Απίστευτος Γερμανός αγρότης πιέζει τη VW να βάλει τέλος στους κινητήρες βενζίνης

German farmer Volkswagen

Ο Ulf Allhoff-Cramer, ένας Γερμανός αγρότης, κατέθεσε μήνυση εναντίον της Volkswagen για τις δυσμενείς επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου στις καλλιέργειές του.

Το γερμανικό δικαστήριο που χειρίστηκε την υπόθεση, μάλιστα, έλαβε την απόφαση να συνεχίσει την ακροαματική διαδικασία - μια απόφαση που θεωρήθηκε σημαντική επιτυχία για τις προσπάθειες των περιβαλλοντικών οργανώσεων στη Γερμανία.

Ο Allhoff-Cramer υποστηρίζει ότι οι ακρότητες που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή, δηλαδή η ξηρασία του χώματος είτε οι κατακλυσμιαίες βροχές, βλάπουν τις καλλιέργειές του, την κτηνοτροφία και τα τεχνητά δάση εμπορικής αξιοποίησης της ξυλείας.

Ο Γερμανός αγρότης ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι η Volkswagen εν μέρει ευθύνεται για τις συνέπειες αυτές, λόγω της μαζικής της παραγωγής αυτοκινήτων που εκρέεουν στην ατμόσφαιρα ρύπους που επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην πρωτοβάθμια ακρόαση της υπόθεσης, το δικαστήριο της πόλης Detmold στη δυτική Γερμανία ζήτησε αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του Allhoff-Cramer. Ο αγρότης παρείχε μια σειρά από στοιχεία, κι έτσι το δικαστήριο όρισε νέα ημερομηνία για την εκδίκαση της υπόθεσης στις 3 Φεβρουαρίου του 2023.

Η δικηγόρος του αγρότη, Roda Verheyen, τόνισε ότι «για μένα αυτή είναι μια πρώτη επιτυχία, διότι δεν απερρίφθη εδώ το αίτημά μας και δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε εφέσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση αυτή έχει την υποστήριξη της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, η οποία υποστηρίζει πως αυτή είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλλει σε κατασκευαστή αυτοκινήτων την τροποποίηση της παραγωγής του για να αποτρέψει περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην υγεία και την περιουσία του κατήγορου.

Ταυτόχρονα, η Greenpeace κατηγορεί τη Volkswagen ότι βασίζεται σε απόψεις που εκφράζουν αμφισβητίες της κλιματικής αλλαγής για να αποφύγει την δέσμευσή της ότι θα διακόψει οριστικά την παραγωγή αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης από το 2040.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απάντηση της Volkswagen στις κατηγορίες του Allhoff-Cramer είναι πως η βιομηχανία του Wolfsburg δεν μπορεί να θεωρηθεί άμεσα υπεύθυνη για τις επιπτώσεις του κλίματος στην αγροτική παραγωγή, και πως προωθεί με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια τη μετάβασή της προς την ηλεκτροκίνηση.

Και ενώ η VW εκφράζει την αισιοδοξία της ότι το δικαστήριο του Detmold θα απορρίψει τις κατηγορίες του Allhoff-Cramer, ο 62χρονος αργότης εκφράζει την απογοήτευσή του για την πεντάμηνη αναμονή της νέας δίκης, λέγοντας πως «η κλιματική κρίση κλιμακώνεται και δεν έχουμε πολύ χρόνο».

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ