Καταστροφές από πυρκαγιά: Πως αποζημιώνεσαι για καμένο αυτοκίνητο

καμένα αυτοκίνητα στην Πεντέλη

Μεγάλες είναι οι καταστροφές που έχει προκαλέσει η φωτιά που ξέσπασε στην Πεντέλη και έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα γης μέχρι και αυτή τη στιγμή. Ας δούμε τι ισχύει με τις αποζημιώσεις για τα αυτοκίνητα που καταστράφηκαν ολοσχερώς. 

Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν από χθες δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστών που προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην Πεντέλη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι άντρες των σωμάτων ασφαλείας επιχειρούσαν στα πύρινα μέτωπα, με κύριο μέλημα την απομάκρυνση των κατοίκων από τις επίμαχες περιοχές, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρώτο φως της ημέρας και με φόντο τη συνέχιση των πυρκαγιών, έφερε στο προσκήνιο καμένα στρέμματα δάσους, κατεστραμμένα σπίτια και οχήματα που έχουν υποστεί ολοκληρωτικές ζημιές. Τι συμβαίνει, όμως, σε αυτές τις περιπτώσεις; Ποιος έχει δικαίωμα αποζημίωσης για ένα καμένο αυτοκίνητο και ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσει για να πάρει τα χρήματα που δικαιούται;

fotia

Ξεκινώντας από τη βασική προϋπόθεση, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα πρέπει να περιλαμβάνει την κάλυψη πυρκαγιάς και τρομοκρατικών ενεργειών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παραπάνω και με βάση τα πρόσφατα γεγονότα, μπορεί να ενταχθούν και στην κατηγορία καλύψεων λόγω φυσικών καταστροφών, όπως μπορεί να θεωρηθεί μια πυρκαγιά.

Αν, λοιπόν, έχουμε τα παραπάνω, αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση στην ασφαλιστική εταιρεία και στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του ιδιοκτήτη, όπου θα καταγράφεται η μερική ή ολική καταστροφή του αυτοκινήτου. Μετέπειτα ακολουθεί η εξέταση του οχήματος από τον εμπειρογνώμονα της εταιρείας που ανήκει και σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα ο ιδιοκτήτης θα λάβει την αποζημίωση που του αναλογεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά στο ύψος της αποζημίωσης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή προκύπτει με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του αυτοκινήτου, η οποία προσαρμόζεται πάντα σε ετήσια βάση (οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες προχωρούν αυτόματα σε αλλαγές των εμπορικών αξιών κάθε χρόνο).

Ο Ασφαλιστικός Σύμβουλος με πολυετή εμπειρία στο χώρο, μας εξηγεί χαρακτηριστικά: « Η κάλυψη της πυρκαγιάς είναι προαιρετική. Δεν είναι στο υποχρεωτικό πακέτο της Αστικής Ευθύνης που ορίζει ο νόμος. Αυτή η κάλυψη είναι πολύ φθηνή, σχετικά με αυτό που σου παρέχει. Συνοδεύεται σχεδόν πάντα με κακόβουλες και τρομοκρατικές ενέργειες. Ο πελάτης παίρνει και τις δύο ταυτόχρονα. Αποζημιώνεται πολύ γρήγορα από την ασφαλιστική εταιρεία. Το ενδεικτικό κόστος για ένα αυτοκίνητο με εμπορική αξία 10.000 ευρώ ώστε να ασφαλιστεί για κακόβουλες πράξεις και πυρκαγιά, δεν ξεπερνά τα 25 ευρώ το χρόνο. Άρα προτείνουμε στους αναγνώστες σας να προχωρήσουν σε αυτό το βήμα, για να είναι καλυμμένοι σε κάθε ενδεχόμενο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ