Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ξεσπά κατά της Κίνας -Τι δήλωσε για τα αυτοκίνητα, γιατί εκπέμπει SOS
Ακόμα ένα μεγάλο όνομα της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής φαίνεται πως κρούει πλέον τον κώδωνα του κινδύνου για την ολοένα και μεγαλύτερη παρουσία των κινεζικών αυτοκινήτων στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει σταθερά σοβαρά οικονομικά προβλήματα το τελευταίο διάστημα, κάτι που αποτυπώνεται σε μια σειρά από εξελίξεις, με αρκετές γερμανικές βιομηχανίες που σχετίζονται με το αυτοκίνητο να οδηγούνται όλο και πιο συχνά σε πτώχευση και οριστική παύση των εργασιών τους.
Φυσικά, για την κατάσταση αυτή ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό όλες οι πιέσεις που έχουν δημιουργηθεί την τρέχουσα περίοδο, αλλά και η γενικότερη οικονομική αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τον κόσμο σήμερα.
BUY NOW
Παράλληλα, όμως, ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους η Γερμανία, αλλά και συνολικά η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα έχει να κάνει και με την άνοδο των αναδυόμενων αγορών. Μεγαλύτερος, φυσικά, εκφραστής αυτής της κατάστασης είναι η Κίνα, η οποία συνεχίζει να αυξάνει τη δυναμική των brands της και να κερδίζει σημαντικά μερίδια αγοράς από τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές μάρκες.
Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε δει μεγάλες αντιδράσεις τόσο από τους μεγάλους κατασκευαστές, οι οποίοι ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό του φαινομένου σε ένα πιο φιλοευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και από τον πολιτικό χώρο, όπου αρκετοί έχουν αρχίσει να εκφράζουν τις ανησυχίες τους.
Τελευταίος σε αυτόν τον χώρο φαίνεται να είναι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Lars Klingbeil, ο οποίος απαίτησε από τις Βρυξέλλες να αναλάβουν άμεσα δράση απέναντι στην Κίνα, εκπέμποντας ταυτόχρονα συναγερμό σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Σημειώνεται πως η αντίδρασή του αυτή ήρθε έπειτα από την πρόσφατη απώλεια 100.000 θέσεων εργασίας χάθηκαν στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, με τον εν λόγω τομέα να βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση και να αντιμετωπίζει σοβαρές πιέσεις στον ανταγωνισμό με την Κίνα, παρά το γεγονός ότι αποτελεί παραδοσιακά μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές αυτοκινήτου.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γερμανός υπουργός ζήτησε από τις Βρυξέλλες να σταματήσουν να είναι «αφελείς» απέναντι στο Πεκίνο και να προχωρήσουν σε ισχυρότερα βήματα για την αντιμετώπιση της ιδιαίτερα αρνητικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.
Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός δεν μάσησε τα λόγια του, καθώς χαρακτηριστικά ανέφερε πως η Ευρώπη χρειάζεται μια διαφορετική και πολύ πιο αυστηρή προσέγγιση απέναντι σε χώρες που μπορεί να απειλούν τη βιομηχανία της.
Σημειώνεται, δε, πως στο επίκεντρο της κριτικής του Γερμανού υπουργού φαίνεται πως βρίσκονται τα υβριδικά αυτοκίνητα προερχόμενα εκ της Κίνας και η τακτική που ακολουθεί η Ευρώπη απέναντί τους.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ε.Ε. έχει επιβάλει αυξημένους φόρους, δηλαδή δασμούς εισαγωγής, στα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα, με το σκεπτικό ότι η κινεζική κυβέρνηση επιδοτεί παράνομα αυτές τις εταιρείες, επιτρέποντάς τους να πωλούν σε τεχνητά χαμηλές τιμές και να απειλούν τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.
Ταυτόχρονα, όμως, σημείωσε πως η συγκεκριμένη προσέγγιση αφήνει ένα «παραθυράκι» στους Κινέζους κατασκευαστές, καθώς οι υφιστάμενοι δασμοί δεν αφορούν τα υβριδικά αυτοκίνητα.
Έτσι, τη στιγμή που τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα τους αντιμετωπίζουν σημαντικούς εμπορικούς περιορισμούς, οι Κινέζοι κατασκευαστές στρέφονται όλο και περισσότερο στα υβριδικά μοντέλα, με την εν λόγω κατηγορία να αναπτύσσεται πλέον ταχύτατα, επιτρέποντας στην Κίνα να παρακάμπτει τα υφιστάμενα εμπορικά εμπόδια της Ευρώπης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός ζήτησε πλέον ανοικτά από την Ευρώπη να αναθεωρήσει την υφιστάμενη νομοθεσία και να φέρει ένα κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο νόμου, το οποίο θα περιλαμβάνει δασμούς τόσο για τα αμιγώς ηλεκτρικά όσο και για τα plug-in υβριδικά αυτοκίνητα που προέρχονται από την Κίνα.
Σημειώνεται, σε κάθε περίπτωση, πως η θέση του υπουργού υποστηρίχθηκε και από την Daniela Cavallo, η οποία ηγείται του εποπτικού συμβουλίου της VW και βρισκόταν στο πλευρό του υπουργού όταν έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις. Η ίδια ανέφερε πως σύμφωνεί με τον υπουργό και πως ο ανταγωνισμός από την Κίνα δεν είναι δίκαιος.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις πιθανές λύσεις που έχουν προταθεί από τον υπουργό για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος άλλα και ακούγονται γενικά από την Ευρώπη , περιλαμβάνονται η επιβολή ελάχιστου ποσοστού ευρωπαϊκών εξαρτημάτων στην τοπική παραγωγή, η επέκταση των τελωνειακών δασμών στα plug-in υβριδικά οχήματα από την Κίνα, καθώς και η λήψη αντισταθμιστικών μέτρων ως απάντηση στις κινεζικές επιδοτήσεις.
Μάλιστα, ένα ακόμη σενάριο που ακούγεται όλο και περισσότερο και αποτελεί ίσως ένα εκ των πιο παρεμβατικών μέτρων που συζητούνται είναι η υποχρέωση σύναψης κοινοπραξίας με ευρωπαϊκό εταίρο για κάθε Κινέζο κατασκευαστή που επιθυμεί να εγκατασταθεί στην ΕΕ.