργεία του αυτοκινητοδρόμου η ακριβής τοποθεσία του τροχαίου ατυχήματος.

Χείρα βοηθείας φυσικά προσφέρει και η γνωστοποίηση του μήκους της σήραγγας. Αφενός για τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης που οφείλουν να γνωρίζουν τη συγκεκριμένη λεπτομέρεια και αφετέρου για τους οδηγούς που σε περίπτωση που χρειαστεί να εγκαταλείψουν τη σήραγγα καλό είναι να έχουν μια εικόνα για το πού βρίσκεται η πλησιέστερη έξοδος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη Σύμβασης της Βιέννης, πριν τις σήραγγες πρέπει να αναγράφεται – μεταξύ άλλων – και το όριο ταχύτητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ