Γιατί έχει αυξηθεί και πάλι η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα;

oukrania elleipseis kausima

Αυξημένες είναι το τελευταίο διάστημα οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα, προκαλώντας νέο «πονοκέφαλο» στους οδηγούς.

Σε ανοδική τροχιά διατηρούνται τις τελευταίες 15 ημέρες οι τιμές των καυσίμων στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να ξυπνούν οι «εφιάλτες» του προηγούμενου καλοκαιριού όταν η βενζίνη άγγιξε τα 2,5 ευρώ/λίτρο, καθιστώντας ιδιαίτερα επίπονες τις επισκέψεις των οδηγών στα πρατήρια.

Ειδικότερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία για την Κυριακή 29/1, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ανήλθε στα 1,918 ευρώ το λίτρο, ήταν δηλαδή αυξημένη κατά 0,067 ευρώ συγκριτικά με τις 13/1 όταν και περιοριζόταν στο 1,851.

Ο λόγος που οι τιμές των καυσίμων έχουν πάρει και πάλι την ανιούσα οφείλεται στις αυξήσεις στις τιμές του Brent που το τελευταίο διάστημα διαπραγματεύονται σταθερά πάνω από τα 86 δολάρια το βαρέλι, όταν στις αρχές του έτους ήταν κάτω από τα 80 δολάρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τιμές καυσίμων

Αχτίδα αισιοδοξίας και αντίβαρο αποτελεί η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο που παραμένει σε θετικό πρόσημο υπέρ του ευρωπαϊκού νομίσματος (στην περιοχή του 1,09). Παρ’ όλα αυτά, αυτό δεν κρίνεται αρκετό προκειμένου να συγκρατήσει την άνοδο των τιμών.

Αναφορικά με τις επόμενες ημέρες, αναλυτές αποκλείουν ένα ράλι άνω των 100 δολαρίων για το Brent (το οποίο θα εκτόξευε τις τιμές των καυσίμων).

Εντούτοις, το ευρωπαϊκό εμπάργκο που τίθεται σε ισχύ την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στα προϊόντα διύλισης πετρελαίου από τη Ρωσία (ντίζελ, βενζίνη, μαζούτ, κηροζίνη κ.λπ.) αναμένεται να φέρει αυξήσεις τιμών στην αντλία.

Τιμές καυσίμων
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην άνοδο των αναφέρθηκε και ο πρόεδρος Πρατηριούχων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου, μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ. «Δυστυχώς τις τελευταίες 15 μέρες υπάρχει μια αύξηση στις τιμές διεθνώς, οι οποίες αποτυπώνονται τελικά και στην Ελλάδα στα ταμπλό των πρατηρίων μας. Μια αύξηση της τάξης του 7% περίπου σε όλα τα υγρά καύσιμα τόσο της βενζίνης όσο και στα πετρέλαια».

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ