Ford Ranger Raptor: Στα παρασκήνια της σχεδίασης του κορυφαίου pickup

Ford Ranger Raptor

Ρίξτε μία κλεφτή ματιά στα παρασκήνια της Ford Design και μάθετε σε 90 δευτερόλεπτα τι ακριβώς χρειάζεται για να μεταμορφωθεί ένα απλό σκίτσο στο ισχυρότερο Ranger που έχει φέρει ποτέ η Ford στην Ευρώπη.

Εκατοντάδες σκίτσα, χιλιάδες κιλά πηλό και εκατοντάδες λίτρα βαφής. Μπορεί ο κόσμος να γνωρίζει ότι τα καινούργια αυτοκίνητα κατασκευάζονται από προηγμένες μηχανές σε γραμμές μαζικής παραγωγής, πάντοτε όμως το πρώτο βήμα στη διαδικασία ξεκινά με τους τεχνίτες.

Η σχεδίαση του Ranger Raptor ξεκίνησε με ένα συνοπτικό brief, που αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά και επιβεβαίωσε τα απαραίτητα χαρακτηριστικά του οχήματος. Μόλις «κλειδώσει», οι σχεδιαστές αρχίζουν να σχεδιάζουν και όλα ξεκινούν «με μολύβι και χαρτί», δήλωσε ο Dave Dewitt, υπεύθυνος σχεδίασης εξωτερικού του Ranger Raptor.

Μετά την έγκριση εκατοντάδων σχεδίων, η ομάδα ψηφιακής σχεδίασης τα αναπαράγει εικονικά, τόσο ως κύρια έγγραφα αναφοράς, όσο και για τη μετάβαση στο επόμενο στάδιο: τη μοντελοποίηση από πηλό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ford Ranger Raptor

Χρησιμοποιώντας περισσότερα από 4.000 κιλά πηλό, τα μοντέλα κλίμακας 1:3, και στη συνέχεια τα μοντέλα πλήρους μεγέθους, διαμορφώνονται πρώτα από μηχανές πριν κορυφαίοι γλύπτες βάλουν τις τελικές τους πινελιές.

Οι επικεφαλής σχεδίασης της Ford εγκρίνουν στη συνέχεια το σχέδιο από πηλό και αυτό «κλειδώνει», ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνονται επιμέρους μέρη του οχήματος σε φυσικό μέγεθος, όπως το τιμόνι, το ταμπλό και τα καθίσματα.

Και ενώ οι μοντελιστές εργάζονται, η ομάδα χρωμάτων και υλικών αρχίζει να επιλέγει τα υφάσματα, τις υφές και τα χρώματα που θα βοηθήσουν στο να αναδεχτεί η εμφάνιση και η αίσθηση του νέου Ranger Raptor σε πλήρη αρμονία με το σχεδιαστικό DNA του οχήματος.

Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν μέσα από επτά εξωτερικά χρώματα, συμπεριλαμβανομένου των εντυπωσιακών και αποκλειστικών για το μοντέλο Code Orange και Conquer Grey, που έρχονται να επιβεβαιώσουν την υψηλή απόδοση του οχήματος. Για ακόμα μεγαλύτερη οπτική απήχηση, η Ford κοσμεί το Raptor με αυτοκόλλητα τύπου splash που ενισχύουν τον αγωνιστικό χαρακτήρα του. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ford Ranger Raptor

Την ίδια στιγμή, οι σχεδιαστές εσωτερικού εργάζονται ώστε η καμπίνα του Raptor να θυμίζει πιλοτήριο, διατηρώντας παράλληλα στο ακέραιο την πρακτικότητα ενός pick-up οχήματος.

Και ενώ τα διάφορα τμήματα της εταιρείας διαμορφώνουν το εσωτερικό και το εξωτερικό του νέου Raptor, η ομάδα μηχανολογικού σχεδιασμού προχωρά «κάτω» από την εξωτερική επιφάνεια διασφαλίζοντας ότι η εμφάνιση συνοδεύεται από υψηλή λειτουργικότητα.

Το τελικό αποτέλεσμα, μετά από σκληρή δουλειά στο χέρι από μία ομάδα ταλαντούχων δημιουργών και τεχνιτών, είναι το ολοκαίνουργιο Ranger Raptor.

Υψηλή απόδοση με μια ματιά

Το Ranger Raptor «ντύνει» το υψηλών επιδόσεων πλαίσιό του με ένα τολμηρό και άκρως δυναμικό εξωτερικό που όχι μόνο προάγει το Ranger στο επόμενο επίπεδο, αλλά συγχρόνως «διαλαλεί» την καταγωγή του από τους κόλπους της Ford Performance συνδέοντάς το με την υπόλοιπη οικογένεια Raptor.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ford Ranger Raptor

Ανάμεσα στα καθήκοντα της ομάδας ήταν η αφήγηση της ιστορίας του Ranger Raptor μέσα από τη σχεδίασή του. «Με μόνο μία ματιά έπρεπε να βλέπει κάποιος ξεκάθαρα τη δύναμη, τις επιδόσεις και τις ικανότητες του Ranger Raptor και την ίδια στιγμή να το αναγνωρίζει ως μέλος των οικογενειών Ford Performance και Raptor» δήλωσε ο Dewitt.

Τα οχήματα Raptor είναι η επιτομή των off-road επιδόσεων και ενώ κάθε μοντέλο έχει τη δική του προσωπικότητα, κάθε ένα πρέπει να ενσωματώνει γνωστά σχεδιαστικά στοιχεία της οικογένειας Raptor. Μεταξύ αυτών είναι τα τολμηρά γράμματα F-O-R-D που καταλαμβάνουν όλη τη μαύρη μάσκα, οι προβολείς matrix LED που αγκαλιάζουν το τελείωμα των φτερών, οι ανθεκτικοί ατσάλινοι εμπρός και πίσω προφυλακτήρες οι οποίοι είναι κατασκευασμένοι για απαιτητικές off-road συνθήκες, η υψηλής αντοχής ατσάλινη προστατευτική ποδιά, το καπό, οι πλαϊνοί αεραγωγοί, καθώς και τα φαρδιά φτερά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Ranger Raptor περιέχει όλα αυτά τα στοιχεία και διαφοροποιείται περαιτέρω από το Ranger χάρη στο μυώδες καπό που υποδηλώνει τη δύναμη που κρύβεται από κάτω, τις διπλές απολήξεις του συστήματος εξαγωγής που είναι ψηλά τοποθετημένες για την αποφυγή επαφής με διάφορα εμπόδια και τις στιλιστικές πινελιές Precision Grey.

Εσωτερικό προσανατολισμένο στις επιδόσεις

Η καμπίνα του Ranger Raptor είναι εκφραστική όσο το εξωτερικό του, με τις Code Orange πινελιές της Ford Performance να απαντώνται σε πολλά σημεία. Το άνω τμήμα του ταμπλό και των πάνελ των θυρών φέρουν επένδυση Terra Suede, η οποία είναι μαλακή και ταυτόχρονα ανθεκτική και εύκολη στο καθάρισμα, με ματ φινίρισμα που μειώνει τις αντανακλάσεις και τονίζει την αίσθηση πολυτέλειας και επιδόσεων που αποπνέει το εσωτερικό.

Ford Ranger Raptor

Μοναδικά για το Ranger Raptor, τα εμπνευσμένα από μαχητικά αεροσκάφη καθίσματα Ford Performance διαθέτουν ενισχυμένα πλαϊνά μαξιλάρια και είναι σχεδιασμένα για να συγκρατούν τους επιβάτες στη θέση τους σε όλα τα είδη εδαφών. Τα υλικά των καθισμάτων έχουν εξελιχθεί για να εξυπηρετούν λειτουργικούς και αισθητικούς σκοπούς με μία νέα «super matte» επένδυση που αναδεικνύεται περαιτέρω με τη χρήση suede. Με κάθε Ranger Raptor να διατίθεται ως διπλοκάμπινο, τα πίσω καθίσματα έχουν σχεδιαστεί ώστε να συγκρατούν και να υποστηρίζουν το σώμα των επιβατών όπως και τα εμπρός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ιδιοκτήτες απολαμβάνουν την χαρακτηριστική αίσθηση ότι βρίσκονται σε πιλοτήριο, χάρη σε ένα νέας σχεδίασης και υψηλής ποιότητας δερμάτινο τιμόνι, το οποίο διαθέτει παχιά στεφάνη, σημεία στήριξης για τους αντίχειρες, πορτοκαλί ένδειξη της ευθείας πορείας καθώς και paddles από μαγνήσιο για χειροκίνητες αλλαγές ταχυτήτων.

Το ειδικό για το Ranger Raptor μπουτόν My Mode επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να επιλέγουν τις λειτουργίες Normal, Sport και Baja 2ρυθμίζοντας τα χαρακτηριστικά λειτουργίας και απόδοσης του τιμονιού, της ανάρτησης και της εξάτμισης – που επίσης περιλαμβάνει λειτουργία Quiet Mode για αναχωρήσεις νωρίς το πρωί.

Ο προσαρμοζόμενος, ψηφιακός πίνακας οργάνων των 12,4 ιντσών της Ford είναι νέος για το Raptor και διαθέτει ειδικά animations όταν ενεργοποιείται που τονίζουν τα χαρακτηριστικά υψηλής απόδοσης του μοντέλου. Τον ψηφιακό πίνακα οργάνων συμπληρώνει μία κεντρική οθόνη αφής 12 ιντσών σε διάταξη πορτρέτου, που χρησιμοποιεί την τελευταία γενιά του συστήματος ψυχαγωγίας και ενημέρωσης SYNC 4A της Ford. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ