Φωτιά οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα από τις αρχές του 2022

κίνηση στην Αθήνα

Βαθιά στο χέρι στην τσέπη θα αναγκαστούν να βάλουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων από τις αρχές του χρόνου, καθώς οι αυξήσεις των ασφαλίστρων – κατά περίπτωση – μπορεί να φτάσουν ακόμη και στο 40%. Δείτε γιατί θα συμβεί αυτό.

Το παρατεταμένο lockdown, η μείωση της κίνησης όλο αυτό το διάστημα και η γενικότερη οικονομική κατάσταση οδήγησε τις ασφαλιστικές εταιρείες είτε να μειώσουν το κόστος των ασφαλίστρων είτε να το διατηρήσουν στα ίδια επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, από την Άνοιξη του 2021 και μετά η κατάσταση άλλαξε άρδην.

Η κίνηση των αυτοκίνητων αυξήθηκε κατακόρυφα, όπως και τα τροχαία ατυχήματα, ενώ, παράλληλα, το κόστος των αποζημιώσεων ανεβαίνει καθημερινά λόγω των ανατιμήσεων στα ανταλλακτικά. Ειδικά για τα τροχαία ατυχήματα, η αύξηση της κίνησης μετά το τέλος των lockdown και ιδίως, η σημαντική αριθμητική αύξηση των ατυχημάτων όπως καταγράφεται από τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, δείχνουν πως οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν την αύξηση των αποζημιώσεων και τελικά θα "αναγκαστούν" τα αυξήσουν τα ασφάλιστρα, παρά τον υψηλό ανταγωνισμό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ασφαλιστική αγορά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, πηγές της ασφαλιστικής αγοράς υποστηρίζουν πως το κόστος των ασφαλίστρων θα πάρει την ανιούσα από τις αρχές του 2022, σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να φτάσει ακόμη και το 40%. Μια αύξηση που θεωρείται σχεδόν επιβεβλημένη για την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών εταιρειών σε ένα περιβάλλον που γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικό.

ασφάλιση αυτοκινήτου

Σημαντικό ρόλο στις επερχόμενες ανατιμήσεις θα παίξουν, φυσικά, και τα κατώτατα υποχρεωτικά όρια ασφάλισης αστικής ευθύνης οχημάτων που αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου του 2022. Και αυτό γιατί, με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος τα ελάχιστα ποσά ασφαλιστικής κάλυψης για τροχαία ατυχήματα ανεβαίνουν στα 1,3 εκατ. ευρώ ανά θύμα σε περίπτωση σωματικής βλάβης και στα 1,3 εκατ. ευρώ ανεξάρτητα από τον αριθμό θυμάτων σε περίπτωση υλικής ζημιάς. Θυμίζουμε πως αυτή τη στιγμή τα ελάχιστα όρια υποχρεωτικής ασφάλισης και για τις δύο περιπτώσεις ανέρχονται στα 1,220 εκατ. ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ